Klipsch ProMedia 2.1 BT hangfal teszt Gedeonaudio.hu
december 6, 2020 By Gedeon Audio Off

A kompakt számítógépes sztereó szett – Klipsch Promedia 2.1 BT hangfal

Sose felejtem el azt, amikor a gyerekkori Logitech szocializálódásomból véletlenül kiszakadtam, mert belecsöppentem a hifi világába. Amikor 1 évvel később elém került ugyanazon imádott 2.1 hangfal, akkor eszméltem rá hogy mennyire korlátozott élményt is nyújt. Dinamikai szélesség az jóformán nem volt jelen, térélmény egy nagyon vékony és szűk pontba volt összezsúfolva és a mélynyomó kizárólag egy tónust volt képes megszólaltatni, minimális hangerő változással. Nagy csalódás volt, de egyben tanulságos, hogy minden relatív és az élmény a korábbi tapasztalatokon múlik erősen. Minek írok erről? Mert sok év után, a tesztelős időszakomban viszont először használok ismét egy klasszikus 2.1 asztali hangfalszettet és jelentem, ez szerencsére határozottan túlmutat az említett élményen.

Klipsch ProMedia 2.1 BT hangfal teszt Gedeonaudio.hu

A Klipsch ProMedia 2.1 Bluetooth asztali hangfal a régről ismert ProMedia új változata, amely immárom egy bluetooth kapcsolatot is kapott. A koncepció egyszerű, két passzív szatelit sugárzó felel a közép és magas szekcióért, míg egy dedikált mélysugárzó a basszusokért. A kompressziós magassugárzó egy MicroTractrix kürt terelőbe lett ültetve, hogy a megszokott Klipsch szórást kapjuk már ezen árfekvésben is. A 75 mm-es középsugárzó önmagában mélyekkel nem rontja a teljesítményét, így kötelező a mélysugárzót használni, aminek az erősségét egy dedikált ‘Subwoofer’ potméterrel finomhangolhatjuk. Mellette található a hangerőszabályzó, oldalt egy 3.5 mm-es jack bemenet és egy fejhallgató aljzat. A jobb oldali vezérlővel ellátott hangfalból még egy gyárilag szerelt jack kábel is kilóg, amivel a laptopot, számítógépet, esetleg TV-t köthetünk össze. Ha a kábelezés nem szimpatikus, akkor pedig bluetooth kapcsolaton keresztül bármivel párosítható.

Klipsch ProMedia 2.1 BT hangfal teszt Gedeonaudio.hu

Hivatalos ára 109 900 Ft,-, de most 84 900 Ft,-ért megy az ExtremeAudio-nál, ami mindenképpen javít az ár-érték arányon. Kialakítás szempontjából a szatelitek műanyag dobozosak, ami a vágási frekvencia miatt nem okoz túl nagy problémát, hiszen nem rángatja semmilyen mélyből fakadó rezonancia. Pont ezért a mélysugárzó már MDF, ami oldalra sugároz és előre néz a bass-reflex nyílása. Ez ugye változtatható forgatással, de a hátsó csatlakozópanel és reflex fölé helyezett logo alapján ez tűnik logikus orientációnak. Hangerő, teljesítmény és izom szempontjából értetlenül állok az összeállítás fölött, hiszen nagyjából 20% körül már akkorát szól, mintha bulira készülnék és a mélysugárzó potméterét csak próbából emeltem 15% fölé. Nyilván függ ez a bejövő jelszinttől, ami esetemben egy macbook pro volt, de átlag telefonos összeköttetésnél is hasonló volt az élmény. Asztali felhasználásnál bődületes erő van benne, ami a potenciát tekintve a negyed felhasználást jelenti, de ha a teljes szobát kell betöltenie hanggal, akkor már érthető az tartalék.

Klipsch ProMedia 2.1 BT hangfal teszt Gedeonaudio.hu

Hangkép és karakter szempontjából abszolút Klipsch irány, több szempontból is. A mélyek szép dagadt, kerek és széles stílusban dolgoznak minden zenén. Ha egyszer belövöm az arany középutat a potméteren, akkor nagyjából minden zenén jól adagol, talán csak pár olyan anyagba futottam bele a playlistemben, ahol a mixelésben könnyedén kezelték a sub tartományt, így ízlés miatt kicsit feljebb tekertem. Nem feszes és kemény a kontroll, inkább enyhén puha a sziluett, ami álló Klipsch sugárzóknál is jellegzetesség a tapasztalatom szerint. Ez a stílus nagyon jól használható változatos zenéken, de elektronikus és könnyű műfajokon kifejezetten. Mennyiségre vicces, hiszen az említett % körül volt végig, ami már bőven a mosolyogtatós kategória.

Klipsch ProMedia 2.1 BT hangfal teszt Gedeonaudio.hu

A közép szekciónak van egy kis melegsége, talán lágysága is bizonyos zenéknél, de nem egyértelmű mennyiségben. Némely énekhangnál éreztem azt, hogy belehúzott egy kis testet és kedvességet a hangba, mintha egy fokkal romantikusabb stílust ütne meg, mint némely steril hangzást követő termék. Távolságban nyugodt, tehát nem mászik az arcunkba a színpad közepe. A magas szekció jóval selymesebben szól, mint a jelenleg futó Klipsch hangfalak többsége, ami a világosságon csak egy fokot vesz vissza, megtartva a széles és definiált rajzolatot. Kellőképpen aprólékos marad, szép teret és mélységet ábrázolva a felvételekben található visszhangok segítségével. Ez mindenképpen egy olyan kvalitása a Klipsch ProMedia 2.1 BT-nek, ami elválasztja a klasszikus 2.1 szettektől.

Klipsch ProMedia 2.1 BT hangfal teszt Gedeonaudio.hu

Ha van rá mód, akkor érdemes fejmagasságban elhelyezni a két hangfalat, mert a felfelé irányító lábak ellenére a hangkép magassága rajzolat szempontjából alacsony marad. Ha emelünk a szateliteken csak egy 10 cm-et, akkor szignifikánsan javul a tér ábrázolás levegő és mélység szempontjából is. A kürt waveguide szépen szór minden irányba, így asztalra helyezve is meglepően magasból hallhatóak bizonyos sávok, de az élmény tovább javítható.

A Klipsch jelen van hifi, házimozi és aktív 2 csatornás kategóriákban is, ráadásul elég sikeresen. Miért ne fedjék le a szokásos hitvallással az asztali és irodai felhasználókat is, akik kompakt méretben keresik azt az élményt és karaktert? Erre jöhetett létre a Klipsch ProMedia, ami ugyan kialakítás szempontjából nem egyenlő a Sixes aktív hangfalaikkal, de nem is ugyanazon árfekvés. 100 000 Ft,- környékén vagy alatt sokaknak szimpatikus lesz ez a megoldás, amit főként asztali felhasználásra, esetleg TV mellé tudok szívesen ajánlani.

Forgalmazó – ExtremeAudio/ProMedia