Acoustic Energy AE520 hangfal Gedeon Audio
február 18, 2023 By Gedeon Audio Off

Acoustic Energy AE520 hangfal első tapasztalatok

November óta halogatom az Acoustic Energy AE520 hangfal kicsomagolását, ugyanis azóta itt állt dobozban. Nem sok időm volt rá, de a mai nappal ennek véget vetettem, kicsomagoltam, bekötöttem és nekiültem végighallgatni a szokásos zenéimet (igen, ez egy járatott demó darab, nem zsír új).

Acoustic Energy AE520 hangfal Gedeon Audio

Az Acoustic Energy AE520 hangfal a gyártó jelenlegi legnagyobb doboza mind méretben, kategóriában és árban is. Első pillanatok alapján furcsa volt, hogy ennyire teleszórták hangszóróval az AE509-hez képest, viszont a végeredmény mintha nem is az extra erőről szólna főként, hanem több szeparációról, tisztaságról és további kontrollról, amit egyébként már a kis tesó is zseniálisan végez.

Acoustic Energy AE520 hangfal Gedeon Audio

Az AE509 2-utas koncepciójáról feljebb lépett 3-utasra az AE520. Mindezt további három 125 mm-es szénszálas mély hangszóróval tette úgy, hogy fent megmaradt MTM elrendezésben a 2 x 125 mm-es szénszálas közép- és a 25 mm-es szénszálas magas hangszóró. Érzékenysége javult 1 dB-el, így 90 dB az AE520 és -6 dB-es eséssel 30 Hz-ig megy le a sugárzó.

Acoustic Energy AE520 hangfal Gedeon Audio

A hangfaldoboz változatlanul az RSC megoldást kapta, ami 2 réteg MDF között 3 mm ‘bitumen’ réteget kapott. Ezzel drasztikusan csökkentik a rezonanciát, doboz színezést, amit már a két kisebb modellnél is érezni lehetett semlegesség és rendezettség szempontjából. Nettó súly 30 kg hangfalanként, dobozostul kb. 35 kg/db, szóval nem spóroltak sokat az anyagon.

Wattson Merason Norma IPA-140 erősítő Gedeon Audio

Teszt lánc: Norma Audio Revo IPA-140 erősítő, Wattson Emerson Digital streamer, Merason frerot + pow1 DAC, VIABLUE és Titan Audio kábelezés.

Első hallgatásra kapásból feltűnik, hogy az AE509 továbbfejlesztett változatáról van szó, de szinte biztos, hogy vakteszten becsapna a dolog, hogy ez Acoustic Energy hangfal vagy sem. Jóval részletezőbbnek hat, tisztább és fátyolmentesebb a közép szekció. A szeparáció mind a részletek és mély, közép, magas között jóval erőteljesebb. A basszus brutál jóra sikerült és ez mind stílusában és mennyiségében az, amit én magamnak választanék. Egyértelműen erősebb egy-egy lábdob hang, mint az AE509-nél és ez főleg a legalsó 30-50 Hz között hallható részletek miatt érvényesül. Falremegtető tud lenni, de mindent hirtelen megjelenő sebességgel, nulla lomhasággal vagy puffogással. A specifikációk alapján nem kéne, hogy nagy legyen a különbség, viszont az ebben rejlő extra tartalék (ami már halk hangerőnél is kijön) zseniális.

Acoustic Energy AE520 hangfal Gedeon Audio

Hallgatom még, amennyit tudom és érkezem további beszámolóval, párosításokkal. Addig is pedig meghallgatható előre egyeztetett időpontban az Acoustic Energy AE500 széria mindhárom modellje.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon