Keresés
Arcam Radia A5 erősítő Gedeon Audio
december 5, 2023 By Gedeon Audio Off

Arcam A5, A15 erősítő és Bowers & Wilkins 606 S3 hangfal első tapasztalatok

Az új Arcam Radia széria kérdés nélkül robbant be a köztudatba Október elején, ráadásul egy olyan esztétikával, amit korábban nem láttunk a hifi világban. Azóta erőteljesen járatom mindegyik modellt, ismerkedem velük és egyre több érdekes tapasztalatot szereztem.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Arcam Radia A15 erősítő Gedeon Audio

A szokásaim ellenére most inkább össznépi a teszt, ugyanis az Arcam A5-öt és A15-öt váltogattam a tesztelések alatt, így kissé összegyúrt élményt kapva az új szériáról. Ennek előnye, hogy a kettő erősítő közti különbség kijött valamennyire, plusz a Bowers hangfal párosításokról is sikerült véleményt alkotni.

Arcam A5 erősítő Gedeon Audio

Az Arcam A5 erősítő 2 x 50 wattos (8 ohm), Class AB kialakítás, ESS ES9018 DAC chippel a koax és optikai bemenetek mögött. Immáron kétirányú Bluetooth 5.2 aptX kapcsolatot is kapunk, ami nem csak fogadja, de küldi is a jelet bluetooth fejhallgatóra, hangszóróra. Analóg RCA és phono bemenetek, plusz pre-out kimenetek mind adottak. Teljes alumínium kialakítással, sárga design elemekkel és teljes mértékben műanyagmentes csomagolással érkezik az új Arcam Radia erősítő.

Arcam Radia A5 erősítő Gedeon Audio

Az ennél nagyobb Arcam A15 erősítő 2 x 80 wattos (8 ohm), viszont minden egyéb funkcionalitásában megegyeznek, mint csatlakozók, bluetooth aptx kapcsolat, DAC és topológia. Komponens választásban nagyobb és erősebb az A15, amire nem csak a kimenő teljesítmény utal, de a hangminőségbéli különbség is.

Arcam Radia A15 erősítő Gedeon Audio

Az egyik első nagy meglepetés a Bowers & Wilkins 606 S3 hangfal párossal történt. Arcam A15, A5 erősítő és Arcam ST5 streamer dolgozott a sugárzó mögött, Fezz Audio hangfalkábellel és VIABLUE NF-S1 RCA összekötővel.

Bowers & Wilkins 606 S3 hangfal Gedeon Audio

A meglepetést elsősorban a kettő márka szinergiája okozta, ugyanis a korábban hallgatott Arcam SA10-zel szemben jóval több teret hagyott az A15 erősítő a Bowers hangfalaknak. Pontosabb, fényesebb és artikuláltabb a teljes hangkép, ráadásul olyan szépen kiterjesztett basszusokat kaptam, amit csak az 1 milliós erősítők űbereltek a B&W 606 S3 tesztelés alatt. Feszességben az új Arcam A15, de az A5 is kifejezetten erős, tehát a hullámzó, burjánzó mélyeket vasmarokkal fogja. Ennek ellenére mégis mély erősebb volt a teljes élmény, mint az említett SA10-nél. Mivel mind a hangfal és az erősítők feszesek, így változatlanul nem a basszusok ormótlan remegtetéséről szól ez a páros, hanem a szinte mérnöki pontosságról, kifaragottságról. A „régebbi” Arcam HDA SA erősítők is feszesek, de nem ennyire.

Arcam Radia A15 erősítő Gedeon Audio

A közép és felső tartomány ugyancsak más, és főként a fent említett fény adagolás miatt. Az Arcam SA erősítők árnyaltabb, melegebb tónust vittek a Bowers & Wilkins 606 S3 hangfal hangjába, ezzel a jellegzetes élből és fókuszáltságból vesztettünk valamennyit. Nem gond ez, hiszen relatív selymesebb élményt adott, viszont aki egy fokkal többre vágyik, annak az A5 vagy A15-öt javaslom. A Bowers stílusa jobban előtérbe kerül, a térábrázolás és pozíciók határozottabbak, több a kontraszt és élénkség a hangkép egészén. A jellegzetes mikro részletek nagyítása itt már bőven megtörténik, rendesen adagolja elénk az információt a zenéből.

Arcam ST5 streamer lejátszó Gedeon Audio

Minden relatív és szubjektív, ahogy az új Arcam Radia erősítők fénye is. A régebbi SA modellek után hallgatva egyértelműen fényesebb és átvilágítottabb a hangkép, viszont ha Hegel vagy Fezz Torus után, akkor kapásból analóg és „meleg” tónus fogad az A5-nél és A15-nél, de még az A25-nél is. Szóval hiába hat fényesebbnek, nem mindegy mihez képest tapasztaljuk ezt, ugyanis a teljes piacot tekintve ezek még mindig melegebb hangú erősítőknek mondhatóak.

Arcam Radia A5 erősítő Gedeon Audio

Az Arcam A5 és A15 közötti különbség tónusban és fény mennyiségben egészen hasonló, szóval a lényegi részt már a kisebbik modell is megadja. Viszont az A15 több erőt generál a basszusoknál, dinamikára intenzívebben reagál és a térélmény tágasabb. Közép és felső tartomány apróságait pár lépcsőfokkal feltűnőbben kiemeli. Kicsit olyan, mintha ahogy lépegetnénk feljebb, úgy egyre inkább levegőhöz jutna a Bowers hangfal és nyílik ki egyre jobban. Papíron gondolom az igazság a nagyobb modellnél van, mintsem a kisebbnél, viszont már az A5 is olyan gyönyörűen és természetesen részletez, hogy csípőből nem is mondanám azt, hogy kell a 606 S3-hoz nagyobb modell.

Részletesebb beszámolók az új Arcam Radia elektronikákról hamarosan!