JBL HDI-3800 hangfal Gedeon Audio
szeptember 19, 2021 By gedeon Off

Arcam AVR30 házimozi erősítő és JBL HDI-3800, HDI-4500, REL T7x szett

Az otthoni nappalis helyzet elég intenzív szett kapcsán, ugyanis a legutóbbi Arcam AVR10 + Revel szettről továbbléptem az Arcam AVR30-ra, majd egy kis ismerkedés után a hangfalak és mélysugárzók is cserélésre kerültek. Eleve érdekes élmény volt hallani, hogy a Revel F36 hangján mit változtatott a nagyobbik erősítő, de határozottabb lépést hozott a JBL HDI-3800 front és a HDI-4500 center összességében, a dupla REL T/7x subokról nem is beszélve!

JBL HDI-3800 hangfal Gedeon Audio

Nálam van már bő 1 hónapja a szett és ez alatt minden átlag nappalis helyzetben használtam, mint mindennapi szett. Ezen keresztül mennek az esti filmezések, sorozatozások, de a Playstation 5 DTS:X jelét is közvetlenül kapja, természetesen a szokásos zenehallgatás mellett. Mindenre aprólékosan kitérni nem fogok, de igyekszem érinteni az összes fontosabb észrevételt és tapasztalást, hogy átadjam egy ilyen kaliberű szett élményét.

A teljes szett az alábbiakból állt össze:

Arcam AVR30 házimozi erősítő Gedeon Audio

 

Az Arcam AVR30 szolgáltatások és hangminőség szempontjából is a kompromisszum mentes élményt igyekszik garantálni, ezért is pakolták tele az egyedi topológián túl hálózatos funkciókkal. Dolby Atmos, Auro-3D, IMAX Enhanced és DTS:X 9.1.6 csatornás dekódolást kínál, a szokásos 4K HDCP 2.2 támogatással egyetemben. Hátul 7 HDMI bemenet, 3 HDMI kimenet, digitális koax, optikai és vonalszintű analóg bemenetek, illetve pre-out aljzatok, amiket konfigurálhatunk szinte bármilyen bővítés esetén.

Arcam AVR30 házimozi erősítő Gedeon Audio

A már méltán hírhedt Arcam G osztályos kialakítása egy behemót toroid transzformátort kapott, ESS9026PRO DAC chipet és teljes körű hálózatos funkcionalitást. Első bekapcsolásnál érdemes letölteni hozzá a Google Home applikációt, amin keresztül tudjuk a hálózatba illeszteni az erősítőt. Ezt követően már kapásból fel is dobja majd a Spotify, UPnP és Tidal is, mint céleszköz. Használható klasszikusan ethernet kábelről, de dupla antennás WiFi kapcsolattal is, ha ez oldható meg, bár a tapasztalt rókák szerint ez utóbbi nem ad jobb hangot. Továbbá külön antennával a Bluetooth kapcsolat is adja magát, bár minden egyéb mellett ezt nem hiszem, hogy túl sokan használják majd.

Arcam AVR30 erősítő teszt Gedeon Audio

Ahogy minden hálózatos Arcam terméknél megszoktuk, itt is adott a Dirac szobaakusztika korrekciós rendszer, amivel finomhangolhatjuk a teljes rendszert. Ezt mindenképpen érdemes végigfuttatni, mert alapnak nagyon jó, de ezt a HáziMoziStúdió úgy is kalibrálja majd a vásárlóknak. Az erősítő menürendszere elég rugalmasnak mondható, a szokásos paraméterek mellett bemenetenként állítható, hogy miként is viselkedjen az erősítő adott felhasználások mellett. Kényelmes például, hogy nagyjából 2 gombnyomással kapcsolható a minden mélysugárzó, tehát ha éppen zenehallgatáshoz is használnánk, akkor az előre konfigurált vágási frekvenciával küldi a jelet az adott hangfalaknak, de ha puritán módon hifiznénk, akkor ugyanolyan gyorsan kikapcsolható is. Ekkor persze a teljes frekvenciamenetet megkapja a front, szóval automatikusan kezeli az adott csatornák kikapcsolását és vágási freki ‘törlését’.

 

 

Arcam AVR30 házimozi erősítő Gedeon

Működési elve a mindennapokban egyszerűnek mondható, alapvetően felismeri a rákötött eszközöket, bemenetet vált automatikusan (feltéve, hogy a jelenlegi input néma) és a befutó jelnek megfelelően a dekódert is állítja. Egy személyes kedvenc funkcióm az úgynevezett Dolby processing, ami a ‘Night’ éjszakai és a ‘Movie’ üzemmódokat is ajánlja. Ez utóbbi olyan, mintha a dinamikai tartománnyal játszana, kissé talán összepréseli, aminek egy jóval dögösebb és energiadúsabb eredménye lesz. Ez akkor zseni, ha nem akarod feltekerni a hangerőt nagyon, hogy a halkabb jeleneteket is halld, így relatív csendesen is érzékelsz mindent az adott filmből, videójátékból. Ennek a bekapcsolása ugyancsak 1-2 gombnyomás, könnyen tesztelhető is bármikor, de annyira egyértelműen megugrik a hang, hogy nem is kell keresni a különbségeket.

A távvezérlő a szokásos Arcam design, egyik kedvencem, jól átlátható, nagy és gombnyomásra világít minden gombja. Sötétben, késő este se kell küszködni, hogy melyik gomb hol is van, szép tisztán el van rendezve rajta minden.

Arcam AVR10 házimzoi erősítő teszt Gedeon Audio

Titan Audio tápkábel és elosztó Gedeon Audio

AVR10 után

Beüzemeléskor még nem cseréltem ki a hangfalakat korábbról, szóval hallottam közvetlen az AVR10 után, hogy mit csinál az AVR30 a Revel F36 szetten. Karakterben nulla változást tapasztaltam, nagyon hasonló maradt a teljes hangkép és inkább a ‘nagyság’ érzet növekedett még jobban. A mélyek elképesztően erőteljesek, nagydarab, de ügyesen kontroll alatt tartva. Nem dünnyög vagy folyik, és nincsenek hosszú lecsengési idők, legalábbis erősítő fronton biztos nem. A közepek térábrázolása tágasabb, mint a kis tesónál, amit egyes hangok sziluettjének és visszhangjának határozottabb jelenléte okozhat. Teljes hangkép tisztaság szempontjából is csupaszodott a hangulat, főleg a filmes effekteknél a valóságérzet itt már rendesen megdöbbentő tud lenni. Azt viszont nem gondolom, hogy a Revel Concerta2 szériához szükséges az AVR30, oda tökéletes párosítás a ‘kisebb’ AVR10.

Arcam AVR10 házimzoi erősítő teszt Gedeon Audio

JBL HDI-3800 és HDI-4500 hangfalak

Ezt a két modellt már hallottam korábban a forgalmazó “Skandináv” szobájában, és ott is azt tapasztaltam, hogy egyszerűen ár-értékben az egyik személyes kedvencem. Az arányok nagyon jól eltaláltak, eleve már a basszusok mérete átértékelte bennem a mélysugárzó szükségét, persze mindezt addig, amíg be nem üzemeltem a két REL-t, de erről kicsit lentebb beszélek. Szóval a mélyek ábrázolása kifejezetten kerek, nagy és szépen kifaragott. Van egy szép tartása a hangképnek, amit egy naturális hatású középtartomány követ. A koncertszerű hangulat erősen adott, a teljes zenét prezentálja egyben és nem fókuszál rá egy adott pontra a frekvenciameneten belül. Emberi beszédek, hangszerek sziluett szempontjából grandiózusnak hatnak, ahogy a legtöbb JBL Synthesis terméknél tapasztalom. Ez annyit jelent, hogy az egyes hangok arányaiban több helyet foglalnak el a térben, nincs összenyomva két oldalról a hangkép. Ennek ellenére érdekes, hogy a Revel F36-hoz képest például precízebbnek érzem, jobban szeparál, de egyébként nem állnak borzasztóan messze egymástól.

JBL HDI-3800 hangfal Gedeon Audio

A magas frekvenciás ábrázolás a márkához híven széles és egzakt, ami nem csak a zenéknél hatásos, de filmeknél hatványozottan előjön az előnye. Az adott tér nagyságát és az azon belüli történések pozícióját határozottabban helyezi el, a sweetspot is tágasabb volt a szobámban, mint a Reveleknél. A JBL tölcséres megoldása szórás szempontjából nagyon könnyen megszerethető, viszont ne gondolja senki, hogy ez pattogós, élénk vagy fényes lenne, mert számomra kicsit sem. Nyugodt és könnyed rajzolatú, gazdagon telítve a jelben lévő apró információkkal.

 

JBL HDI 3800 hangfal házimozistudio GedeonAudio.hu

A videójáték teszt a Playstation 5 + Last of Us 2-ben merült ki főként, ami zseniális élmény! Eleve házimozi szetteket játékokon kéne tesztelni részben, mert ott egy ‘valós’ 3D térben mozoghatunk és ezt a hangok, környezeti zajok mind egy az egyben lekövetik. Egy ilyen videójáték hangminősége nem hogy bőven hozza egyes nagy filmek szintjét, de sok esetben űbereli is, ami egy egészen más tudását mutatja meg az Arcam + JBL szettnek. A dialógusok, robbanások, üvegtörések és esőhangok mind gyönyörű realisztikussággal 360 fokban megjelennek, besüllyedés vagy tompaság nélkül. Érdekes, hogy jelenleg a Revel hátterét használtam, de az is 95%-ban képes volt hozni a kellő tonalitást, hogy egységes legyen az élmény. Ez mondjuk filmeknél nem érződik egyáltalán, csak játéknál.

JBL HDI-4500 center hangfal Gedeon Audio

A centersugárzó nagyon érdekes, mert egy szóval le lehetne rendezni a munkáját, de az meg túl egyszerű. Az van, hogy annyira “normális” és természetes hangot ad az emberi beszédeknél, hogy ez nem több és nem kevesebb, mint amit a jel diktálhat neki. Nem rak hozzá, de nem is vesz el, csak besimul a két front közé és hasonlóan komfortos kerekséggel elénk helyezi a történetet.

JBL HDI-4500 center hangfal Gedeon Audio

Dupla REL T/7x mélysugárzó

Amikor először meghallottam a JBL HDI-3800-at a szobában, úgy voltam vele, hogy ide hót felesleges a REL, mert már így is durván nagyot szól mélyben. Aztán elkezdtem kísérletezni, hogy különböző frekvenciáknál vágtam az alját, a subot pedig annak megfelelően. Az eredmény pedig egyértelműen jobb lett, mert a szobámban jellegzetes 60-70 Hz-es kiemelés a mélysugárzókkal nincs jelen, míg a teljes spektrumot a JBL-re eresztve pedig igen. Kicsit pattanósabb és ‘hangosabb’ mélyeket kaptam először, majd a REL ezt a puklik egy az egyben megoldotta, a mély erősség eltűnt úgy, hogy közben hallhatóan mélyebbre ment frekvenciában. Olyan megfogott és feszes végig, hogy egy ponton túl tényleg nem is hallom, csak érzem, hogy hullámzik alattam a kanapé. Ha adok neki pár extra dB-t hangerőben, akkor persze lehet vele állatkodni is, de a hétköznapokban jobban kedvelem a sunyi mélyeket.

REL T7x mélysugárzó Gedeon Audio

A legnagyobbat viszont horrorfilmeknél villantott, és el is hangzott a barátnőmtől az “ez egy igazi mozi!” kifejezés, ami ritka, szóval értékelni kell! (spoiler!) A Démonok között legújabb részének első 10 percében van egy jelenet, ahol egy démon elkezd dörömbölni a falon, aminek vizuális jele nincs, de hang szempontjából úgy tervezték a jelenetet, hogy rendesen megijedjen a néző. A dörömbölés sub tartománya kegyetlen erős, amit a dupla REL-ek ugye meg is kaptak, viszont a pozíciót a háttérsugázókra helyezték, tehát a falromboló hangok mögülünk érkeztek. Ha nem néztem volna a filmet, akkor kérdés nélkül elhiszem, hogy nekiálltak falat bontani a közvetlen szomszédban, mert olyan realisztikus volt az élmény! Mindez egyébként dinamikában elég nagy ugrás, mert a jelenetben előtte még relatív csend volt, amit követően ez az élmény olyan, mintha csutkára tekertem volna a hangerőt.

JBL HDI-3800 hangfal Gedeon Audio

Összességében az Arcam AVR30 + JBL HDI + REL szett valóban egy moziélmény, ami ‘sajnos’ újradefiniálja a mindennapi filmezéseket, sorozatozásokat és játékokat. Azért sajnos, mert ha egyszer betekintést kapsz abba, hogy milyen mértékű tartalék is van ezekben a tartalmakban, akkor már nincs visszaút és várhatóan számodra is hiányérzet lesz nélkülük az élmény. Erőteljes, elképesztően dinamikus, realisztikus és mindemellett mégis természetes a tonalitás. A JBL Synthesis hozza a grandiózus térábrázolást és a könnyen textúrált finomságokat a hangkép tetején, míg a sub tartományt a dupla REL T/7x kezelte az említett feszes és sunyi stílusával. Ha ilyesmiben gondolkodsz, akkor érdemes egy kört tesztelni a házimozistúdiónál, hogy pontosan melyik komponensek is a számodra megfelelőek karakter és habitus szempontjából.