Arcam ST60 streamer teszt gedeonaudio.hu
január 24, 2021 By Gedeon Audio Off

Arcam ST60 hálózatos lejátszó teszt

Nehéz dolga van a gyártóknak, hiszen egy streamernek nem csak jó hangminőséget kell garantálnia, de stabil és gyors felhasználói élményt is. Előny ha több digitális bemenete van, tehát DA konverterként használható, esetleg kimenete, hogy futóműként a jövőben rendszerépítés esetén ne kelljen lecserélni. Mindezt nem sok termék tudja, de az új Arcam ST60 lejátszó rugalmasság szempontjából jelenleg ritkának nevezhető, ezért is vártam izgatottam az érkezését!

Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu

Az Arcam ST60 egy streamer és DAC egyben, ami Google Chromecast (Tidal, Qobuz, Spotify, Napster, Deezer), AirPlay 2, UPnP és USB-A lejátszást kínál. Roon is hamarosan elérhető lesz egy mostanában érkező frissítés után. Az Arcam és Mark Levinson termékekhez is a MusicLife applikációt ajánlja a gyártó, ami egy UPnP alapú megoldás. Ez garantálja a legjobb hangminőséget, de teszteléseim során a Chromecast + Tidal egészen hasonlót produkált, rendszer függvényében ez a mérték nyilván változhat. A csatlakozási lehetőségek tették számomra izgalmassá a lejátszót, hiszen használható csak DA konverterként, streamerként és futóműként is. Átlag felhasználóként és tesztelőként egyaránt szükségem van erre, hiszen külső DAC integrálásánál kivihetem az ST60 jelét digitálisan, és akár 4 különböző digitális forrást is beköthetek ide (pl. TV, konzol, CD lejátszó, PC), hogy az Arcam végezze a jel analóggá alakítását. Ha a termék gyári képességeit szeretnénk használni, akkor értelemszerűen az analóg RCA és XLR kimeneteket fogjuk használni, így a 32-bit ESS9038K2M Sabre DAC chip dolgozik majd. Ez esetben teljes MQA támogatást biztosít, viszont a rugalmasság jegyében menürendszerben kapcsolható, hogy külső DAC használata esetén az képes-e MQA-t dekódolni és annak megfelelően továbbítja a digitális jelet.

Arcam ST60 streamer teszt gedeonaudio.hu

A dupla WiFi antennával vezeték nélkül is csatlakoztatható a helyi hálózatra, de teszteléseknél mindig közvetlen VIABLUE EP-7 ethernet kábellel táplálom az eszközöket. Okos otthon kiépítés esetén teljes IP, RS232, Control4 és Creston lehetőségeink is vannak.

Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu

Az Arcam ST60 megjelenésre azonos, mint a HDA család többi tagja, viszont a színes kijelző egy olyan extra, amit még a nagy SA30-nál sem kapunk meg. Ennek funkciója elsősorban az éppen hallgatott zenék albumborítójának mutatása, a szokásos információkkal kiegészítve. A lényegre törő menürendszert is itt érjük el, ami pár szűrőt, MQA dekódolást, standby üzemmódot és fényerő állítást jelent. A multifunkciós potméter alapból hangerőt szabályoz és nyomásra némít, de a menüben is ezzel mászkálhatunk, ha a távvezérlő nincs kéznél. Ez utóbbi tartozékként jár hozzá és az elkerített “Amp” részben található hangerőszabályzó szorgosan irányítja az Exposure XM5 erősítőt. Érdekesség, hogy az Arcam hangerejét csak az éppen használt applikációból és az eszközön található potméteren keresztül állíthatjuk, a távvezérlőn nincs erre dedikált gomb.

GedeonAudio Shop Banner

Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu

A hallgatás nagyjából 1 teljes hónapon keresztül zajlott és a minőség, karakter behatárolásában a szokásos Node 2i segített egy Chord Qutest társaságában. Zenék végig Tidal-ról futottak, UPnP és Chromecast tolmácsolásában. A szett többi része változott kicsit, de az erősítő nagyrészt az Exposure XM5 maradt, Revel Concerta2 F36 és Neat Acoustics IOTA Alpha hangfalakkal. A végső konklúziót viszont kénytelen vagyok a ribbon sugárzós felállással levonni, hiszem ez erős iránymutató eszköz volt, mint kiderült.

Chord Qutest DAC da konverter gedeonaudio.hu

Hasonlítgatás nélkül is szellős és könnyű érzet várt, nyugodt nyitottsággal. Az egyértelmű, hogy ez nem egy 200-300 000 Ft,-os termék, főleg hogy közvetlenül az ST60 után a Bluesound egészen fojtott és sötét hangot produkált bizonyos szekciókban. A Qutest kombóval már 700 00 Ft,- körül mozgunk (plusz kábelek), ami ugyancsak jó kísérlet, hogy azt a szintet mennyire hozza az Arcam önmagában, de ne kalandozzunk el még!

Arcam ST60 streamer teszt gedeonaudio.hu

Az Arcam ST60 mindenféle felesleges forszírozás nélküli nyitottságot ad, miközben egyszerre simulékony és aprólékos. Olyan, mintha az aranyközéputat keresné a részletek finomsága és a zeneiség között. A mély szekció peckes és gyors, nyoma sincs valamiféle ‘bumbum’ kiemelésnek, amin keresztül hízelegni szeretne. Lomhaság hiányában jóval több részletet fedeztem fel a szokásos tesztzenéimnél, de ez a képesség kihat a hangkép tágas és nyugodt stílusára is. Amikor már forrás szinten is kiemelést kapunk valamely alsó Hz környékén, az magától értetődő figyelemelterelést jelent és a környezetében található finomságok nem érzékelhetőek, legalábbis nem olyan határozottan. Tesztalanyunk esetében ez egy erős pozitívum, hiszen nem változtat az egyensúlyon.

Arcam ST60 streamer teszt gedeonaudio.hu

Az élő hangszerek textúráját érdekes arányban közelíti meg, pont emiatt fogalmazódott meg bennem a “zenei” jelző. A határozott tisztaság mellett nem húzza a végletekig az aprólékosságot, nem emeli ki azon pontokat a zenében, ami nem való a fókuszpontba. Pont ez jellemző a high-end rendszerekre is, ahol a cél sok esetben a megfoghatatlanság, mintsem a hatásvadászat. A lágyan szemcsézett közép és felső tartomány koherenciája simulékonynak érződik, még egy ribbonon keresztül is. A karaktermentes közeli hozzáállása könnyű rendszerbe illesztést jelent, hiszen nem veszi át a főszerepet a sajátos fűszerezésével.

Az Arcam ST60 hálózatos lejátszó már hangminőségét tekintve is bőven hozza az árfekvéstől elvárható szintet, de a csatlakozási lehetőségek, kijelző és MQA lehetőség tovább emeli az ár-érték arányát. Mivel egy teljesen új termékről van szó, így a közelgő frissítéssel a Roon Ready a maradék kérdést is eloszlatja majd, hiszen felső kategóriában ez a legkézenfekvőbb módja a streamelésnek.

Részletesebben a videóban tudhatsz meg többet az ST60-ról: