Bluesound NODE streamer Gedeon Audio
június 4, 2022 By Gedeon Audio Off

Bluesound NODE lejátszó teszt (vs Node 2i)

Az új, 2021-es Bluesound NODE lejátszó tesztje már egy éve alakulóban van nálam, aminek több oka is van. Forgalmazót váltott a gyártó, átmeneti készlethiányok és egyéb lassulások akadályozták, hogy minél előbb összerakhassam ezt a beszámolót. Időközben rengeteg kérdést kaptam a streamer kapcsán, mint például, hogy megéri-e váltani a Node 2i-ről az újra, mennyivel jobb, több, másabb, vagy esetleg inkább vegyen az ember használtan egy előző generációsat ha nincs még lejátszója.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Bluesound NODE streamer Gedeon Audio

A legújabb generációs Bluesound NODE több ponton is ráncfelvarrást kapott, nem csak külsőleg, de belbecs szempontjából is. Új 32 bit/384 kHz PCM5242 DAC chip és újradolgozott áramkör, Quad-Core 1.8ghz ARM Cortex 53 processzor, kétirányú Bluetooth aptX HD kapcsolat, AirPlay 2 és HDMI eARC csatlakozó. MQA támogatás, Tidal Connect, Spotify Connect, BluOS rendszer, analóg és digitális ki- és bemenetek (kimenetek: RCA, koax, optikai, USB-A és sub-out. Bemenetek: USB-A, HDMI eARC, mini toslink, mini jack, WiFi/ethernet stream).

Bluesound NODE streamer Gedeon Audio

Felső – NODE 2021, alsó – Node 2i

Maga a borítás és ház az előző generációnál selymes tapintású, majdnem gumírozott felület volt, míg az új NODE-nál már “sima” műanyag hatású a felület. Közepe viszont nagy upgrade-t kapott, hiszen egy darab üveglap köszön vissza, rajta pedig az érintésérzékeny vezérlés és preset opciók. Alapból a kijelző elsötétül és ahogy odalépünk (vagy odanyúlunk felé) hozzá felvillan a teljes panel.

Bluesound NODE streamer Gedeon Audio

Egyik nagy előnye a NODE-oknak, hogy a digitális koax, USB-A vagy optikai kimenetén keresztül egy jobb DAC-kal is használható, így akár felsőbb kategóriás szettekben is bevethető kizárólag futóműként. A tesztet pont ezért a Norma HS IPA1 erősítővel csináltam, mert így annak DAC-jával össze tudtam vetni a NODE tudását, illetve ehhez képest a régebbi Node 2i-t is, mint teljes streamer/DAC.

Neat Acoustics SX1 hangfal és Norma HS IPA1 erősítő PMC

A teszt lánc:

Neat Acoustics SX1 hangfal és Norma HS IPA1 erősítő PMC

Node 2i vs NODE (RCA kimeneten)

A két modell között hatalmas különbség nincs, legalábbis ezen a szetten nem jött ki olyan markáns eltérés, amit önmagában indokoltnak érzek cserére meglévő Node 2i tulajok számára. Persze, másképpen szól, de nem gigantikus a különbség. A basszusok az új NODE-nál keményebbek, nagyobbat ütnek egy fokkal és egyfajta határozottság érzet jelenik meg. A közép tartomány fókuszáltabb, távolságban közelebb hozza a Billie Eilish – Your Power vokálját, főként a plusz fénymennyiség miatt. A Node 2i lágyabb volt a magas frekvenciákig, ahol egy kis zizgés és csillogás már megjelent, ahogy az újnál is. Mindkettő nagyon igyekszik szórakoztatóan részletezni, egy enyhén ívelt V karakter formájában. Dús basszusok, szikrázó magasak és finomabban textúrált közepek. Az új és régi is azonos kategóriát képvisel, nem történt “feljebb lépés” egy nagyobb streamerre, inkább csak finomítottak az élményen. Ha Node 2i-d van, akkor azért érdemes egy kört futni, hogy mennyivel ad többet az adott rendszerben, de ha egyértelmű upgrade-t szeretne valaki hangminőség szempontjából, akkor az valahol a kétszeres árfekvéstől található meg (Wattson Audio, Arcam). Csak futóműként nagyjából ugyanazt tapasztalni, mire átkötöttem a másikat, addigra bőven elveszett a vélhető különbség “hatása”.

Bluesound NODE streamer Gedeon Audio

NODE (RCA kimeneten)

Karakterét tekintve nem mentünk messze az előző generációtól, csak az említett módon csiszolva lett a hangkép. Viszont nem mindegy, hogy egy terméket önmagában hallgatunk vagy A/B teszteljük egy másik termékkel szemben, mert úgy a kettő közötti különbségre figyelünk, nem pedig arra hogy milyen az adott termékkel együtt élni. Szóval önmagában tekintve lágyabb, mélyebb tónusú közepeket hallani, nem izgága és vivid az élmény. Részletez bőven, de inkább a magas frekvenciákon keresztül tolja elénk az apróságokat, míg a közép szekció egy lépésnyit visszalép térben. A basszusok rajzolata megfogottabb, de az alsó hertzeket az elődhöz hasonlóan kissé elereszti, így egy habosabb extra mélyet tapasztalni némelyik sugárzónál. PMC esetén ez nem jött ki, mert az eléggé lereszelt mélyeket mutat minden szettben, viszont a Neat Acoustics SX1 bődületes erejénél (25 Hz-ig megy le) már ki lehetett hallani. Ez főleg mély fókuszált zenéknél jön elő, esetleg Son Lux szerű agresszív lábdoboknál. Fontos kiegészítés, hogy az elődhöz képest kontrolláltabb a végeredmény.

Norma HS IPA1 erősítő Gedeon

NODE + Norma DAC (koax kimeneten)

Ha valaki arra kér, hogy mutassam meg a különbséget két DAC között, akkor pontosan ezen mutatnám be. A változás a Norma saját DAC-ja és a NODE-é között hatalmas, nagyjából olyan, mintha hangfalat cserélnék (kis túlzással…). Ez nyilván rámutatott több Bluesound sajátosságra is, ami egyszerre jó és rossz hír. Rossz, mert kapásból hallani, hogy bizony van még hova fejlődni és jó, mert ez a relatív “olcsó” streamer egy felsőbb kategóriás rendszerben is nyugodtan használható.

Norma HS IPA1 erőstő Titan Audio Helios Signature tápkábel VIABLUE kábel

Az összes zenénél ugyanazt lehetett hallani, kivétel nélkül. Minden hang közelebb lép, letisztul és előbújik temérdek apró részlet a teljes frekvenciameneten keresztül. A basszusok sokkal erőteljesebbek, formákat tekintve határozott, izmos és gyönyörűen artikulált. Dinamikára reszponzívan reagál, mélyebbre megy és azt is könnyedén teszi. A közép szekció a legdurvább különbség, ahol klasszikus lepel lerántás hangulat jelenik meg. Csupasz lesz minden, lekerül a lágyság érzet a hangképről és a részletek markánsan kiugranak az eddig homályos pontokról. Felső 1/4-e a hangképnek hasonlóképpen kitisztul, eltűnnek a felhők és kristályszerű apró pontokként rajzolja a hangok tetejét. A kettő között hangerőben is van egy határozott különbség, több dB-el hangosabban szól a koax kimenettel a Norma DAC-ján keresztül, szóval ez kissé bezavart a tesztbe az elején. A hangerő matchelés viszont nem csak az egyértelmű kontraszt különbségre mutatott rá, hanem a hangkép ívének eltérésére is.

Összességében a Bluesound NODE streamer változatlanul a személyes kedvencem ebben az árfekvésben. A teljes software, applikáció, funkciók és ezek rugalmassága a piac egyik legstabilabb rendszerévé teszi, amely nem csak az első pár szettünk része lehet, de később akár futóműként is használhatjuk, akkora hangminőség ugrással, mint ahogy a Norma HS IPA1 esetén volt tapasztalható. Könnyen hallgatható és szerethető karaktere van, elődjéhez képest finomítva, több kontrollal a hangkép egészén. Ebben a kategóriában erősen ajánlom a kipróbálását!

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon