Keresés
Hegel H390 erősítő teszt Gedeon Audio
február 18, 2024 By Gedeon Audio Off

Bowers&Wilkins 705 S3 hangfal + Hegel H390 erősítő tapasztalatok

A Bowers&Wilkins 705 S3 hangfal már szorgosan dolgozik év eleje óta és számtalan erősítő párossal volt lehetőségem hallgatni. A teljes teszt és beszámoló még odébb van, de a legelső tapasztalataimat a Hegel H390 erősítővel szeretném megosztani, ugyanis nem gyenge az összhatás!

Hegel H390 erősítő teszt Gedeon Audio

Múlt héten demóztam egy kedves nézőnek a Hegel H390 erősítőt és adta magát, hogy a B&W 705 S3 hangfalra is rákössem, legalább egy próba erejére. Ekkor jött a mellbevágó érzés, amit jóformán egyik másik erősítővel sem tapasztaltam, kivéve a Norma IPA-140-et, de ez nem is meglepő. A 705 S3 hangfalak hangja elég kötött, feszes és nagy felbontású. Ahogy a kisebbik 600 S3 szériánál mondtam, úgy itt is hasonló az alap hangulat, viszont jóval zeneibb, selymesebb és egyenesebb a hangkép egésze. A basszusok kemények, pontosak és erősen artikuláltak, amiből fakad a szokásos Bowers mély stílus.

Bowers & Wilkins 705 S3

A Norma erősítőn kívül mindennel hasonló arányú mélymennyiséget tapasztaltam, nem volt sok, erős vagy túlzó. Klasszikus értelemben nem egy mély erős hangfalról van szó. Egységes és egyenletes a hangkép a basszusoktól kezdve is, de nem ezen tartomány kiemeléséről szól a 705 S3 élmény. A lényeg, ami ihlette ezt a beszámolót az a Hegel H390 hatása a Bowers&Wilkins 705 S3 mellett. Iszonyat mértékű erő, test és energia jelent meg a hangkép alján. Kifejezetten súlyos, nehéz és már-már melák basszusokat kaptam halk hangerőtől kezdve.

Hegel H390 erősítő teszt Gedeon AudioAz biztos, hogy ez a páros együtt zseniális, legalábbis nekem nagy szerelem lett és a hosszas hallgatások sem tántorítottak az első érzésemtől. Fontos tanulság, hogy a Bowers&Wilkins 705 S3 hangfal ilyen mélyekre is képes. Ott van a tudás, a kapacitás és hajlandóság, csak arányaiban ilyen kategóriájú erősítővel kell párosítani, hogy előjöjjön ez a része is. A Norma IPA-140-et azért is említettem, mert annál nagyobb, öblösebb és testesebb erősítőt még nem hallottam, ami ugyancsak azonnal visszaköszön a Bowers hangjában. Árban hasonló irány a Hegel H390 és a Norma IPA-140 is, ami egyfajta iránymutatás is lehet, hogy egy 705 S3 sugárzó mást fog kínálni ahogy lépkedünk feljebb erősítők terén.

Bowers & Wilkins 705 S3

Közép és felső tartomány amolyan tipikus „Hegeles” és „Bowerses”. Pixelekig bontott tisztaság, áttetsző, kontrasztos és nagy felbontású. Extrém részletező karakter jellemzi, viszont a kisebb Hegel modellekkel szemben jóval természetesebb stílusban. Részletek élesebbek, körvonalasabbak, de ami érdekes, hogy ezzel ellentétben a térábrázolás egészen más, mint akár a H190-nél. Mélyebbről szól már a közép szekció is, tehát teresebb, levegősebb a prezentáció. Fekete, kontrasztos az alaphang és arra épül kihegyezetten minden hang.

Norma Audio Revo IPA-140 erősítő teszt Gedeon Audio

Magas frekvenciák érdekesek, főleg ha egy Normával vetjük össze. A Norma IPA-140 még mindig olyan a Hegel után, mintha felkapcsolták volna a villanyt. A legfelső sistergő, szállós réteg, ami tartalmazza a visszhangok hatását is a Hegelnél sötétebb, nem annyira mutat rá ezen részletekre még a 705 S3 hangfallal sem. A Norma IPA-140 pont ebben nagyon jó, nyílt és fényesebb, így ugyanazon részletek erősebben jelen vannak a zenékben. A Bowers&Wilkins képes erre is, de az erősítővel hangolhatjuk, hogy mire is vágyunk pontosan, mert egészen más fűszerezés a kettő erősítő. A Hegel magasai pontos és gyors adagolással pörögnek a 705 S3 hangfalon keresztül, de nem szúrós, harsány vagy túl fényes. Hallottam olyan véleményeket, hogy a Hegel + B&W azonnali migrént okoz, de erre a párosra ezt nem lehet ráhúzni, mert ugyan technikai a hangulat, mégsem fárasztó, legalábbis számomra.

A Bowers&Wilkins 705 S3 hangfalról már készül a teljes beszámoló, több párosítással és tanácsokkal, hogy mivel ajánlott párosítani.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon