Keresés
REL T9i mélysugárzó gedeon
augusztus 2, 2020 By Gedeon Audio Off

Dupla mélysugárzó zenére! REL T9/i teszt

Ilyen jellegű teszt még nem kapott helyet videó formájában, pedig rengeteg tartalékot és érdekességet tartalmaz egy dupla mélysugárzós összeállítás. Számtalan tévhit kering a subok kapcsán, szóval nem csak egy sima terméktesztet szeretnék átadni, inkább egy közérdekű közleményt, hogy miről is szól egy mélysugárzó sztereó rendszereknél. Feltéve, hogy gondosan van beállítva.

A teszt két alanya egy pár REL T/9i mélysugárzó, amely egy acél kosaras aktív 254 mm-es könnyű, kompozit hangszórót használ elöl. Alul egy ugyancsak 254 mm-es, de passzív membrán dolgozik az extra mély érzeten. A lefelé irányuló megoldás a padlót kihasználva egy természetesebb és megfoghatatlanabb érzetet ad, amely összességében egy széles körűbb felhasználást nyújt.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

A mélysugárzó hátulján található egy LFE és high level bemenet, illetve egy low level input, amit az esetemben használtunk. Bal felül látható egy vezeték nélküli bővítésre alkalmas csatlakozó, amely szeparáltan vásárolható. A REL Arrow egy kompresszió és kompromisszum mentes, de kábel nélküli összeköttetést ígér, ami egy hatalmas pozitívum lehet sokak számára. Tapasztalatból tudom, hogy sok felhasználó keres hasonló megoldást már belépő rendszereknél is.

A T9/i 300 watt teljesítményt ígér, Class A/B elektronikával. Súlya 18.7 kg, tehát ez sem egy kispórolt fajta termék. Méretéhez képest elég vaskos belbecsű terméket kapunk, amely megjelenése sem el elhanyagolható. Masszív fém lábak, feltűnő REL felirattal és körbe igényes zongoralakk borítás.

A REL talán a világ egyik legnagyobb becsben tartott mélysugárzó gyártója. Egészen a belépő szegmenstől a csúcskategóriáig kínálnak megoldásokat és a korona logótól akaratlanul is a “mélysugrzók Rolex-sze” kifejezés jut eszembe. A Házimozistudio-nál több szobában is 2 és 4 REL mélysugárzós összeállításokat hallottam, de itthoni környezetben elég szépen meg tudtam ismerkedni egy ilyen szett előnyeivel. Eddigi tapasztalatok alapján felismerhető a REL hangzás és képesség. Típus, rendszer és szobától függetlenül hasonló habitust nyújtanak, természetesen hatalmas felbontás és finomságbéli különbségek mellett.

A beüzemelés a Lyngdorf TDAI-3400 erősítővel és Revel M126Be állványos sugárzókkal történt, teljeskörű Nordost, VIABLUE és LessLoss kábelezéssel. A srácok kijöttek és nagyjából másfél órán át konfigurálták, hogy minden tökéletes legyen. Centiket tologattunk minden irányba, finomhangoltuk a Revelek pozícióját és a Lyngdorf RoomPerfect kalibrációval is bemértük a szobát több pontról. Szóval a végeredmény egy elég tudatos hangzás lett és ezen élmény tapasztalatait szeretném most megosztani.