Dynaudio Emit 50 hangfal teszt Gedeon Audio
május 28, 2024 By Gedeon Audio Off

Dynaudio Emit 50 hangfal teszt – Fezz, Norma, Arcam, Hegel

Az új Dynaudio Emit hangfalcsalád eddig erős nyomot hagyott a demó szoba életében, ugyanis napi szinten főszerepet kap valamely modell. A 3-utas Dynaudio Emit 50 az eddigi abszolút kedvenc, Fezz EVO Titania erősítővel elképesztő hangot produkált, de nem teszt a teszt, ha nincs benne legalább 3-4 erősítő párosítás.

Dynaudio Emit 50 hangfal teszt Gedeon Audio

A Dynaudio Emit 50 hangfal a széria legnagyobb sugárzója, immáron 3-utas felépítéssel, dupla hátsó reflexes kialakítással. 28 mm-es Cerotar puha dóm magassal, rezonancia csökkentő Hexis belső dóm elemmel készül, amit a nagyobb Evoke szériától örökölt. 150 mm-es magnézium szilikát polimer közép- és 2 x 180 mm mély hangszóró dolgozik alatta, amelynek az alapjai ugyancsak a nagyobb szériától erednek.

Dynaudio Emit 50 hangfal teszt Gedeon Audio

A külön csomagolt talpakat magunk kell felszereljük, aminek egy rezgéscsillapító van az alján, így tüske nélkül is használható. Csavarmenet adott, tehát bármely tüske, alátét rögzíthető hozzá, akár a VIABLUE kínálatából is.

Dynaudio Emit 50 hangfal gedeon audio

A tesztelés hosszas heteken keresztül történt, több ciklusban és különféle szettek részeként. Az első és azóta is abszolút kedvencem a Fezz EVO Titania csöves erősítővel és LUMIN D3 streamerrel volt. Ezt követően váltogattam az alábbi erősítők – Norma IPA-80, Arcam Radia A25, Arcam SA30, Fezz Torus 5060, Hegel H190. Kábelezés VIABLUE és Titan Audio.

Fezz EVO Titania csöves erősítő Gedeon Audio

Fezz EVO Titania erősítő + LUMIN D3 streamer + Dynaudio Emit 50 hangfal

Testes, nagy, de határozottan feszes és kontrollált basszusok jellemzik. Az Emit 50 dupla mély hangszórójának hatása azonnal elcsábított. Gondosan kifaragott és artikulált, hangsúlyos mennyiséggel és öblösséggel, viszont a KT88 irányítottságából nem eresztett a páros. Borzasztóan élvezetes, hogy egészen halk hangerő mellett is kifejező marad. Nem kéri a plusz erőt, hogy végre kinyíljon, könnyedén elénk pakolja az energiát még csendesen is, viszont ha megtekerjük, akkor bizony hamar összegyűlik a környék népe reklamálni. Közép tartomány természetes stílusban, de kontrasztosabban bontja szét a zenéket. Meleg, élettel teli és vastag vokálokat is hasonlóan tisztás kommunikál, szobát betöltő nagysággal. Térábrázolása pontos, kifejező és nem csak mélységben, de szélességben is erős hangsúlyt fektet a hangszerek közti szeparációra. A magas tartomány nyíltsága tökéletes arányt hozott a kellőképpen kihegyezett, részletező, de könnyen hallgathatóság keretein belül belül. Nagy, nyílt és átölelő a teljes hangzás, amibe rengeteg örömöt találok minden alkalommal.

Norma Audio IPA-80 erősítő Dynaudio Emit 50 hangfal teszt Gedeon Audio

Norma IPA-80 erősítő + LUMIN D3 streamer + Dynaudio Emit 50 hangfal

Böszmébb és vaskosabb alsó basszusokkal dolgozik, mint a Fezz EVO Titania, ami ennél azért feszesebb volt. A Norma jellegzetes kerek, habos, de lágyan kontrollált mélyei egy az egyben megjelentek az Emit 50 hangjában. Halk hangerő mellett ez hatványozott előny, mert még könnyebben megindulnak a basszusok. Egy fokkal lágyabb és puhább sziluettekkel dolgozott, ami szépen illeszkedett a közép tartomány selymességéhez. Ének hangoknak adott egy réteg Normás finomságot, szállósságot és ez a térábrázolás mértékében is visszaköszönt. Nem annyira szaturált és intenzív egy-egy hang, mint a korábbi párosnál, így ez a még ‘zeneibb’ és még könnyedebb élményre hajaz. Nagyon érdekes, hogy a magas szekcióban ugyan megjelent a csövessel szembeni nyíltság és plusz részlet, de nem olyan mértékben, mint feltételeztem. Halvány réteg sávban hallani a hangot auráját és kiterjesztését, így a téren belül nagyobb fényfoltot kap egy-egy hang. A Fezz EVO Titania körvonalasabb, direktebb fényekkel kezelte a színpadot. Kellemes, kiegyenlített és finoman részletező hangzás, ami egy kellemes késő esti jazz hallgatást ugyanolyan minőségben ellát, mint akár egy intenzíven veretős házibulit. Az Emit 50 tartaléka felmérhetetlen volt számomra, ugyanis bármeddig tekertem a hangerőt, teljesen egyben maradt a hangzás és méretéből fakadóan sejtheti mindenki, hogy mekkora hangra is képes.

Hegel H190 erősítő Gedeon Audio

Hegel H190 erősítő + LUMIN D3 streamer + Dynaudio Emit 50 hangfal

Norma után sötétebb és kontrasztosabb alaphang fogadott. Basszusok keményebben dolgoznak, elvesztette puhás jellegét és mintha jobban “lökdösne’ a mélyek közép-felső tartománya. Feszes, erőteljes és dús változatlanul, csak enyhén változott meg a jellege a keménységnek, artikulációnak a másik két pároshoz képest. Közép tartomány sötétebb háttérrel dolgozik, élesebben és technikaibban szólal fel egy-egy énekhang. Hania Rani hangja viszont változatlanul lágy és finom önmagában tekintve, tehát a zene egésze marad a természetes kategórián belül. Érdekes, hogy a Hegeles karakter mennyire nem tűnik erősnek, legalábbis nem annyira, mint sok más sugárzón. Részben ezért is szeretik a két gyártót párosítani egymással, mert észrevétlenül összesimul a karakterük, a végeredmény pedig egy jól adagolt, pontos és könnyeden tiszta hangzás. Magas hangoknál a Normával szemben vesztettünk kis részletet, nincs már olyan szállós jelenlét a zenék tetején és ez okolható a “sötétebb” alaphangért.

Arcam A25 erősítő teszt Gedeon Audio

Arcam Radia A25 erősítő + LUMIN D3 streamer + Dynaudio Emit 50 hangfal

Közvetlen Hegel után kifejezetten érdekes volt hallani a különbséget. A basszusok alja jóval feszesebb az Arcamnál, nincs olyan burjánzó, sub basszus, mint a Hegelnél. Az Arcam A25 kötöttebb, peckesebb és így rendezettebb is egy fokkal a hatás, legalábbis Eli Keszler legújabb albumát hallgatva. Közép és felső tartomány analógos, meleg tónusú, de nyílt magas frekvenciás részletezéssel. Fényesebbnek és átlátszóbbnak érzem a Hegelnél, főként a közép tartomány apróságainál. A Dynaudio és Arcam Radia szereti egymást, hiszen eleve hasonló tonalitást képviselnek és maximum azoknak nem tetszik majd, akik fényesebb, színesebb hangot keresnek. Hangolásban arany középút, semmi sem sok vagy kevés, szépen rétegelt és nyugodtan aprólékos.

Dynaudio Emit 50 hangfal gedeon audio

Arcam SA30 erősítő + Dynaudio Emit 50 hangfal

A korábbi Arcam A25 vs SA30 tesztemet tudom ismételgetni valamennyire, mert a különbség pont annyi. Az SA30 dögös, színes és vehemensebb hangulata visszaköszönt az Emit 50 hangfalakon keresztül. Hasonlóan feszes a basszus kontrollálása, mint az A25-nél, viszont extra háj és izom megjelent Gidge és Rambadu zenéinél. Közép tartomány szépen visszasimult az Arcamhoz képest és inkább a Dynaudio selymessége dominált. Hiába a virgonc erősítő, nem hozza ki a sodrából az Emiteket és kellő határozottsággal tartja magát teljesen eltérő zenéken. Ugyancsak könnyed és nyugodt a hangvétel, kevesebb kihegyezett éllel, mint a Titania-nál. Kellemesen nyitott magas tartomány pakolta a részleteket, tompa vagy nyomott hatás nem volt. Tonalitás még mindig elég analógos, tehát a szintetikus, digitális karistolást itt senki ne keresse. Nyilván az nem “segít”, hogy ennél a párosnál nem volt bekötve a LUMIN D3 és önmagában az Arcam SA30 végezte a teljes streamelést is. Így kategóriában lejjebb vagyunk, mint a többi összevetésnél, de pont emiatt ár-érték arány szempontjából ez az egyik legjobb vétel, főleg hogy nem is kell még egy kütyüt vennünk. LUMIN D3 extra szeparációt és több fényt hoz a színpadra, ami erőteljesebbé teszi a hallgatási élményen belül ezen részeket. Ízlés és pénztárca függvénye, hogy ez megéri-e.

Fezz Torus 5060 erősítő Gedeon Audio

Fezz Torus 5060 erősítő + LUMIN D3 + Dynaudio Emit 50 hangfal

Érdekes élmény ennyi erősítőt sorban végighallgatni az Emit 50-en. Egyrészt egyértelműen hallani az elektronikák közti különbséget, szinte ugyanazt, amit más hangfalaknál, másrészt ennek mértéke mégsem annyira kontrasztos. A Fezz Torus erősítő az egyik legfeszesebb volt, talán azért, mert a basszusok alsó szegmense nem olyan melák és vaskos, mint a többi erősítővel. Ekkora dobozhoz ez bőven elfér, hiszen van miből gazdálkodni, de szobaméret és igény szempontjából ezt bele kell kalkulálni a választásba. Közép tartomány kellemesen szaturált, gyors és pörgős. Teret nem csapja össze, szépen kinyújtja minden irányba és kellemes mennyiségű fénnyel világítja meg az egyes részleteket. Fényesebb, mint az átlag, szóval aki egy fokkal szöszölősebb hangra vadászik, akkor ezt a párost érdemes meghallgatni.

Dynaudio Emit 50 hangfal gedeon audio

Sok erősítő, sok különféle változás, ennek ellenére kis mozgástere van a doboz hangjának, hiszen nem fekete fehér módon változik erősítők függvényében. Egyértelműen érezni, hogy némelyiknél kevesebb a hangok közötti részlet és jelenlét érzet, mint a komolyabbaknál, de még a “legrosszabb” párossal is hozza a bőségesen szeparált, izgalmas, hatásos és kerek hangzást, mindezt a már sokszor ismételt természetes tonalitásán keresztül. Személyes kedvencem ennyi próba után is a Fezz EVO Titania erősítővel és LUMIN D3 streamerrel volt. Sajnos most nincs kéznél több Fezz EVO, de heteken belül jön minden modellből és akkor a többivel is megtapasztalhatom, hogy milyen a Dynaudio Emit 50.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Dynaudio Emit 50 hangfal teszt Gedeon Audio

Összességében a Dynaudio Emit 50 hangfal egy nagyon erős versenyző a kategóriájában. Főleg a szeparáció és részletezés mértékében egyedi, hiszen a valósághűség mentén kezel minden zenét és ebből nem enged. Nagy doboz, irdatlan tartalékkal, dinamikus és bő, de kontrollált energiával. Atmoszférikus hatása gyengébb erősítővel is előjön, viszont ahogy megkapja a fülünknek kedves erősítőt és forrást, úgy hamar átlép az “ennél minek több” kategóriába. Nem osztogatom csak úgy a “Kiemelkedő termék” elismerést, de a Dynaudio Emit 50 rám gyakorolt hatása miatt kötelességemnek érzem.

Dynaudio Emit 50 hangfal Kiemelkedő termék díj Gedeon Audio