EarFun Free Pro 2 fülhallgató teszt Gedeon Audio
február 22, 2022 By Gedeon Audio Off

EarFun Free Pro 2 Hybrid ANC vezeték nélküli fülhallgató teszt

Fül és fejhallgatókat egyre ritkábban tesztelek, aminek a fő oka a lelkesedés hiánya. Viszont mikor egy-két kiemelkedően jó ár-érték arányú opció kerül elém, akkor már csak az érdekesség és ajánlás végett is szeretek összerakni egy gyors beszámolót az élményről. Így került elém a kínai EarFun gyártó legutóbbi fejlesztése, az EarFun Free Pro 2 vezeték nélküli fülhallgató, amely agyig pakolt funkcionalitása ismét kellemes árcédulával párosul!

EarFun Free Pro 2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

A gyártó nagyjából másfél éve keresett meg és először nem is szerettem volna terméket befogadni tőlük, mert szkeptikus voltam, hiszen túl sokat, túl olcsón ajánlanak. Végül küldtek egyet és az akkori 10 000 – 20 000 ft,-os árfekvés mellé egy meglepően szórakoztató hangot kaptam, kényelmes és rugalmas felhasználással. Azóta járt már nálam további 2-3 termékük, viszont a 2021 végén kiadott legújabb EarFun Free Pro 2 az eddigi lécet próbálja emelni egy fokkal.0

viablue absorber rezgéscsillapító alátét teszt gedeonaudio.hu

EarFun Free Pro 2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

A teljesen vezeték nélküli füles összesen 30 óra üzemidőt kínál a tokkal együtt számolva, amiből 6 óra folyamatosan használatot jelent maga a fülhallgató, amennyiben az aktív zajszűrés nincs bekapcsolva. Az ANC módban viszont 1 órával kevesebbet biztosít, tehát így 5 órát használhatjuk szünetmentesen akár. A könnyű, töltős hordozó pedig 24 órát biztosít, így jön ki a 29-30 óra üzemidő. 10 perc alatt pedig 2 órányi használatot nyerhetünk, mivel már ez a modell is tudja a gyors töltés funkciót. Ja, és még vezeték nélkül is tölthető a tok, ugyanazon töltőfelületeken, mint bármely telefon.

EarFun Free Pro 2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Az úgynevezett QuietSmart 2.0 aktív zajszűrő rendszer egészen 40 dB-t képes csillapítani a külvilágból, ami a megfelelő fülillesztékkel kifejezetten hatékony. Ennek ellenkezője a “Transzparens” mód, ahol a 6 mikrofonos design a külső zajokat egy az egyben átereszti és olyan, mintha szuper hallásunk lenne, hogy zenehallgatás közben is érzékelhessük a közelgő autókat, történéseket. Telefonhívások esetén ugyanezen 6 mikrofon dolgozik azon, hogy minél tisztábban és érthetőbben halljanak minket, amit tesztelések alatt kifogástalannak tapasztaltam. Egy-két alkalom volt, hogy valami software-es akadás miatt berecsegett a vonal, de ennek okára nem jöttem.

EarFun Free Pro 2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Az alapvető funkciókat és hangerőszabályzást ennél a modellnél is érintéssel tudjuk vezérelni a fülhallgatók oldalán. Kényelmes, praktikus, de kis szokást igényel, mert nem mindig áll rá az ember keze a zökkenőmentes hangerőszabályzásra az első napok alatt. Kialakítása IPX5 csepp és izzadságálló, szóval meríteni nem szabad, de a mezei esős helyzeteket hibátlanul viseli. 6 mm-es kompozit dinamikus grafén meghajtók, Bluetooth 5.2 kapcsolat és 4.1 gramm összsúly fülhallgatónként.

EarFun Free Pro 2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Hangminősége és karaktere erősen hajaz az eddigi EarFun termékekre, viszont mintha egy fokkal keményebb és fényesebb lenne az egész hangkép. A mélyek határozottabbak, nem brummog annyira és az a tipikus “olcsó” szaftos basszus sincs jelen, csak ha az adott zene azt diktálja. Erőteljes és izmos, de gyorsabb lecsengési idővel, mint amit az olcsóbb EarFun füleseknél hallottam. Sima és könnyed érzetet hoz, a vokálokat nem ultra-tisztán, de kellő puritán melegséggel szólaltatja meg, míg a cinek, akusztikus gitárok élesebb pendüléseit tonalitásban árfekvéshez képest meglepően jól hozza. Térábrázolása bőséges, de inkább mélységben jelenik ez meg, mintsem szélességben, ahol inkább közepesen jó. Agresszív elektronikus zenéken meglepően jól tartja meg a kontrollt, nem folynak össze a hangok és torzulnak el egy értelmezhetetlen irányba. Kellően rendezett, élénk és klasszikus értelemben dinamikus hangot hoz, viszont hangolása egyértelműen a modern és könnyűzenei igényeket célozza.

EarFun Free Pro 2 fülhallgató teszt Gedeon Audio

A eredeti €100 helyett most €70-ért rendelhető, ami szerintem egy korrekt ár érte. Lehet ennyiért jobb hangot kapni kevesebb funkcióval? Igen, de inkább csak klasszikus kábeles megoldást. Ár-érték arányban változatlanul nagyon jónak ítélem, viszont érdemes a korábbi EarFun tesztjeimet is megnézni, mert a többi modell sem marad el sokkal ettől a hangtól, plusz a funkcionalitások egy része sem kellhet mindenkinek. Az Air Pro 2 azonos árért nem volt ennyire kontrollálós hangú, de a vokálok tisztábbnak hatottak, funkcióban pedig nagyon hasonló. A sima Free 2 fele árért dúsabb és színesebb élmény, ANC nélkül, viszont legalább IPX7 vízálló, szóval az egy nagyon jó deal még.