Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu
január 12, 2021 By Gedeon Audio Off

Napló: Első tapasztalatok – Arcam ST60 streamer lejátszó

Az Arcam HDA széria átfogó tesztet kapott már, de egy példány kimaradt, a legújabb Arcam ST60 hálózatos lejátszó! Érlelem a gondolatot már egy ideje, hogy kellene egy fokkal komolyabb DAC + streamer a Bluesound Node 2i helyett. Imádom a kis izmosat, de komolyabb szetteknél megjelenik a “gyenge” pontja, pláne ha összevetjük 1-2 lépcsőfokkal jobb lejátszókkal. Nehéz csere lesz, ha egyszer lesz, de egyelőre úgy néz ki, hogy az ST60 egy alkalmas jelölt lehet.

Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu

Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu

Az Arcam ST60 egy streamer és DAC egyben, ami Google Chromecast (Tidal, Qobuz, Spotify, Napster, Deezer), AirPlay 2, UPnP és USB-A lejátszást kínál. Roon is hamarosan elérhető lesz egy jövőbeni frissítés után. Érdekessége, ami személyes igényem is, hogy több digitális bemenete és kimenete is van az analóg RCA, XLR-en kívül. Tehát használható DAC-ként és futóműként is.

Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu

Tidal Master zenék keresőinek jó hír, hogy MQA-t is tud, aminek a dekódolását három állásban kapcsolgathatjuk. Ha külső MQA kompatibilis DAC-ot szerzünk be a jövőben, akkor ennek megfelelően küldi ki a digitális jelet, de ekkor az analóg kimenetek lekapcsolásra kerülnek. A konverziót egy 32-bit ESS9038K2M Sabre DAC chip végzi, aminek a végeredménye egy egészen feszes hang, hasonlóképpen, mint amit a többi Arcam modellnél tapasztaltam.

GedeonAudio Shop Banner

Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu

A tesztelést egy Exposure XM5 erősítő + Neat SX1 hangfalon kezdtem, és az a meglepetés ért, hogy az Arcam tartozék távvezérlőjén található egy dedikált “Amp” hangerőszabályzó és némító. Feltételezem ezt az SA10, SA20 modellekhez találták ki, hogy egy vezérlővel lehessen mindent bütykölni. Viszont szerencsére az Exposure potméterét is hibátlanul kezeli, még a mute-ot is, szóval maximum a bemenetválasztást kell megoldani manuálisan az erősítőn. Bár esetemben egy analóg bemenetre fut be minden, az Arcam ST60 egyfajta elosztóként funkcionál. Ide érkezik a TV hangja, PS5 és a streamelés, ahonnan analóg RCA-n megy tovább minden az XM5-be. Ha forrás változik, akkor az a lejátszónál történik, ami természetesen ezen a vezérlőn változtatható. Ezt csak azok kedvéért írtam le, akik hasonló koncepció mentén egy távvezérlős, de két eszközös megoldást keresnek a nappaliba.

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu

A kijelző mindenképpen plusz pont, addig nem tudja az ember, hogy hiányzik neki, amíg elé nem kerül egy. Nehézsége persze az, hogy nem minden esetben akarjuk ezt látni, de egy gombnyomással kikapcsolható vagy dimelhető. A menürendszert, USB tárhelyet és esetleg UPnP lejátszást is itt tájékozódva navigálhatjuk, de utóbbi bármely kompatibilis lejátszó applikációval gyorsabban használható.

Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu

Első napi hallgatás után könnyen felismerhetőnek titulálnám. Van egy egyértelműen emelkedett tisztaság érzete a Node 2i után, de még a Naim Uniti Nova-hoz képest is, ahol pont a közepek kissé fedettek voltak. A szériánál megszokott kontroll, feszesség és gyorsaság jellemzi ezt az ST60-at is egyelőre, de még vár rám bő egy hetes intenzív teszt, mire ennél pontosabbak tudok mondani.

Arcam ST60 streamer lejátszó gedeonaudio.hu