Keresés
Fezz EVO Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio
március 4, 2023 By Gedeon Audio Off

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő teszt

A Fezz Audio erősítők közül a tranzisztoros irányt már lefedtem a múltkori Torus tesztben, viszont mivel a gyártó főként csöves erősítőkről híres, így nyilván jóval izgalmasabb lesz felfedezni az új Evolution szériájukat. Árban lentről indulva a Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige erősítő a második a sorban és már ez is bőven a felsőbb kategóriát képviseli több szempontból is, ahogy azt az ára és kivitele is sugallja.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő Gedeon Audio

A Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő a korábbi Silver Luna erősítő frissült verziója, ami elsősorban az esztétikáról szól és a már jól bevált hangminőséget, teljesítményt megtartották apróbb változtatásokkal. A súlya immáron 20 kg feletti lett, teljes alumínium kialakítást kapott kerekített sarkokkal, új csővédő ráccsal és halványan világító Fezz logóval.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő Gedeon Audio

2 x 35 watt kimenő teljesítményt kínál a push-pull Class AB kialakításán keresztül. 4 darab Electro-Harmonix EL34 cső dolgozik a végfoknál és két darab 12AX7 ECC83 az előfok részen. Tartozékként kapunk még 2 darab 6N2P csövet is, így a dedikált kapcsolóval állíthatjuk, hogy éppen melyiket használjuk a két opció közül (12AX7 ECC83 vs 6N2P). A tetrode/pentode kapcsolással együtt így 4 különféle tónus közül választhatunk igény szerint. Ugyanitt érhető el 4 biztosíték is, tehát könnyen cserélhetőek ezek is meghibásodás esetén.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő Gedeon Audio

Minden Fezz terméken található egy biléta, amin az adott termék építőjének és minőség ellenőrzőjének neve található, szériaszámmal egyetemben.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A teljes test alumínium, a külső hajlított rész is, aminek a színe választható (7 szín). Bal oldalt alumínium gombos motoros potméter, jobb oldalt három állású (alu) bemenetválasztó, aminek analógos kattanása sokaknak fog kellemes bizsergést okozni.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő Gedeon Audio

A távvezérlő fehér színű és műanyag, viszont kérhető úgynevezett „premium” verzió is, ami a Lybra 300B-nél már alap tartozék. Ez a gyári tartozék kissé kilóg az összképből, mert nem hozza az erősítő minőségi érzetét. Már jeleztem nekik, hogy ezzel kezdjenek valamit a jövőben, mert szívesen látnék egy olyat, ami az erősítővel azonos alumíniumból készült, akár azonos színben is.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A Fezz-nél minden személyre szabható, tehát a távvezérlő, rács, bluetooth kapcsolat, prémium csőkészlet, HT RCA input, mélysugárzó kimenet és ehhez hasonlók mind kérhetőek bele. Ezzel persze az ár is erősen megugrik, szóval a demó darabok távvezérlővel és ráccsal érkeznek ‘csak’, ahogy ez a példány is. Így a hátlapon ennél 3 pár RCA bemenet található, a többi kiállás ‘fedett’. Ha valakinek egyedi igénye van, akkor a Fezz eleve úgy gyártja majd. Természetesen a rács és tuning csőkészlet vásárolható utólag is, viszont a többi beépített funkció nem.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

Igényes, tömzsi RCA aljzatok, 4 és 8 ohm kiállás a hangfalaknak és kis embléma köszönt minket hátul, hogy melyik modellről is van szó pontosan, illetve hogy “MADE IN POLAND”. Fontos, hogy mindent ott helyben gyártanak és saját maguk készítik kézzel a toroid trafókat is. A Signal ground kapcsolási lehetőség esetleges búgást szüntethet meg az adott hálózaton tapasztalva, ami egy praktikus extra funkció. Ilyet nem tapasztaltam se otthon, se a bemutató szobában, szóval ennek hatásáról nem tudok beszámolni.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A teszt láncot váltogattam a hetek során, de a végső konklúziót az alábbiakkal vontam le: Acoustic Energy AE520 hangfal, Wattson Madison DAC/streamer, VIABLUE kábelezés.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő Gedeon Audio

Az Acoustic Energy AE520 hangfal párossal bitang erőteljes volt és ebbe a szobába egyértelműen túlzás volt egy adott hangerő felett. Halkan az arányok hibátlanok maradtak, de egy ponton túl egyszerűen olyan erős mélyeket pumpált magából az AE520, hogy még a szomszéd házban is remeghetett a kristálypohár készlet a vitrinben. Arra viszont zseni volt a kombó, hogy megmutassa a Silver Luna Prestige munkáját a basszusoknál. A kontroll tiszteletre méltó, már-már egészen kemény érzésekig elmegy és mindezt akkora súllyal teszi, mintha nem lenne holnap. Tricky, Marta – When It’s Going Wrong című számánál a hangerő nagyjából 25-30%-on volt, amikor elindult ez a zene és az első lábdobnál a szívroham jött rám, akkorát csapott a szett. A sebesség gyors, fürge és egy csipetnyi lomhaság vagy folyós érzet sem jelent meg egyetlen egy zenén sem. Ezt persze köszönhetjük az Acoustic Energynek és a Fezz Silver Lunának is. Norma IPA-140 után hallgatva is erősebbnek hat egy-egy lábdob a Fezz-en, ami azért nem kis szó, tekintve, hogy az egy dual mono konstrukció, ráadásul híresen izmos mélyben. Azt nem mondom, hogy a Silver Luna erősebb, de az tuti, hogy erősebben kontrollál és amikor üt, akkor feszesebben teszi azt. Csillagos ötös!

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő Gedeon Audio

Tovább haladva Billie Eilish – Your Power, Manu Delago – The Step, Lapalux – Without You, Son Lux – Only számával elég egyértelművé válik a Silver Luna Prestige részletező képessége és artikuláltsága. Az emberi beszéd kellőképpen szaturált, mélyen kihozza a részletek érdes textúráját és mindezt fókuszáltan, élesen teszi. Ez a karakter kifejezetten távol áll a tipikus „fátyolos csöves” hangzástól, mert vetekszik a kategória tranzisztoros erősítők nagy felbontású érzetével. Ahogy a basszusoknál, úgy a közép és magas szekciónál is feszes, gyors és precíz marad.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

Térábrázolása pontos és pontszerű, határozottan szétteríti a színpad széleket és azon belüli egyes hangok pozícióját. Ha nem jól állítottam be a hangfalakat és valamelyik kicsit beljebb volt forgatva, arra kapásból rámutatott és egyértelmű volt, ahogy a színpad középpontja valamely irányba elcsúszott. Az Acoustic Energyt megigazítottam és be is ugrott lézerpontossággal középre az énekhang. Ez csak azért érdekes, mert ha az adott erősítő elnagyolja a hangok sziluettjét és terét, akkor a hangfalak pár cm-es mozgatását nem hallanám így ki, viszont itt mérnöki pontossággal lehetett játszadozni az elhelyezéssel.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A rendezett hangzásból ered, hogy a természetes visszhangok, delay és reverb effektek a fent említettekkel azonos módon kontrasztosan teret kapnak a zenék egészében. Nem mossa össze a hátteret, nem kapcsolja ránk a villanyt és fókuszál csak a közepekre, hanem hagyja érvényesülni a felső sáv finom részleteit is. Ettől egy gazdag, vivid és bődületesen szórakoztató hangot kapunk bármilyen zenén, legyen az akusztikus, ambient, elektronikus vagy akár kísérleti zajzene.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

Fontos megemlíteni, hogy a potmétert egyszer sem tekertem 50%-ig, de még szerintem 35-40%-ig sem. A 2 x 35 watt a kellő sugárzón egy igen intenzív házibulira is elég, és mindezt a legkisebb túlzás nélkül mondom. Gyakori a kérdés, hogy mire elég 2 x 50 watt, vagy akár 2 x 100, amire általában pont az ilyen példákat szoktam felhozni, mint a Fezz EVO Silver Luna Prestige is, ami talpassal rúgott vissza a kanapéra egy-egy lábdobnál. Ha csak nem híresen nehezen hajtható az adott hangfal, akkor ez jóformán bármit kihajt.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

Összességében a Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő meglepett több szempontból is. Egyrészt nem mertem volna még kis összeget sem fogadni arra, hogy ezzel a csőkészlettel ilyen szintű részlet mennyiség, kontroll, szaturáltság és élettel teli érzés jön elő a hangfalakból. Nem azért, mert bajom van a csövekkel, hanem azért, mert hallottam már pontosan ilyen készlettel egészen más karakterű erősítőket. A teljes topológia, a saját gyártású toroid trafó és a gondosan válogatott alkatrészek végeredménye kifizetődött és ráadásul olyan új designba öltöztetve, ami szerintem az iparág egyik legszebbjévé teszi. A számtalan szín lehetőség már csak hab a tortán és biztos vagyok benne, hogy a Fezz Evolution széria rengeteg új hifistát vonz majd a csöves irányba, még azokat is, akik eddig nem vettek fontolóra ilyen jellegű erősítőt. Ha ez nem kap Kiemelkedő termék elismerést, akkor nem tudom mi!

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő Gedeon Audio