Keresés
Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio
január 5, 2023 By Gedeon Audio Off

Fezz Audio Silver Luna Prestige csöves erősítő első tapasztalatok

Még December elején érkezett meg az első Fezz Audio csomag, amiből a Torus 5060 erősítőt már láthattátok is egy rövid bevezető erejéig. Ugyanezen pakkból vittem haza magamnak a Fezz EVO Lybra 300B csöves erősítőt, amiről majd érkezik egy külön beszámoló hamarosan, viszont logikusabb, ha lentről felfele haladunk és elsőként a Fezz EVO Silver Luna Prestige erősítőről esik szó.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő az integrált erősítő széria második lépcsőfoka, amely alatt jelenleg csak az Alfa Lupi található. Árazásból sejthető, hogy a lengyel gyártó inkább a közép-felső kategóriában gondolkodik még az induló modellekkel is. Az Evolution széria egy teljesen megújult külsőt és pár belső változásokat takar a korábban futó modellekkel szemben (előző Silver Luna 15 kg volt, az új 20 kg feletti), illetve 7 választható színt, ami a Silver Luna Prestige esetén is izgalmas lehetőségeket kínál a felhasználónak.

Fezz Audio Evolution Silver Luna Prestige csöves erősítő Gedeon Audio

2 x 35 watt kimenő teljesítményt kínál a push-pull Class AB kialakításán keresztül. 4 darab Electro-Harmonix EL34 cső dolgozik a végfoknál és két darab 12AX7 ECC83 az előfok részen. Tartozékként kapunk még 2 darab 6N2P csövet is, így a dedikált kapcsolóval állíthatjuk, hogy éppen melyiket használjuk a két opció közül (12AX7 ECC83 vs 6N2P). A tetrode/pentode kapcsolással együtt így 4 különféle tónus közül választhatunk igény szerint. Ugyanitt érhető el 4 biztosíték is, tehát könnyen cserélhetőek ezek is meghibásodás esetén.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

Automatikus bias adjustement, 20.7 kg nettó súly és masszív alumínium konstrukció. A rezgéscsillapító talpak egyedi megoldásnak tűnnek, mert külön rendelhető is a gyártótól ragasztható + csavaros szilikon tüske. Szokatlanul rugalmas és magas megoldás ez a legtöbb termékkel szemben, ahol egy műanyag keretre ragasztanak gumitappancsot vagy filc szerű anyagot.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A dobozban megtalálható volt a teljes csőkészlet (6+2 db), textil kesztyű az installációhoz, csővédő rács (opcionális), távvezérlő + elem és maga az erősítő Fezz Audio márka jelzett vászonzsákban.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

Extra gondosság, hogy az erősítő jobb oldalánál látható a kis embléma, hogy pontosan ki építette és ellenőrizte az adott terméket.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

Első blikkre a Silver Luna Prestige masszívsága érződik, hiszen 20 kg feletti súlyról van szó annak ellenére, hogy nem olyan magas maga az erősítő. A teljes test alumínium, a külső hajlított rész is, aminek a színe választható. Bal oldalt alumínium gombos motoros potméter, jobb oldalt három állású (alu) bemenetválasztó, aminek analógos kattanása sokaknak fog kellemes bizsergést okozni. A Fezz logo maratott és egy homogén fehér felületen keresztül kap halvány háttérvilágítást.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A Fezz-nél minden személyre szabható, tehát a távvezérlő, rács, bluetooth kapcsolat, prémium csőkészlet, HT RCA input, mélysugárzó kimenet és ehhez hasonlók mind kérhetőek bele. Ezzel persze az ár is erősen megugrik, szóval a demó darabok távvezérlővel és ráccsal érkeznek ‘csak’, ahogy ez a példány is. Így a hátlapon ennél 3 pár RCA bemenet található, a többi kiállás ‘fedett’. Ha valakinek egyedi igénye van, akkor a Fezz eleve úgy gyártja majd le és úgy került átadásra a vásárlónak. Természetesen a rács és tuning csőkészlet vásárolható utólag is, viszont a többi beépített funkció nem.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

Igényes, tömzsi RCA aljzatok, 4 és 8 ohm kiállás a hangfalaknak és kis embléma köszönt minket hátul, hogy melyik modellről is van szó pontosan, illetve hogy „MADE IN POLAND”.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A Fezz EVO Silver Luna Prestige erősítőt már több láncban is próbálgattam a járatások alatt, de nyilván kell neki még több időt és párosítást adni, hogy körvonalazódjon a karaktere, tudása. Elsőként AS Figaro BL + Wattson Emerson DIGITAL streamer + Merason frerot DAC mellett hallgattam, majd egy Audiovector QR3 + Silent Angel Bremen B1 kombóval. Elég más a kettő, szóval most ezt boncolgatni nem is szeretném, inkább csak pár gondolatot megosztani, amit eddig magáról a Silver Lunáról tapasztaltam.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A legelső feltűnő jellegzetessége a térábrázolás, visszhangok jelenléte és közép szekció intim puritánsága. A színpad nem a hangfalak vonalában létezik csak, hanem egészen határozott 3D hatást épít fel. Gondolom ezért is olyan jó a lépcsőzetes mélység érzékeltetésében és az egyes hangok visszaverődésének megmutatásában. Hiába hallottam egyes zenéket számtalanszor, néhánynál csak most tűnt fel, hogy mekkora visszaverődések (felvételi vagy utólagos effekt akár) is vannak a színpad szélénél.

Fezz Audio Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A basszusok szaftosak és testesek, elég erőteljesen szétteríti a hatásos dobokat, de arányaiban szépen kontrollált marad, tehát nem búg vagy folyik szét. Nem túlzó és nem mély erős, legalábbis most még nem hallom úgy. A közép szekció letisztult, tapintható (ha olyan a felvétel) egy finom réteg édességgel, ami mintha egy egészen egyedi atmoszférát teremtene. A magas frekvencia selymes, könnyed és érzelmes, viszont amikor Figaro BL-en hallgattam, akkor jóval organikusabban részletezett, mint egy melegebb karakterű sugárzón. A Figaro és Fezz páros jónak bizonyult és elég közel is áll az ízlésemhez, de az Audiovector kellemesebb és „szerelmesebb” hangot adott. Van még mit kísérletezni, szóval érkezem a teljes beszámolóval hamarosan!

Addig is pedig meghallgatható előre egyeztetett időpontban.