Keresés
Fezz EVO Titania erősítő Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio
december 22, 2023 By Gedeon Audio Off

Fezz EVO Silver Luna Prestige vs Fezz EVO Titania csöves erősítő

Az elmúlt 1 év Fezz EVO-ban erős volt, napi szinten használtam valamelyik modellt tesztelésekre, új hangfalak próbálgatására és demózásokra érdeklődőknek. A két legnépszerűbb modell a gyártó kínálatában a Silver Luna Prestige és a Titania egyelőre, szóval adja magát egy fej fej melletti összevetés, hiszen elég más karaktert képviselnek.

Fezz EVO Titania erősítő Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A Fezz EVO Silver Luna Prestige erősítő 2 x 35 watt kimenő teljesítményt kínál a push-pull Class AB kialakításán keresztül. 4 darab Electro-Harmonix EL34 cső dolgozik a végfoknál és két darab 12AX7 ECC83 az előfok részen. Tartozékként kapunk még 2 darab 6N2P csövet is, így a dedikált kapcsolóval állíthatjuk, hogy éppen melyiket használjuk a két opció közül (12AX7 ECC83 vs 6N2P). A tetrode/pentode kapcsolással együtt így 4 különféle tónus közül választhatunk igény szerint. 20,7 kg nettó súly.

Fezz EVO Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A Fezz EVO Titania erősítő 2 x 45 watt kimenő teljesítményével erősebb. Push-pull Class AB kialakítás, 4 darab PSVane KT88 cső dolgozik a végfoknál és két darab ECC83 az előfok részen. Automatikus bias adjustement van itt is, 21 kg nettó súly. Tuningolási lehetőség mindkettőnél azonos, tehát rendelhető beléjük subwoofer kimenet, HT végfok bemenet, Bluetooth kapcsolat.

Fezz EVO Titania erősítő Gedeon Audio

A teszt környezethez egy olyan álló hangfalat szerettem volna, aminek mindkettő erősítő stílus jól áll. Így esett a választás a DALI OPTICON 6 MK2 sugárzóra. Jó feszes basszusok, kellemesen puritán és természetes közepek és a ribbon+dóm magasak pörgetik a felső frekvenciák részletét, nem kis mennyiségben. Nem erőszakos ez a hangfal, szóval semelyik pontja sem dominál a hangképben. Ezért is jó a két csöves erősítő mögé, mert mindkettő sajátos tonalitását kihozza, szépen hallani a különbségeket és inkább szól ez eltérő stílusról, mintsem „jó és rossz” összevetésről. Ha a hangfal csak az egyik erősítőnek állna jól, akkor az összevetés sem túl igazságos.

Fezz EVO Titania erősítő Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A teljes hifi lánc így nézett ki – Wattson Madison DAC/streamer, VIABLUE NF-S1 RCA kábel, Silent Angel Z1 + F2 + N8 Pro RoonCore szett, VIABLUE SC-4 T6s hangfalkábel, VIABLUE HS Disc tüskealátét, DALI OPTICON 6 MK2 hangfal és az említett két Fezz EVO erősítő.

Fezz EVO Titania erősítő Gedeon Audio

A Fezz EVO Silver Luna Prestige erősítővel kezdtem a hallgatást. Szokásos tesztre használt zenéket bevetettem, mint például Ane Brun – Closer, Billie Eilish – Your Power, Manu Delago – Metromonk, Son Lux – All Directions. Végezetül a kedvenc ambient, dubtechno és kísérleti elektronikus zenéket is végigpörgettem a szetten.

Fezz EVO Titania erősítő Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

A basszusok a Silver Lunához szokásos módon feszesek, kötöttek és nagyon jól kontrolláltak. Nem hallottam még olyan hangfalpárossal, ahol ne ugyanezen irányítottságot hozta volna. Lábdobok ereje és energiája rendesen üt, hirtelen és pörgősen dolgozik. Folyós, brummogós és kenős basszusokra itt ne számítson senki. A közép szekcióban beköszönt a csöves varázs. Természetes és életszerű, nem túlzóan éles vagy indokolatlanul kontrasztos, de a Fezz-es szaturáció megvan benne. Kellőképp élénk, de a távolság a két hangfaltól hátrafelé rajzolódik, ahogy a színpadot is innen építi. Mikro részletekkel nem olyan szigorú, mint a makrokkal, ami talán az egyik fő különbség a Silver Luna és Titania között. Nem darabolja kis szilánkokra a zenét, csak elegánsan, természetesen és nyugodtan. Ettől lesz összességében egy teljesen csöves analóg karakterünk, jellegzetesen 3D hatással és térábrázolással. A hangkép teteje árnyaltabb, nem fényes és szikrázó, még a ribbonos hangfallal párosítva sem. A DALI jól kinyitja a felső teret és rárak egy réteg részletet, de ezt nem hegyezi tovább a Silver Luna. A Silver Luna és DALI páros egy kellemes, finoman textúrált hangzás, feszes és kontrollált basszusokkal.

Fezz EVO Titania erősítő Silver Luna Prestige erősítő Gedeon Audio

Ezt követően jött a Fezz EVO Titania csöves erősítő, ugyanazon zenéken. Egyértelmű a különbség és a két erősítő habitusa. A Titania KT88-as csövekkel dolgozik, amikről tudjuk (legtöbb esetben legalábbis), hogy mennyire szeretik a részleteket, a pontosságot és a tiszta hatást. Billie Eilish hangja jóval élesebb és egy fokkal fényesebb is. Távolságban hasonló a térérzet, de mivel a hangok körvonala határozottabb, így közvetlenebb és élénkebb a hangkép már csak emiatt is. Szaturációban és intenzitásban ugyancsak „több” és erősebb a Titania, de ez ugyancsak az élénkség javára tudható be. Hirtelenebb és virgoncabb a zenékben lévő gyors történés, váltás vagy dinamikai ugrás. Pergős, gyors és nyílt az egész hallgatási élmény. Mikro részleteket extrémebben kezeli, mint a Silver Luna Prestige, szóval részletezés mértékbe és fókuszáltsága ugyancsak erősebb. A magas frekvenciák nyitottabbak és ebből fakad a kihegyezettebb, fényesebb érzés. Ugyanúgy van egyfajta kerekítés és selymesítés a hangkép tetején, de nem „sistereg” úgy, mint például egy Norma erősítő. A Titania-nal csend és sötétség dominál, amire építkezik a zene lecsupaszított stílusban. Basszusoknál hasonló az érzés, talán a Titania még feszesebb, de kevésbé érzem olyan tömzsinek, mint a Silver Lunát. Hasonlóak, kis változással karakterben, viszont erőben, izomban és teljesítményben a Titania ugyancsak több.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő Gedeon Audio

A két erősítő más, de hasonló alapokra építkezve. A Fezz EVO Silver Luna Prestige melegebb, könnyedebb és finomabb hangzás, míg a Titania részletezőbb, fényesebb és pontosabb. Ugyanazon láncba is helyezhetőek, viszont ha az adott sugárzó igényli a melegebb tónust, mint például Bowers & Wilkins, akkor a Silver Luna-t érdemes választani az arányok miatt. Ha például Revel, Acoustic Energy, Fyne Audio vagy bármi ehhez hasonló, kicsivel melegebb, sötétebb hangvételű sugárzóhoz keresünk erősítőt, akkor bőven elfér a Titania extra nyitottsága. Minden az egyensúlyról szól és hogy a végső hangzás azt hozza, amit keresünk. Ez általában nem ugyanolyan karakterű termékek láncáról szól, hanem szinergiát szem előtt tartva egy kis ilyet és egy kis olyat párosítva jutunk el oda, amit boldogan hallgatunk.

Fezz EVO Titania erősítő Bowers & Wilkins 606 S3 hangfal teszt Gedeon audio

Összességében a két FEZZ erősítő közül elég nehéz rosszul dönteni. A sok hallgatás és demózás alatt azt figyeltem meg, hogy főként a két nagy különbség dönteni el, hogy kinek melyik való. Ha valaki élesebb és klasszikus értelemben tisztább hangot keres, akkor a Titania-t választja. Ha valaki pedig a selymesebbet, akkor Silver Luna Prestige-t választja. Személyes preferencián a Titania és az egyik kedvencem lett az elmúlt évben, megizzasztva az otthoni Norma IPA-70B erősítőmet is. Egészen másképp szólnak és ez egy külön téma lehetne, de a Titania gyorsaságával és tisztaságával nem tudok betelni!

Mindegyik Fezz EVO csöves erősítő meghallgatható előre egyeztetett időpontban.