augusztus 14, 2020 By Gedeon Audio Off

Furcsa párosítások 1. – NAD 3020i, Figaro B, Lyngdorf, Rega

Amikor vendégek jönnek hozzánk, akkor az általában a hifi szett előtt végződik. Ott ücsörgünk páran, szól mindig valami zene és szó szerint a zene adja a hangulatot a baráti körnek. Így volt ez tervben akkor is, amikor egy lemezgyűjtő török barátunk jött át a minap pár vinyl társaságában.

Tricky, Massive Attack, Portishead, BADBADNOTGOOD jellegű zenék jöttek, viszont az a szokatlan felállás volt akkor nálam, hogy nem volt phono előerősítőm. Vincent SV-227MK, Lyngdorf TDAI-3400, Hegel H120 és NAD3020i. Várjunk csak, utóbbinak van phono fokozata, de hát azért na. Régen szervizelt példány, fedett és fátyolos hang. Ennek ellenére leteszteltem, hogy mi történik ha bekötöm a JBL L82 Classic + Lyngdorf TDAI-3400 + VIABLUE kábelezés + Rega Planar 3 (Elys 2) szetthez, csak mint phono előerősítő. Van egy pre-out kimenete, ahol kiküld minden jelet, amit valamely bemeneten fogad.

Audio Solutions Figaro B hangfal

Sajnos nagyon koszos, sötét hangja volt minden zenének. Élvezhető volt, de annyira erős hangulatot és színt mutatott, hogy ezzel kezdenem kellett valamit. Tudtam, hogy ide olyan hangfal kell, ami határozottan ellensúlyozza a NAD phono hangját. Erre nyilván a legjobb opció az Audio Solutions Figaro B, legalábbis azok közül, ami kéznél volt. Fényesebb, nyitott és közvetlen hangja van, szóval várható volt az egyensúlyozás hangkép szempontjából.

NAD 3020i – VIABLUE NF-S6 AIR viszi a jelet tovább a Lyngdorf TDAI-3400-ba

Pont úgy sült el, mint vártam. A sötétségből előjött a közép és felső tartomány, de nyilván hallatszódott végig a NAD hangja, ami lehúzott egy határozott mértéket a Figaro magasaiból. Ez egyébként el is gondolkodtatott, hogy milyen lenne a Figaro egy melegebb, akár csöves erősítővel. Talán megmaradna a feltáró, nagy felbontású hangja, de a kompromittálóan őszinte stílus esetleg puhább lesz. Ez persze csak egy koncepció a fejemben, de majd szerzek egy komolyabb kvalitású csöves erősítőt és letesztelem. Szóval a JBL nem volt jó párosítás ehhez a szetthez, míg a Figaro igen.

Rega Planar 3 + Elys 2 lemezjátszó és hangszedő

Az érdekesség, hogy mélyben a Vincent SV-227MK-hoz hasonló mértékű testesség jelent meg a Figaro-nál, de kicsivel kötöttebb és gyorsabb módon. A NAD phono biztosan mély erősnek hat, közép és felső tartományban erős mosottsággal. Egy kondi csere után biztosan részletgazdagabb lenne, de ezt majd meglátjuk, ha rávisz a lélek, hogy erre költsek. A Lyngdorf okos EQ rendszerén keresztül a ‘Bass’ 1 és ‘Bass 2’ módozatokban megdöbbentő mélyeket kaptunk, ismét megmutatva a Figaro-ban rejlő lehetőségeket. Ez nyilván nem lenne ilyen érdekes az álló változatok esetében, de itt kifejezetten szélsőséges eredményeket lehet elérni az állványos változattal.

A NAD 3020i pre-out és main-in gyári összekötői

A konklúzióm az, hogy lehet bármilyen komoly, drága, jó minőségű (hívjuk bárhogy) rendszered vagy komponenseid, ha az egyik erőteljesen lehúzza a minőséget, akkor annak a hangját fogod végig hallgatni. Esetünkben is végig hallottam a NAD 3020i phono előfok hangját, nem lehetett függetleníteni tőle. Ha lemezjátszózásra visz a lélek, akkor figyelj oda a párosításokra és ne sajnáld a pénzt egy rendszerhez illő előerősítőre, máskülönben hiába az egész lemezvásárolgatás.

audiocentrum.hu kuponkód gedeon