Silent Angel Bremen B1 streamer teszt Gedeon Audio
augusztus 6, 2020 By Gedeon Audio Off

HiFi Kezdőknek 3: Régi erősítő okosítása (Bluetooth, Streaming)

A régi erősítők korszerű funkciókkal való felruházása sokak számára kérdőjel, hogy lehetséges-e és miként oldható meg. A válasz és megoldás egészen egyszerű, de a kezdők számára érthető, hogy bonyolultnak tűnik, szóval ebben fogok most segíteni.
Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kuponHa van egy régi erősítőd, legyen az házimozi vagy sztereó, de csak egy sor analóg RCA bemeneted van, még optikai sincs, akkor két lehetőséged van. Egy bluetooth adapter és/vagy egy streamer. Hogy mi a célod pontosan, azt neked kell specifikálni, de ugye a korszerűsítés sokaknak azt jelenti, hogy mondjuk Spotify-ról hallgatnak zenét.

Bluetooth

Először tisztázzuk, hogy mi a különbség a bluetooth és streamelés között. A bluetooth kapcsolat egy adott távolságon belüli aktív kapcsolat a telefonod és adaptered között. Ebben az esetben egy bluetooth vevő egység, amit rákötsz az erősítőd egyik vonalszintű RCA bemenetére. A kiválasztott bemeneten a bluetooth adapterre érkező hang fog megszólalni, amit a telefonod küld. Ennek a hátránya annyi, hogy bármi, ami a telefonodon szólalna meg, az automatikus kiküldésre kerül az erősítőbe, tehát ott szólal meg. Ha a telefonod lemerül, sms jön vagy csak kimész a szobából kicsit, akkor a zene megáll, becsilingel a különböző értesítés vagy minimum akadozni kezd, ha távolra kerülsz a bluetooth adaptertől. Pozitívuma, hogy végtelenül egyszerű és ha egy jó aptX-es adaptert veszel, akkor még a hangminőség is meglepően tisztességes lesz. Bármilyen vendég rá tud csatlakozni, csak a telefon bluetooth beállításainál párosítani kell a két eszközt és kész is.

Stream

Akkor mi az a streamer? A streamelés általában egy külön hálózatos lejátszóról történik. Félreértés ne essék, ha a telefonodon spotify-ról zenét hallgatsz, akkor az a tevékenység is streamelésnek minősül, de itt most az erősítő és zene közti kapcsolatnál van különbség, hogy a streamelés közé nem rakunk be egy bluetooth jelátvitelt, ami általában rontja is a minőséget. Szóval a streamer esetében ugyanúgy bármely RCA bemenetre be tudjuk kötni a vásárolt eszközt. Ezek általában tudják mind a Spotify Connect, Tidal, Qobuz, internetrádió, Amazon Music és egyéb szolgáltatásokat. Ebben az esetben maga a lejátszás az eszközön belül történik, amely közvetlenül kiküldi az analóg jelet az RCA kimeneteken, majd be az erősítőbe. A telefonodat ugyanúgy használnod kell, hiszen ott indítod el a zenét mondjuk Spotify-on keresztül. Bal alul ki kell választanod, hogy ne a telefonon szóljon a zene, hanem a streameren. Innentől fogva bármi történik a telefonoddal, nem tükrözi annak hangját a komplett hifi szetted, mert a streamer közvetlenül játssza le a zenéket. A telefonunk vagy laptopunk csak távvezérlőként vesz részt ilyenkor.

Melyik a jobb? A streamerek általában jobb minőséget adnak, a bluetooth kapcsolatok jelenlegi állása még mindig erősen hallható minőségbéli korlátot nyújt. Ezen kívül pedig a legtöbb streamerben van bluetooth kapcsolat, tehát ott rugalmasabbak a lehetőségeid. A jó bluetooth adapterek nagyjából 25-30 000 ft környékén kaphatóak, míg a streamerek igazából 50 000 ft-nál indulnak és az még egy erősen belépő érzést adhat. Ez persze egy olcsóbb, vintage hobby szetthez több, mint elég, nem kell aggódni. Ha nagyon High-End szettről beszélünk, akkor pedig 300 000 ft-tól találhatóak olyan streamer futóművek és DAC kombók, amik jóval kevesebb hiányérzetet hagynak maguk után.

Silent Angel Bremen B1 streamer teszt Gedeon Audio

További változó a DAC, ami a “Digital-to-Analog Converter” rövidítése. A rajzokon RCA az összeköttetés, de ez csak a “régi” erősítőkre való tekintettel, amikben még nincs DAC, tehát optikai vagy koax digitális bemenet. Egy jobb bluetooth adapteren előfordulhat digitális és analóg kimenet is, ami minőségben változást jelenthet, annak függvényében, hogy az adapter vagy az erősítönkre épített DAC alakítja át a jelet. Ezzel most nem bonyolítanám a helyzetet, majd egy dedikált részben kivesézem ezt is.

Ajánlás különböző árfekvésekben