augusztus 8, 2020 By Gedeon Audio Off

HiFi Kezdőknek 4: Spotify és Tidal

A Spotify és Tidal közti különbségekről számtalanszor volt már szó videókban, fórumokon és a facebook csoportunkban, de nem árt ha van egy lényegre törő összefoglaló a témával kapcsolatban. Mivel a HiFi Kezdőknek sorozat részeként készül ez az útmutató, így főként ennek megfelelő lesz a nyelvezet és megközelítés.

GedeonAudio Shop Banner

Ha nem egyértelmű, hogy mi is ez a két szolgáltatás és mit jelent a streamelés, akkor keresd a korábbi útmutatót, amely erről a témáról szól.

A fő különbségek

Elérhető zenék

Eredetileg a Spotify volt a nyerő, egyértelműen több zenét kínált. Ha Tidalt és Spotify-t is használsz, akkor néha előfordul, hogy nem azonos kínálatot látsz és ez főként a Tidal hiányos készletében jelenik meg. Ez minimálisan észlelhető, mivel Tidal még így is több, mint 60 000 000 zenét ajánlj a felhasználóknak, továbbá exkluzív albumokat és videókat. Jelenlegi hivatalos közlemény szerint a Spotify ezzel szemben 50 000 000 számot tartalmaz, tehát papírforma szerint mégis alulmarad. Ez a hétköznapi felhasználásnál sajnos nem így érződik, mivel Spotify-nál számtalan kevésbé ismert előadó is megtalálható, régebbiek is. Tidal az úgynevezett “underground” zenéket nem jeleníti meg olyan hamar és gyakran, mint a népszerű alternatíva. Szóval kínálat szempontjából stílus függő, hogy melyik a jobb. Ha populárisabb zenéket hallgatsz, akkor nagyjából mindegy melyiket választok, viszont ha specifikusan valami érdekel csak, akkor teszteld le, hogy melyik erősebb az adott stílusban.

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

Hangminőség

Ilyen téren Tidal egyértelműen veri az alternatívát. A Spotify jelenlegi “Rendkívüli” beállítása nagyjából 320 kbit/s felbontást ígér, amely többeknek bőven elég a hétköznapokban. Erre majd részletesebben kitérek alább. Tidal esetében a HiFi előfizetés veszteségmentes CD minőséget kínál (1411kbit/s, 16bit / 44.1kHz) és ezen kívül elérhetőek úgynevezett MQA felvételek. Utóbbi egy magasabb felbontást jelentő, a zenész által jóváhagyott “stúdió” minőség. Ez külön MQA képes streamer lejátszót vagy DAC-ot igényel és mennyiség szempontjából nem dominálja még a Tidal kínálatát. Tehát legrosszabb esetben is CD minőséget hallgathatunk és egyre gyakoribb az MQA változat népszerűbb előadóktól. Mobilos felhasználás esetén is elérhető a 320 kbit/s felbontás, ha az adatforgalom hordozható eszközöknél szempont valakinek, tehát rugalmas a szolgáltatás.

Applikáció

A telefonos felülete legalább annyira fontos egy ilyen szolgáltatásnak, mint maga a hangminőség. A Tidal minőségének ellenére én is azon kapom magam a hétköznapokban, hogy inkább nyúlok a Spotify-hoz, mert egyszerűen csak felhasználóbarátabb. Napi szinten ülök le és fedezek fel számtalan új előadót és zenét, mert a Spotify algoritmusa kiemelkedően jól működik a felhasználóktól begyűjtött információk alapján. Megtanulja, hogy milyen stílusokat szeretsz, az előadóid alapján milyen más, kevésbé ismert zenészt kedvelhetsz esetlegesen és mindezeken kívül még személyre szabott heti playlisteket is generál kedvenc és teljesen új zenékből. Ez a barátságos része az, ami abszolút dominánssá teszi a Spotify-t a piacon. Tidal felülete is próbálkozik hasonlóval, legalábbis előadó ajánlás szempontjából. Viszont ha ez a “felfedezős” rituálé valakinek tetszik, akkor egyértelműen a Spotify fog jobban tetszeni.

Streamelés a valóságban

A Spotify Connect nevű funkció azt jelöli a legtöbb modern eszköznél, legyen az beépített hálózatos lejátszó vagy különálló streamer, hogy az eszköz közvetlenül streameli a zenéket a helyi hálózaton keresztül. A Spotify applikáció alsó felében kiválasztod, hogy ne a telefonodon szóljon a zene, hanem mondjuk a Google Chromecast-on keresztül, így kapásból megszólal a zene a hifi szetteden. Tidal esetében sajnos nem minden streamer eszköz engedi ezt a közvetlen Tidal applikációs streamelést. Az adott lejátszó app felületén keresztül kell belépni a Tidal fiókodba és így kezelhető a teljes zenelejátszás. Ennek erős hátránya, hogy ha a streamer gyártónak az applikációja nem szimpatikus, akkor nem sokat tudsz vele kezdeni, csak leváltani az egészet egy új termékre, aminek simulékonyabb a telefonos vezérlése. Yamaha Musiccast esetében például nem lehet számot tekerni és hangerőt állítani telefonon keresztül, ami sokak számára egy hatalmas ellenérv. Ha Tidal-ozni szeretnél, akkor mindenképpen nézz utána, hogy az adott lejátszó eszköz kezelhetősége tetszik-e.

Kinek mi?

Egyesek milliós rendszereken is Spotify-t használnak, mert nem érdekli őket annyira az extra hangminőség, mint a Spotify kényelme. Gyors, kulturált kezelhetőség, stabil felület és elégséges hangminőség. Ha a rendszered jó, akkor az élvezhetőség ezen nem fog múlni. Én is legalább annyit hallgatok Spotify-ról zenét, mint Tidal-ról. Ha viszont kizárólag a hangminőség a lényeg, akkor nincs kérdés, Tidal-t kell választani. Láttam már olyan embert, aki 100 000 ft-os rendszeren is Tidal-t használ, mert az extra finomság számít neki és a termékei képesek rámutatni erre. Neki számít az a különbség. Ez erősen a hallástól, személyes elvárásoktól és rendszertől függ, hogy kinek mi a prioritás. Egy fix receptet nem tudok adni, csak támpontokat. Hallgasd meg ugyanazon zenéket a két szolgáltatón keresztül és döntsd el magad, hogy a kettő közötti különbség alapján melyiket használod szívesen.