Keresés
Pro-Ject Phono Box S2 előerősítő Gedeon
október 5, 2020 By Gedeon Audio Off

HiFi Kezdőknek 6: Lemezjátszó csatlakoztatás, phono előerősítő

Az évek során megtapasztaltam, hogy a 100 000 Ft,- környékén lemezjátszót vásárlók többsége gondban van a csatlakoztatás és phono előerősítő kérdés kapcsán. Anélkül, hogy mélyre mennénk a technikai dolgokban, lényegre törően szeretnék egy rövid útmutató formájában segíteni, hogy miként kell a lemezjátszót az erősítőhöz kötni.

fezz audio gaia mini phono előerősítő gedeon audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Mi az a phono előerősítő?

Alapvetően kétféle lemezjátszót vásárolhatunk a jelenlegi téma szempontjából. Az egyikben van phono előerősítő, a másikban nincs. A lemezjátszókból eredő alacsony jelszintet phono előfok nélkül nem csatlakoztathatjuk bármely vonalszintű bemenetre egy erősítő hátulján, mert egyszerűen csak túl halk lesz. Ahhoz hogy kellőképpen szólaljon meg, szükség lesz egy phono előerősítőre, ami korrigálja a jelszint különbséget. Ez több módon oldható meg:

  1. A lemezjátszóba van építve gyárilag
  2. Az erősítőbe van építve gyárilag, amit phono felirattal láttak el az RCA aljzatok fölött
  3. Különálló eszközként vásárolható, lásd az alábbi Pro-Ject Phono Box S2-t vagy Fezz Gaia Mini-t

Pro-Ject Phono Box S2 előerősítő Gedeon

A lemezjátszóknál minden esetben jól láthatóan jelölik, hogy van-e benne phono, hiszen ez egy extra funkció, ami az árazásba is beleszól. A Pro-Ject esetében elég egyértelműen a terméknévben olvasható, de legrosszabb esetben nézd meg a gyári leírást, ahol kivétel nélkül kitérnek erre. Ha pedig nem látsz erre utaló jelet, akkor egészen biztos, hogy nincs benne phono előerősítő.

Pro-Ject Primary E phono lemezjátszó Gedeon

Ha relatív keveset szeretnél költeni, akkor érdemes egy beépített phono előerősítős lemezjátszót választani vagy olyat erősítőt, amiben ez már alapból van. Ennek a hangja változó lesz, nagyjából annyira nagy szórással, mintha hangszedőt cserélnél. Előfordulhat, hogy a lemezjátszódnak van ki-bekapcsolható phono elektronikája, míg az erősítődnek is van dedikált phono bemenete. Ilyen esetben érdemes letesztelni, hogy melyikkel szól jobban, ha egyáltalán tapasztalsz bármi érdemleges különbséget.

Pro-Ject Phono Box S2 előerősítő Gedeon

Hogyan kössem be a lemezjátszót?

  • Tehát ha a lemezjátszóban van phono előerősítő, akkor csatlakoztasd az RCA kábelt bármely vonalszintű bemenetre – CD, AUX, DVD
  • Ha a lemezjátszódban nincs phono előerősítő, de az erősítőben igen, akkor csatlakoztasd az RCA kábelt a phono felirattal ellátott csatlakozókba. A vékony földelő kábelt pedig a mellette található csavaros elem alá kell szorítani, hogy az esetleges búgás megszűnjön.
  • Ha különálló phono előerősítőd van, akkor a lemezjátszót az in RCA aljzatba kell kötni a földelő kábellel egyetemben. Innen az out feliratból egy másik analóg RCA kábellel vidd tovább a jelet az erősítő bármely vonalszintű bemenetére – CD, AUX, DVD

Pro-Ject Phono Box S2 előerősítő Gedeon

A külön vásárolható phono előerősítők általában komolyabb hangminőséget nyújtanak, mint a gyárilag szereltek. Ez főként a belépő kategóriában igaz, ahol 100-150 000 Ft,-os erősítőkről beszélünk. Várhatóan egy 50 000 Ft,-os, jobbnak mondható külső előerősítő az esetek nagy részében jól hallható ugrást eredményez a teljes hangképben az említett belépő erősítő integrált elő fokozatával szemben.

Az egyetlen buktató, amire érdemes odafigyelni, hogy a lemezjátszóba épített phono előerősítő kikapcsolható-e. Ha nem, akkor esetleges fejlesztés esetén ennek a minősége gátat szabhat, szóval hiába veszünk egy komoly hangszedőt, ha a phono fokozat egy jóval limitáltabb minőséget enged csak meg.