Keresés
bluesound node 2i lejátszó gedeon
április 13, 2020 By Gedeon Audio Off

Hogyan NE űbereld a Node 2i DAC-ját! + Raspberry Streamer

Elhangzott tőlem, hogy a Node 2i DAC-ja nem annyira jó, mint az Audiolab M-One vagy 6000A beépített részlege, amelyet még mindig így gondolok. Ott egyértelműen jobb volt, főleg az M-One-nál, hiszen az ment itthon hónapokig. A különbség egyértelmű volt, nem kellett keresni.

GedeonAudio Shop Banner

Na most a csavar a dologban ott kezdődik, hogy már több különálló DAC-ot teszteltem, direkt a Node 2i képességei miatt. Az első ilyen próbálkozás a Pro-Ject Pre-Box S2 volt, amely EISA díjas és kifejezetten dicsérik is minden felületen. Lényeg, hogy jóformán semmilyen növekedést nem észleltem a hangzásban. Volt valami, de annyira pici, hogy ezt el lehet engedni szerintem, ha a Node 2i hangját próbáljuk tuningolni. Második próbálkozás pedig a Teac UD-301 most, amely közel 180 000 ft jelenleg. Ettől elvárható már, hogy nyújtson valami eredményt, hiszen a node 2i önmagában ennyibe kerül. Logikailag sokszor így rakjuk össze a fejünkben ezeket és bizony várjuk is a megváltást, viszont őszinte leszek. Az ég világon semmi különbség nincs a zenék nagy részénél. Néhol felfedeztem pár különbséget, talán volt egy extra svung és erő a Teac-nál, de ez is annyira minimális, hogy a negyedét sem fizetné szerintem érte az ember. Ez nyilván nagyon szigorú kijelentés, de tényleg ezt tapasztaltam. Ezek a DAC-ok, ebben az árfekvésben nem ezt a Node 2i DAC hangot próbálják űberelni, nincs is ezzel baj. Viszont az is érdekes, hogy mind a három eszköz DA konverziója egy szintet képvisel, de a Node 2i a funkcionalitását tekintve szerintem változatlanul egy nagyon jó vétellé teszi. Ami furcsa a dologban, hogy az Audiolab erősítők a 270 000 ft-os árukkal együtt viszont tényleg élvezhetőbb élményt adtak, egyszerűen csak kifejezőbb volt a zene. Élénkebb, közvetlenebb és kontrasztosabb lett minden zene. Lehetséges, hogy az a DAC kicsit kihúzza a hangot és ad rá egy kis színt, amitől nekem jobban tetszett. Szóval nem biztos, hogy az effektíve részletezőképesség és hangminőség jobb, csak a színezése teszi olyanná, mintha jobb lenne.

Bluesound Node 2i lejátszó gedeonaudio.hu

Most a következő lépcső az lesz, hogy bekérek pár komolyabb DAC-ot, mondjuk 250-300K-tól indulva, lehet hogy kerítek valami végtelen indokolatlan felső kategóriásat és kiderítem, hogy mi a max és legjobb, amit ebből ki lehet hozni.

Erre rájön a másik furcsaság, egy kölcsönkapott Raspberry egység, amely a rárakott modullal egy tisztább jelet kínál és külső DAC-ként ugyanazt a Teac-ot használtam. Aki nem ismeri a Raspberryt, annak annyit érdemes tudnia róla, hogy egy elektronikai lego, ahol a igényeknek megfelelően lehet modulárisan építeni. Ez, amit én kaptam kölcsön egy Raspberry 3 és egy Hifiberry Digi+ Pro a tetején, amely kihúzza a tiszta digitális anyagot a boardból és küldi ki koaxon, optikain a jelet a külső DAC-ba. Ez tudtommal a lehető legjobb, de legolcsóbb megoldása a nagyobb felbontású streamelésnek jelenleg, tekintve a nagy gyártók árazását/minőségét.

A Raspberry + Teac kombó hangja pedig egészen más, mint a Node 2i + Teac párosé. Más streamer, ugyanaz a DAC. A node 2i hangja spotify vs spotify esetében is jobb volt, egységesebb, kicsit simább. Ehhez van szokva a fülem, ez érződik természetesnek. A Raspberry pedig mintha tolna egyet a 100 hz alatti részen, egyértelmű extra löketet hallani. Efölött szerintem pár khz-nél pedig van egy lejtő a hangban, ahol a zenék fő húzó motívuma kevésbé lesz kifejező. A különbség nem monumentális, de jelen van, egészen közel egymáshoz.

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

A vicces az egészben az, hogy a Node 2i-t is tudom DAC-ként használni a Raspberry után. És itt jön a nagy kérdőjel, hogy egészen másképp szól, mint a Teac DAC-al. Fémes és kifejezetten hideg hangja lett, pedig a Node 2i önmagában nem ilyen, a Teac DAC és saját DAC között pedig nem volt ilyen különbség. Viszont a Raspberry után kötve megjelent az említett stílus. Tehát a Raspberry-t használva hallani a Node 2i és Teac DAC közti különbséget, míg a Node 2i streamelésnél nincs semmi hallható változás a saját DAC és Teac között.

Kicsit bővebben a videóban: