zeneajánló gedeon audio
november 25, 2021 By Gedeon Audio Off

I Am Soyuz, Saya Noé, Дeva ajánló

Élményalapú ajánlót szeretnék a mai napon megosztani veletek, melyben három nagyszerű, fiatal hazai előadó munkájáról ejtek néhány szót. Október 19-én látogattam el az Akvárium KisHalljában megrendezett Liszt Ünnep keretein belül I Am Soyuz / Saya Noé / Дeva hármasát egymás után színpadra hívó estre. A koncertek kellemes, barátias hangulatban teltek. Mindhárom fellépő/gárda maximálisan odatette magát, és szemmel láthatóan élvezték is a dalolást. Olykor előfordult egy-két technikai baki, amit jobb híján ők és a közönség is csak szeretetteljes mosollyal tudtak nyugtázni, így tovább erősítve annak érzetét, hogy a színpadon ugyanolyan emberek állnak, mint az előtt (a nagy sztárfellépők utolsó pillanatig megrendezett koncertjei során talán már ti is érezhettétek ennek hiányát). Az előadók streaming szolgáltatókon fellelhető anyagainak rövid jellemzésével szeretném bemutatni az énekesnők zenéjében és előadásmódjában rejlő fő különbségeket, így könnyebben találhattok ti is a hangulatotokhoz illő dallamokat.

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

I Am Soyuz : Whipple

I Am Soyuz Whipple című minialbuma egy kedves kiadvány, melyet azoknak ajánlanék, akik szeretik az akusztikus hangzást; a dalszerző-énekes műfaj egy énekes + egy gitár (jelen esetben a legtöbbször ukulele) felállásának bensőséges, közeli hangulatát. A dalok leginkább vidám és pozitív hanghordozásúak, és bár az előzőleg említett előadói módszer áll túlnyomó többségben, személyes ízlésem miatti kedvenceim mégis inkább a szintetizátoros számok: a “Weightless Waves” és a “Hurricanes”.

Saya Noé : Museum Of Sins

Saya Noé a 2020-as Museum Of Sins bemutatkozó albuma és a színpadon mutatott energiája alapján is igazán vagány előadónő. Műfaj tekintetében a pop, modernkori r&b és hiphop határai mentén mozgunk, ahol az énekes nem énekli túl magát, inkább a választott hangszerekkel selymesen egybeolvadva lesz a kompozíció része. Az album pedig a számok rövidsége miatt tényleg olyan, mint egy hangok által közvetített kiállítás érzésekről, gondolatokról, amit átjár egy konzisztens hangzást adó zenei elképzelés. A 3.5 percesnél nem vagy alig hosszabb számok ugyanis teljesen profin és precízen vannak elkészítve, a perkák például sokszor tartogatnak kellemes meglepetéseket hifi szempontból is. A Museum Of Sins mindenképpen egy büszkeségre okot adó, nagyszerű bemutatkozó anyag, mégis kíváncsian várom, hogy a jövőben esetleg hallhatunk-e Saya Noétól kissé hosszabb, kiforrottabb szerzeményeket.

Дeva : 777, Hyacynth, Unglitched, Witchcraft

Дeva különlegesen varázslatos zenéjének és színpadi jelenlétének köszönheti, hogy jelenleg kiadott album vagy EP nélkül is az est húzóneve tudott lenni, vagy hogy a 2021-es Kolorádó Fesztiválon is a nagyszínpadon zenélhetett. Jelenleg 4 dalt hallgathatunk a különböző streaming szolgáltatókon. A “777”, “Hyacynth”, “Unglitched” és “Witchcraft” gyökereit magyar népdalok ihlette szövegek és melódiák képzik, amelyek igencsak jól állnak Дeva különleges, középmély hangszínének. Erre épülnek rá a törzsi, természetközeli hangulatot varázsoló kézi dobok és egyéb ritmushangszerek. Az egészet pedig modern, színes lombozatba borítják az elszállós szintetizátorok, valamint a hullámzó basszusok. Továbbá élőben Дeva és énekesnő társának vokáljait olyan visszhang effektekkel tarkítják, hogy a hallottak tényleg egy nagyon kellemes pszichedelikus flow-élményhez hasonlíthatóak. Akinek felkeltette érdeklődését Дeva egyedi stílusa és zenéje, annak érdemes nyitott szemmel figyelni az énekesnő oldalait, ugyanis 2022 elején jelenik majd meg az első teljes album, amely a Csillag címet viseli majd. A lemezről megjelentetett első single a “Fa lenni” lesz, melynek kiadása alkalmából meg is nézhetitek, hallgathatjátok a művésznőt és fellépőtársait december 18-án az A38 hajón.

Záró gondolatok

Személy szerint nagyon rég vártam már annyira magyar zenei megjelenést, mint a közelgő Дeva albumot (talán Žagar Woods, Spirits & Sorcery természetközeli utazása volt az utolsó, amely kapcsán hasonlóan izgatott voltam). Ehhez azonban kellett, hogy részben spontán jelleggel ellátogassak az Akváriumba október 19-én. Azóta többször is hallgattam I Am Soyuz, Saya Noé és Дeva kiadványait is, amire egyébként nagy valószínűséggel nem ilyen gyakorisággal került volna sor. Így ajánlom nektek, hogy ha tehetitek, látogassatok el kevésbé ismert vagy akár teljesen ismeretlen előadók koncertjeire is, mert könnyen lehet, hogy ti is új kedvencekre leltek. Kellemes szórakozást a hangszórók és a színpadok előtt is!

Író – Szamosi Dániel