JBL Studio 680 hangfal Gedeon Audio
augusztus 7, 2023 By Gedeon Audio Off

Iszonyat mélyek! JBL Studio 680 hangfal beszámoló

Nem győzöm dicsérni az új JBL Studio hangfalcsaládot az utóbbi hónapokban! Nem vagyok egy hatalmas JBL rajongó, de az új modellek, az árazás és ár-érték arány egyszerűen csak olyan határozott, hogy végre izgalmat érzek azon árfekvésekben, ami kissé elhanyagolt volt az elmúlt 3-4 évben. Bemutattam már a JBL Studio 620-at, Studio 630-at, ami hatalmas sikereket arat hallgatások alapján is, viszont a legkisebb álló modellről még nem esett szó, pedig itt indul csak igazán a falbontás!

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

JBL Studio 680 hangfal Gedeon Audio

A JBL Studio hangfalcsaládban három álló sugárzó közül választhatunk, viszont az árazás nem sejteti, hogy mekkora erőt is kínál már a legkisebb Studio 680 is. Immáron 2.5 utas felépítés, 2 db 165 mm-es PolyPlas mély-közép hangszóró és 1 db 25 mm-es kompressziós magas hangszóró HDI tölcsérrel szerelve. A doboz hátsó bass-reflexes és bi-wire csatlakozó terminállal szerelt. Tartozékként jár hozzá 1-1 szett tüske és gumialátét is. Egyszerűség végett a saját VIABLUE Absorber M alátéteket használtam.

JBL Studio 680 hangfal Gedeon Audio

A JBL Studio 680 hangfal az állványos testvéreivel megegyező karaktert kínál. Széles behallgatási szög, ami köszönhető a híres HDI tölcsérnek a magas körül. A részleteket határozottan, friss és ropogós módon szólaltatja meg. Fémes hangok finom tónusát nem rejti el, karcol és rezegtet minden apró részletet a felvételekben, ami szerencsére nincs túltolva, nem erről szól a teljes hangkép. Nyitott, izgalmas és figyelmes jóformán bármely szett részeként, amiben hallgattam. Arcam elektronikákkal melegebb, míg Fezz, Lyngdorf, Hegel és Norma erősítőkel mind fényesebb adagolást kaptam. Könnyen hangolható ízlés szerint a tónus, de a magába kódolt hangvételt nehéz felborítani.

JBL Studio 680 hangfal Gedeon Audio

A közép tartomány felismerhetetlenül simul egybe a magasakkal, nincs kilengés vagy tüske a frekvenciamenetben, legalábbis nem hallható mértékben. A puritán vokálok itt is adottak, ami egyre élesebb és pontosabb, ahogy komolyabb erősítőt kötünk mögé. Simán használható már egy Arcam SA10 és Solo Unoval is, mert a teljes széria kifejezetten könnyen hajthatónak mondható, viszont a potencia adott! Végjátékként simán indokolt egy Fezz EVO Silver Luna Prestige, Arcam SA30, Fezz Torus vagy Hegel H95/H120 kategória hozzá. A tér erősítő függvényében egyre nagyobb lesz, mind szélességben és mélységben, viszont a jellegzetes JBL grandiózus méretezés már olcsóbb szegmensben is érződik. Színpad rajzolat, egy-egy hang mérete nagy, kerek és erőteljes, még akkor is ha nincs éppen agyrepesztő basszus a zenében.

JBL Studio 680 hangfal Gedeon Audio

A basszusoknál jön csak a buli! Elképesztő energia, kiterjesztés és masszív bombaszerű mélyekre képes. Már a Studio 620 is egy vicc kategória, hogy mit művel, de ahogy áttérünk az álló modellekre, úgy egyre csak esik le az álla minden hallgatónak, ahogy nekem is. Az biztos, hogy pont emiatt tudatosan kell modellt választani, ugyanis mellé lehet nyúlni, ha túl nagyot vagy kicsit veszünk a szobánkba. A Studio 680 egyensúlyának szépsége abban rejlik, hogy egészen halk hangerő mellett is teljes értékű hangot kínál. A testesség, öblösség és mélyek ereje halkan is olyan játszi könnyedséggel jön elő, amit nem gyakran tapasztalni. Ebből fakad, hogy elektronikus zenére, kis szobába és nagyobb hangerős felhasználás mellé már-már sok is lehet, ha valaki nem bulldozert keres a lakásába. Tudom, hogy sokan pont ezt keresik, de aki egységesebb, neutrálisabb élményre vágyik nagyobb hangerő mellett is egy 20-30 m2 közé, akkor érdemes meghallgatni a Studio 630-at is a 680 mellett. Ízlés, zenei ízlés és szoba akusztika függvénye erősen, hogy kinek melyik lesz a tökéletes választás.

JBL Studio 680 hangfal Gedeon Audio

A JBL Studio 680 hangfal egy olyan kategóriában versenyez, ahol általában valamilyen kompromisszumot mindenképpen kell kötni. Viszont itt annyira kerek, szórakoztató, dögös és részletező hangot kapunk, amibe ennyi pénzért nem tudok belekötni. Igen, sok és durva mélye van 20-25 m2-es mély erős szobában, de hát ez annyira normális, mint ha sózunk valamit, akkor az sós lesz. Rakd ezt be egy megfelelő szobába, ami lehet mondjuk 30 m2 feletti vagy olyan térbe, ahol a basszusok az akusztika miatt kissé vékonyan szólnak és megérted, hogy miért is annyira közkedvelt a Studio család. Addig örüljünk, amíg ez a széria ennyibe kerül és nem emelkedik az ára olyan szintre, amiben a HDI is mozog jelenleg. Ár-érték arányban talán a legerősebb család, amivel az utóbbi évek alatt találkoztam és még csak a harmadik modell bemutatásánál tartok, hátra van két nagyobb álló. Ha ezeken a termékeken nem JBL logó szerepelne, hanem egy csak felső kategóriában versenyző, népszerű brand neve, akkor minden harmadik hifis/házimozis nappaliban lenne egy modell a szériából.