Keresés
JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt Gedeonaudio.hu
december 13, 2020 By Gedeon Audio Off

JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt – valódi vezeték nélküli házimozi élmény

Kereskedelmi munkám során megtapasztaltam, hogy a legkeresettebb nem létező termék a vezeték nélküli házimozi szett. Pár éve még legalábbis ez igaz volt, viszont a JBL Bar 5.1 volt az első populáris hangprojektor, ami lecsatolható és valóban vezeték nélküli háttérsugárzókkal oldotta meg ezt az igényt. Az eredmény hatásos volt és rengeteg embernél célba talált a koncepció, de az újdonságokkal tartani kell a lépést. Így született meg a JBL Bar 9.1 Dolby Atmos-t is támogató rendszere, ami a lehető legkisebb testben megoldást kínál minden modern igényre, ráadásul minimális kábelezéssel.

JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt Gedeonaudio.hu

A neve kicsit megtévesztő, mert a valóságban 5.1.4 csatornás szettként üzemel, tehát elöl és hátul is 2-2 széles sávú hangszóró felfelé néz, 20 mm-es magassugárzókkal kiegészítve. Az átlag 5.1 csatornás filmeken túl Dolby Atmos és DTS:X jeleket is képes dekódolni és teljes értékűen megszólaltatni. A központi hangprojektor egység két oldaláról lecsatolhatóak a háttérsugárzók, amik a beépített akkumulátorral 10 órás üzemidőt biztosítanak teljesen vezeték nélkül. Tehát se konnektorba, se hangfalkábellel a központi soundbar egységbe nem kell bekötni, mert a jelet ugyancsak kábelmentesen kapja. Ha már nem nézünk filmet, akkor vissza lehet csatolni a hangprojektorba a két surround egységet és 3 óra alatt ismét maximumra tölti magát. Ezzel egyébként semmilyen dolgunk nincs, tehát érzékeli magától a szett, hogy miként használjuk éppen és annak megfelelően küldi a sávokat, csatornákat a megfelelő hangszóróknak.

JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt Gedeonaudio.hu

A szignifikáns méretű mélysugárzó egy lefelé sugárzó 254 mm-es hangszórót kapott, zárt dobozban. A csatlakoztatás jel szempontjából itt is vezeték nélküli, de ennek már kell tápellátást biztosítanunk konnektor aljzaton keresztül. Hatótávolságra mindegyik egység hibátlan stabilitással működött nálam, tehát rugalmasan használható 40 m2 körüli nappalikban is.

JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt Gedeonaudio.hu

Ennek erősségét limitáltan a távvezérlőn keresztül lépésekben lehet állítani, ami összesen 4 szintet jelent. Ez nyilván igény és szoba függvénye, hogy melyik lesz alkalmas, de viccesen izmosan szól már a 2. állásban is, pedig nálam elég nagy teret kell betöltenie. Némely videójátéknál felraktam a 3. erősségre, ami jobban működött, viszont filmek többségénél egyel lejjebb húztam a mélyet, mert túl durva volt néhány akciójelenetnél. (Ez ugye sokaknak tetszeni fog 🙂 ) A távvezérlőn ugyanígy állítható a háttér- és atmos sugárzók erőssége. Ha távolabbra tudjuk csak elhelyezni a lecsatolható elemeket, akkor nyilván érdemes a felső két állásba rakni, míg ha nagyon közelre, akkor minimumra vehető, de akár ki is kapcsolható.

JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt Gedeonaudio.hu

Eljutottunk oda, hogy a hangprojektor világban a „virtuális” házimozi élmény szép lassan kikopik, hiszen ez semmilyen szempontból nem virtuális, talán csak az atmos része nevezhető félig meddig annak. Ez utóbbi viszont rendes házimozi szetteknél is sokszor ugyanígy van megoldva, szóval ez bőségesen elfogadható egy ilyen JBL soundbar terméknél. Mindezen túl funkciókkal is telepakolták, ami akár WiFi kapcsolaton keresztüli Google Chromecast és AirPlay 2 streaming lehetőségeket kínál. Egy HDMI be- és egy eARC kimenetet kapunk, ami HDCP 2.3 / 4K / Dolby Vision kompatibilis, így minden modern tartalmat korlátozás nélkül használhatunk rajta keresztül is. A digitális optikai csatlakozón keresztül bármely régebbi TV is ráköthető, esetleg különböző források. Egyszerű és gyors zenehallgatásért pedig többeknek hasznos lehet a Bluetooth kapcsolat, bár a Chromecast szerintem lefedi az átlag Spotify felhasználást.

JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt Gedeonaudio.hu

A használata végtelenül egyszerű és magától értetődő. Egyszer bekötöttem, beüzemeltem és onnantól fogva kizárólag hangerőszabályzót nyomkodtam néha. Amint a TV-t bekapcsolom, akkor a JBL Bar 9.1 is vele együtt indul. Sőt, Playstation 4-et is bekapcsol a többiekkel együtt, tehát három külön bekapcsoló gomb helyett csak egyet kell megnyomnunk. Ez a Bar 9.1 esetében egy stand by üzemmód, ami bármely jelfolyamra reagál és kapcsol. A különböző jeleket, felbontásokat felismeri és ki is írja, tehát nyomon tudjuk követni, hogy a TV mit is küld neki pontosan.

JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt Gedeonaudio.hu

A JBL Bar 9.1 hangprojektor filmeknél és játékoknál nagy örömöt okozott nekem a szaftos és élettel teli habitusával. A mélyeknél kicsit sem spóroltak az erővel, ami az említett alacsonyabb szinten is több, mint elég volt egy 35 m2 szobában, 3.6 m belmagassággal. Térélmény szempontjából, ha a horizontális teljesítményt nézzük, akkor egységesen lefed mindent 360°-ban. Videójátékoknál hatalmas élmény, amikor a térben mászkálva dinamikusan változik körülöttünk az atmoszféra. A hátterek diszperziója a JBL Synthesis-nél tapasztalt megfoghatatlan stílusra hajaz kicsit, nyilván nem olyan mértékben, de érezni hogy hasonló az irány.

JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt Gedeonaudio.hu

Film és játék élmény a kategóriát tekintve nagyon jó, ebbe belekötni csak klasszikus házimozi szett szempontból lehetne, de az a motor vs autó jellegű hasonlítgatás lenne. Más koncepció, más célközönség. Atmos élmény ekkora belmagassággal is érzékelhető valamilyen mértékben, de nem teljesen fentről érkeztek effektek, inkább az előttem lévő tér volt szokatlanul magas. A hangok, párbeszédek kiterjedtek a TV felső részéig, úgy hogy a képeken látható távolság volt az eszközök között.

JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt Gedeonaudio.hu

Karakterre a JBL Bar 5.1-hez képest finomodtak a magasak, emlékeim szerint az jóval pattogósabb és izgatottabb volt, mint amit az új Bar 9.1-nél tapasztalok. Szerintem ez sokaknak előny lesz, hiszen könnyebb a hallgatási élmény, hatásosabban vezeti végig a jeleket a teljes spektrumon. Zenéken nagyjából ketté tudnám bontani, hogy mire való és mire kevésbé. Elektronikus és könnyűzenéken dögös, erőteljes hangot kapunk, kellő kontraszttal és élettel. A mélyek dagadtak és öblösek, nem feszíti túl és sosem érződik, hogy most a korlátait súrolja. A magasak nem fedettek, de nem is túl élesek, ezért is lesz széleskörűen használható az egész család számára. Jazz és klasszikus zenéknél érződik csak, hogy nem egy MDF dobozos sugárzóról van szó, a bal és jobb csatorna nincs olyan távolságban, ahogy azt hifi szetteknél megszoktuk. Ebből fakad, hogy a zenei térélmény szélességben nem mutat túl a hangprojektor méretén, viszont az oldalról lecsatolt háttérsugárzók automatikusan kapnak egy lekevert jelet, ami határozottan dob egyet az élményen.

JBL Bar 9.1 hangprojektor teszt Gedeonaudio.hu

Összességében a teljes használatot és élményt tekintve a 320 000 Ft,-os ár messze nem nevezhető soknak. Agyig pakolták funkciókkal és szolgáltatásokkal, vezeték nélküli háttér és mélysugárzó, továbbá még a modern igényeket is minden ponton lefedi. A „set it and forget it” itt hibátlanul érvényesül, bekötöd először, aztán soha többé nem kell piszkálni, csak élvezni a filmet, játékot és zenét. Mindenes megoldásnak jó lehet bárkinek, aki nem kíván belenyúlni a házimozi szett építésbe és szempont a kompakt, kevés helyet foglaló termék. Magamból kiindulva viszont látok benne lehetőséget, hogy pár hifistának ez lesz a filmezős, videójátékozós eszköze, hiszen nyilvánvalóan jóval élvezetesebb a JBL Bar 9.1 minden ilyen tartalmon, mint akár egy komoly sztereó szett.

Forgalmazó – ExtremeAudio.hu/JBL-Bar-91