Keresés
JBL Stage A170 hangfal teszt Gedeon Audio
április 2, 2022 By Gedeon Audio Off

JBL Stage A170 hangfal teszt

A JBL Stage hangfalcsalád kisebbik A130-as modelljét már teszteltem korábban és nagy megelégedéssel, olyannyira, hogy még az a baki is becsúszott, hogy mindvégig duplájának hittem az árát. A vásárlók nagy szerencséjére annyiért már majdnem kapható a széria kisebbik álló sugárzója, az A170-es, ami egy rugalmasabb és dögösebb változata ugyanazon karakternek, szóval nézzük is a tapasztalatokat!

A JBL Stage A170 hangfal egy kifejezetten kompakt, slank és kecses dobozt kapott (190 x 255 x 930 mm), amit az ötletes, utólag felcsavarozható talp dob fel. Felül jellegzetes JBL tölcsérbe helyezve dolgozik az alumínium dóm magas-, alatta pedig 2 darab 133 mm-es policellulóz mély-közép hangszóró. A dupla bass-reflex nyílás hátul, alul kapott helyet és érdekesség, hogy már ez a modell is bi-wire csatlakozó terminált kapott.

A doboz front élei lekerekítettek, míg a hátsókat meghagyták szögletesen, szóval egy az egyben illik is az alap formája a hifi állványomhoz (csak slussz poén). A fólia egy érdekes felületű, szemcsés textúra, amibe egy magasfényű felirattal jelölik a tetején, hogy ez bizony a „STAGE” széria. Kis figyelmesség csak, de jópofa mindenképpen.

A négy oldalra kukucskáló talpak egyesével csavarozhatóak fel, tehát nem egy darab talpról van szó, hanem négy kis elemről. Ezek mind műanyag alapúak és egy, a képeken látható hosszú rezgéscsillapító kompozit szilikonnal érintkezik a padlóval. Mindegyik egyesével csavarozható és állítható, annak megfelelően, hogy vízszintben álljon az adott felületen.

Már December óta itt van nálam ez a JBL Stage A170 hangfal és azóta sok különböző szettben megtapasztaltam a habitusát. Egy részt kifejezetten könnyen hajtható, tehát nem kell kapásból ráönteni sok százezret minden egyébre, hogy megszólaljon valahogy, viszont a minap volt egy nagyon jó élményem vele Lyngdorf TDAI-1120 erősítő társaságában. Valahogy a kettő együtt nagyon szépen dolgozik közösen, amiben persze a JBL a gyengébb láncszem, de még is meg volt a kellő harmónia, térábrázolás és rengeteg kis apró finomság. A beszámolót viszont az Arcam SA20 erősítő + Wattson Audio Emerson ANALOG streamer társaságában írom, VIABLUE kábelezéssel (SC-4, NF-S1, X-60).

Arcam SA20 erősítő és Wattson Audio Emerson ANALOG streamer Gedeon Audio

A 25 m2-es csillapított szobában is már tekintélyt parancsoló ereje van a JBL Stage A170-nek, szóval a hivatalos 44 Hz-es tudása vélhetően a valóságot fedi. Fink – Trouble’s What You’re In élő felvételénél a gitártest ütésének hangja lábdob méretűen üt egyet a szobában, ahogy egyébként ez a felvétel szokott is szólni olyan sugárzókon, amik képesek elég mélyre menni. Stílusában feszes és gyors, nem olyan folyós és öblös a basszus, mint például a nagyobbik JBL HDI szériánál. Elektronikus anyagokat imádja, könnyen meglendül már a legkisebb ingerre is. Gidge albumai mind nagyon jól álltak a sugárzónak, mert a különböző méretű, erejű és formájú basszusokat képes egymástól határozott szeparációval megszólaltatni, ráadásul kellő sebességgel és izommal.

JBL Stage A170 hangfal teszt Gedeon Audio

Ahogy a JBL Stage A130 hangfalnál is említettem, meglepően jól részletez ez a konstrukció, ráadásul megvan benne az az organikus, aprólékosabb hangulat, amit úgy szoktam szeretni a nagyobb árfekvésekben. Itt is egy lecsupaszított, letisztult és puritán előadást kapunk, ahol Leonard Cohen és Billie Eilish hangja az összes kis zörejjel, recsegéssel és textúrával együtt szólal meg. A feszes részletezése miatt a mélységbéli szeparáció nagyon jó, határozott különbségeket mutat a különböző távolságok között. Az alumínium magas már az anyaghasználatából fakadóan is rádob egy lapáttal erre a hangulatra, hiszen a neszeket jól megfogva, kellő kihegyezettséggel teszi be az adott helyre a színpadon belül.

JBL Stage A170 hangfal teszt Gedeon Audio

Woodkid – Iron talán az egyik legjobb szám arra, hogy demonstrálja több képességét is a Stage A170-nek, hiszen van benne minden, ráadásul egyszerre, egy időben. A hatalmas dobok méretét és testét végig pulzáltatja a zene alatt, gyorsan és határozottan megfogva, míg az apró fahangok (pergődob?) pattogását széttolja pörgős csepegtetéssel a meghatározott irányba. Nagyon jó hír, hogy nem mos és maszatol részleteket, ahogy a kis A130 is már katonás rendezettséggel artikulált, úgy ez a nagyobb példány is, csak ugye jóval több testtel.

JBL Stage A170 hangfal teszt Gedeon Audio

Összességében a JBL Stage A170 hangfal a 640€-s áráért egy hatalmas élvezeti faktorral telepakolt doboz, jól irányított és feszes mélyekkel, ami 25-30 m2-ig bőséges testet ad. Részletezése határozott, jól artikulált és stílusában van annyira organikus, de kiegyenlített, amit ebben az árfekvésben ritkán hallani. Konkurens termékek többsége inkább lágyabb, folyósabb és melegebb hangot hoznak, míg ez a Stage széria bőkezűen bánik a közép és felső tartomány finomságaival, túlzás és harácsolás nélkül. Ár-érték arányt tekintve nagyon erős, inkább csak a kivitelen érezni, hogy ez nem egy felsőbb kategóriás termék, hiszen nincs furnér, lakkozás, vagy fém talp, de ezt ilyen összegért nem is indokolt felhozni ellene.

viablue absorber rezgéscsillapító alátét teszt gedeonaudio.hu