JBL Studio 630 hangfal teszt Gedeon Audio
március 24, 2023 By Gedeon Audio Off

JBL Studio 630 hangfal teszt

Felüdülés olyan lépéseket látni a gyártóktól, mint amilyen a JBL Studio 6-os széria is. A méltán híres JBL Synthesis HDI hangfal család olcsóbb verziójaként piacra dobott Studio sugárzók doboza, méretezése és hangulata hasonló, viszont szignifikánsan olcsóbb árcédulával ellátva. Az első beszámolót a JBL Studio 630 hangfalról szeretném megosztani, ugyanis az ára és hangminősége zseniális az eddigi tapasztalatok alapján!

JBL Studio 630 hangfal teszt Gedeon Audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kuponA JBL Studio 630 hangfal a HDI 1600 dobozát kapta meg, kivéve a lakkozást, ami jelen esetben “dark wood” fólia (nem tudom, hogy furnér-e). Mindenképpen jó látni egy kerekített élű dobozt ebben az árfekvésben, ami egyre inkább luxusnak érződik az emelkedett árak mellett. HDI hullámvezető tölcsér a 25 mm-es kompressziós magassugárzó előtt, de ez már a gyártó összes modelljénél alapvető kellék. Érdekes, hogy nem pontosan ugyanazt a waveguide-ot használják itt, mint a HDI1600-nál, ugyanis vannak eltérések a tölcsér ívelésében. Ennek erősen köszönhető a széles szórás és így széles behallgatási szög is.

JBL Studio 630 hangfal teszt Gedeon Audio

Ezek alatt látható a 165 mm-es PolyPlas mély-közép hangszóró, rakott JBL logó, extra talpazat. A HDI szériából átvett design megtartotta a hátsó-bass reflex nyílást is, de a hangfal csatlakozó terminál single-wire a nagyobb Studio 6 modellekkel ellentétben.

JBL Studio 630 hangfal teszt Gedeon Audio

A szériában két állványos található, a JBL Studio 620 és a Studio 630, amiről most szó van. A hallgatások alapján ezt nem titulálnám kizárólag háttérsugárzónak, hiszen teljes értékű hifi élményt adott, ahogy azt általában a JBL dobozok teszik. A Studio 620 kompaktabb és feltételezem az való inkább surround szerepekre, vagy ha nagyobb szobáról van szó, akkor bizonyára elfér oda a Studio 630 is.

JBL Studio 630 hangfal teszt Gedeon Audio

Nem terveztem ennyire hamar beszámolni erről a hangfalról, de a járatást követően kapásból neki is ültem leírni a gondolataimat és tapasztalataimat, mert annyira izgatott lettem. Ez főként az ár-érték arányról szól, mert az hogy jóformán harmadáron kapható ez a széria, főleg úgy, hogy távolról HDI hangfalaknak néznek ki, az már önmagában egy nagy érték. Jóformán pont azt kínálja, amit a kinézet és árazás is sugall, egy ‘olcsóbb’ lehetőség a HDI világba belépni.

Fezz Torus 5060 erősítő Gedeon Audio

A tesztelést az alábbi szetten végeztem: Fezz Torus 5060 erősítő, Silent Angel Bremen B1 streamer + Forester F1 tápegység, VIABLUE kábelezés, JBL HDI állványok

A legelső hallgatások alatt is érezni a JBL DNS-t és hogy nem hazudtolja meg magát a gyártó. A basszusok testesek, erősek, viszont jóval gyorsabb és feszesebb, mint a HDI. A HDI-nél folyamatosan érezni (adott zenéken persze), hogy egy Kraken szunnyad a dobozokban és bármely pillanatban kitör és beüt a buli! Ennél is megvan ez az érzés, de mintha a hangkép egyensúlya kiegyenlítettebb lenne a feszesség miatt. A Fezz Torus is elég feszes önmagában, szóval lehet, hogy az rak rá egy lapáttal, de a végeredmény arányaiban nagyon jó. Pan American – In Daylight Dub új EP-jét hallgattam és tetszik, hogy nem dominálja az alsó tartomány a teljes zenét. Erős, ott van az izom, de inkább tónusosan izmos és szálkás, mintsem behemót. A Running Dog (Reborn) számnál a 2 perc után hangosodó lábdob ereje masszív mégis, tehát az ehhez hasonló mixelési sajátosságokat egy az egyben kihozza.

JBL Studio 630 hangfal teszt Gedeon Audio

Billie Eilish – Your Power számánál fókuszált és éles marad a vokál, de nem túlzó vagy harsány. Egy kellemes selymesség érzékelhető a közepeknél, ami főként a szúrós részletek megszólalásánál érzékelhető. Tere tágas és mély, egészen messziről szólnak ugyanezen zenében lévő visszhangok és távolba tolt effektek. Last of Us Part II soundtrackjéből a “Longing” rámutatott ismételten a térre, amit teremt a JBL. Nem olyan hatalmas, mint a HDI szériánál, de mindenképpen érezni a hasonlóságot a kettő között és nem is marad el annyira sokkal. A gitár hangja kellemes, puritán és életszerű. Nem tolakodó és erőszakos a közép, míg a magasaknál egy fok játékosságot hallani, amitől a részletezés mértéke erősen nő.

JBL Studio 630 hangfal teszt Gedeon Audio

Talán erre szokták mondani, hogy “szépen csilingel”, de mivel a hangkép egészét tekintve szépen egybesimul minden tartomány, így teljes mértékben értelmet nyer. Gyorsan és fürgén adagolja a kis nüanszokat Lapalux és Manu Delago zenéinél, mindezt úgy teszi, hogy az arányokat és zenét tiszteletben tartja. Nem bontja atomjaira és szeleteli szét a zenét olyan nagy felbontásúra, ami miatt elveszti az érzelmi töltetét az anyag. Ezt fontos leírni, ugyanis a JBL egyik fontos hitvallása a koncert hangosítások miatt, hogy minél életszerűbb és emberibb prezentációt adjanak.

JBL Studio 630 hangfal teszt Gedeon Audio

Összességében nagyon elégedett vagyok a JBL Studio 630 hangfallal az eddigiek alapján! Jól néz ki, kellőképpen masszív és nagy a doboz, kerekített élek, széles szórási szög és jellegzetes JBL-es HiFi élmény! Dögös, de kontrollált a hangja, szépen adagolt részletezéssel a közepeknél és kis extra aprólékossággal a magasaknál. Rugalmasan használható jóformán bármely zenére és 25 m2-ben kis hangerő segítségével még egy szolid bulit is ki lehet belőle nyüstölni elektronikus anyagokon. A HDI szériával szemben nekem jobban bejön a basszusok sebessége, így könnyebben illeszthető kisebb szobákba akár. Ennyi pénzért nehéz mibe belekötni és egyelőre nem is tudok mibe! A jövőben még visszatérek egy párosítás útmutatóval, mert feltételezem nem mindenki Fezz Torussal fogja használni.