Rega Brio vs Arcam SA10 erősítő összevetés Gedeon Audio
október 14, 2022 By Gedeon Audio Off

Két kedvenc erősítő összevetése – Rega Brio vs Arcam SA10

Ha két kedvenc erősítőt kellene ajánlanom, akkor pont a mai főszereplőkre esne a választásom, ugyanis ezek a modellek ár-érték aránya, hangminősége és párosítási rugalmassága kiemelkedően jó, amit az évek alatt be is bizonyítottak sokunk számára.

Rega Brio erősítő és Arcam SA10 erősítő teszt Gedeon Audio

Rega Brio erősítő

Az egyik örök kedvenc kategóriától és ártól függetlenül a Rega Brio erősítő! Kis helyet foglal, 2 x 50 watt, toroid trafó, pár analóg bemenet és egy phono MM fedi az alap funkciókat. Izgatott, érdekes és szórakoztató angol karakter ad, ami jóformán bármit meghajt és ezért is szoktam ezzel az erősítővel példálózni, amikor valaki a wattokat számolgatja, hogy mi mennyire lehet elég. A Brio negyed hangerőn bődület energiát és szobát beterítő hangot generál, legyen a hangfal egy 100-200 000 ft,-os állványos doboz, vagy akár egy álló Neat SX1, esetleg a legújabb Neat Petite Classic, ami a mai összevetésben segített.

Rega Brio erősítő Gedeon Audio

A teljes lánc az alábbiakból állt össze: Neat Petite Classic hangfal, Silent Angel Bremen B1 streamer, Silent Angel Forester F1 tápegység, VIABLUE és Titan Audio kábelezés, VIABLUE UFO alátétek a hangfalak alatt, illetve Dynaudio Stand 20 hangfalállvány.

Neat Acoustics Petite Classic hangfal Gedeon Audio

A Rega Brio erősítő meglepően szépen kihajtja az apró, de annál brutálisabb Petite Classic hangfalat. Nyilván nem közelítjük meg a sugárzó potenciájának csúcsát, viszont az élvezeti faktor jóformán hibátlan. Megfogott, pattanós és gyors basszusok jellemzik, nem brummog és puffog, ami elsősorban a Neat ismérve, ugyanis nem egy nagy dobozról van szó. Neat SX1-nél már megjön a Brio falbontó hangulata is, szóval félteni nem kell a kis erősítőt, mert amilyen ártatlannak látszik, legalább annyira vad is! A Petite Classicon a közép szekció szép távolságból, térből szól, erőteljes szeparációval és egy csipetnyi analógos melegséggel. Nem kiabál, nem fényes és nem közvetlen, elsősorban a teret és a részletek mennyiségét veszi figyelembe, de azt nagyon határozottan. A Brio magasa élénk a legtöbb felállásban, izgatott és jól hallható jelenléte van a zenék felső 20%-nak. Nem rejteget, nem mos és fed el függönnyel, főleg nem ebben a párosításban.

Rega Brio vs Arcam SA10 erősítő összevetés Gedeon Audio

Arcam SA10 erősítő

Jogos kérdés ezek után, hogy hogyan is teljesít a Brio-hoz képest a kategória másik kedvence, az Arcam SA10 erősítő? Számomra egy fokkal kecsegtetőbb, hogy egy 32-bit DAC Sabre ESS 9016K2M dolgozik az optikai és koax bemenetek mögött, amit számtalanszor dicsértem már korábban, főleg NODE felhasználás esetén. Kösd rá egy digitális koax kábellel és egyértelmű lesz, hogy miért is szokták ezt így használni. Továbbá pár vonalszintű analóg RCA, egy phono MM, USB-A (5V töltés csak) és jack (fejhallgató kimenet és aux bemenet) aljzat is rendelkezésre áll, tehát funkciók terén az Arcam SA10 egyértelműen többet kínál. 2 x 50 watt, A/B osztály, toroid trafó és ugyancsak angol fejlesztés.

Arcam SA10 erősítő Gedeon Audio

Ugyanazon számokat hallgatva a különbség teljesen egyértelmű a két erősítő között. Az Arcam SA10 neutrálisabb, finomabban részletez és kevésbé színes, mint a Brio. Manu Delago handpan játéka kevésbé éles, selymesebben mutatja meg az egyes szúrós hangokat, míg a Brio ezt egy fokkal erősebben, hangosabban és pattanósabban teszi. Billie Eilish hangja hasonló, de a Brio jobban hasonlít spot lámpás megvilágításra, míg az Arcam lágyabb fénnyel mutatja ugyanazt. A közép szekció szempontjából az SA10 mintha több részletet hozna előtérbe, ami szerintem főként az arányokról szól, hiszen a Brio izgatott hangulata mindig a főbb történésekre hívja fel a figyelmet, míg az Arcam egységesebben kezeli a zenéket. Érezni, hogy egy kategória, csupán a fűszerezés és hozzáállás eltérő.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Basszusok terén a Neat Petite Classic hangfal csak részben képes rámutatni a történésekre, de hasonló itt is az eltérés. A Brio virgonc módon pattan, dinamikus és kontrasztos, míg az Arcam több kontrollt éreztet annak ellenére, hogy szerintem testesebb, kerekebb hangot ad.

Neat Acoustics Petite Classic hangfal Gedeon Audio

Az Arcam és Neat kombó kellemesebb hangvétel, egységes és áttetsző stílussal, míg a Brio feltűnőbb, színesebb és izgatottabb. Ha döntenem kéne, akkor nagy bajban lennék, mert mindkettővel évek óta tartó szerelmem van, a Brio-val még egy elég komoly házibulit is levezényeltem, szóval nagyon jól ismerem a képességeit. Az Arcam SA10 a best-seller nálam az elmúlt 1-2 évben, ami nem is csoda a hangját és DAC-ját illetően. Borzasztóan könnyű párosítani, jóformán bármihez rakom oda, akkor egy stabil, nyílt és transzparens élményt kapok, bőségesen elég erővel. A kettő közül rosszul dönteni nem igazán lehet, legalábbis nem tudok olyan sugárzóról ebben a kategóriában, amihez ezek valamelyike ne lenne jó.

Mindkettőt fixen tartom bent és meghallgatható előre egyeztetett időpontban.