Acoustic Energy AE100 hangfal GedeonAudio.hu
november 6, 2020 By Gedeon Audio Off

Kicsi, olcsó és jó! Acoustic Energy AE100 hangfal + Pro-Ject Stereo Box S2 erősítő páros

Azt tapasztalom, hogy Magyarországon is az az általános hozzáállás és tendencia, hogy az ár és méret aránytalan legyen, tehát minél nagyobbat akarnak az emberek, lehetőleg jó olcsón. Én személy szerint mindig a másik végletet szerettem, és ez nem is véletlen.

Pro-Ject Stereo Box S2 erősítő GedeonAudio.hu

Amikor egy hangfal mondjuk 100 000 Ft, és álló, abból is a nagyobb fajta, akkor gyanakodni lehet, hogy ez nem a minőségről szól, hanem a méretről és hatásosságról. Számtalan apró termék járt nálam mostanában és ha rendszeres néző vagy, akkor tudod, hogy a mai technológiai megoldások és tudás mellett egészen kis méretből ki lehet hozni olyan minőséget, amit 30-40 évvel ezelőtt csak gigantikus dobozokból. Ez igaz hangfalakra, erősítőkre és a legtöbb komponensre. A lényeg, hogy egy bizonyos árfekvés alatt én kizárólag állványos, kicsi hangfalakat szoktam ajánlani, mert egyszerűen csak jobb ár-érték arányú minőséget nyújtanak, több bennük a fineszesség, összeszedettség és finomság. A mostani téma szereplői pedig pontosan ezt a világot képviselik.

Acoustic Energy AE100 hangfal GedeonAudio.hu

A kompakt szett az Acoustic Energy AE100 hangfalból és Pro-Ject Stereo Box S2 erősítőből áll, ami ugyan igényel még egy forrást, de ez a két termék gyönyörűen rámutat arra, hogy az iparág milyen tudásra és technológiára tett szert az utóbbi évtizedek során. Cirka 90 000 Ft / komponens áron egy hatalmas fejest ugorhatnak a kezdő tudatos zenehallgatók a hifi világába, ami az Orion (és itt most meg is sértek egy jó nagy tömeget :D) szinten messze túlmutat és nem is érződik egy erős kompromisszumnak. Az ilyen árfekvésű, de jó termékek segítenek a közösség gyarapodásában, ez lehet nagyon sokak számára az első lépés és bizonyára néhányaknak a hosszútávú szett/termék is.

Acoustic Energy AE100 hangfal GedeonAudio.hu

Maga a hangfal az, ami egyébként bőven meghálálja azt, ha egy komolyabb erősítőt kap. Önmagában nézve rendesen meglepő mélye van, kifejezetten nagyot szól és modern, könnyűzenéken a mély tartomány közép szegmense kap egy extra löketet, ami szép testességgel jön elő. A közép és magas szekció közvetlen, tiszta és aprólékos, nem mismásolja össze a finomságokat és ami egy nagy előnye, hogy a magas sugárzó nem olyan pattogós és izgatott, mint rengeteg belépő sugárzónál.

Acoustic Energy AE100 hangfal GedeonAudio.hu

A Pro-Ject Stereo Box S2 erősítő a tenyérnyi méretéből ugyancsak viccesen nagy hangot ad. A mélyek kapnak egy extra figyelmet és az Acoustic Energy lágy és széles tónussal szólal meg, főként az Arcam SA10-zel szemben. A középtartományt melegebben kezeli, tehát nem fényeli fel extrán, viszont erre ráépül egy világos és magasban figyelmet felkeltő rész. Gitárok szépen lepucolva rezegnek a térben, ahol jól érzékelhető a magas frekvenciánál nyújtott artikuláció. A kettő együtt az árát nézve szerintem nevetséges és az ilyen szettek azok, amik a felsőbb kategóriás termékeket rugdossák még feljebb a fejlesztési folyamatokban, hiszen ha 100 000 Ft,- alatt ilyet kapunk, akkor bizony nagyot kell ereszteni 150-200 000 Ft,-ért már.

Pro-Ject Stereo Box S2 erősítő GedeonAudio.hu

Az Arcam SA10 erősítő az Acoustic Energyvel azért más liga lett, és itt vakon nagyjából egy 140-150 000 Ft,-os hangfalra tippeltem volna. Arcam szépen rendezett élményt hoz ki belőle, kiegyenesíti a hangképet és tapinthatóbbá teszi a vokálokat. Árazás szempontjából nem ezt a hangfalat ajánlanám az SA10 mellé, de még mindig meglep, hogy mennyivel többet ki lehet hozni egy olcsóbb hangfalból egy felsőbb kategóriás erősítővel.

Pro-Ject Debut Carbon EVO lemezjátszó GedeonAudio.hu

Acoustic Energy AE100 hangfalak – Audiocentrum.hu/AcousticEnergyAE100

Pro-Ject Stereo Box S2 erősítők – AudioCentrum.hu/ProJectStereoBoxS2

Arcam SA10 erősítő – HaziMoziStudio.hu/ArcamSA10

Bővebben a videóban:

audiocentrum.hu kuponkód gedeon