április 9, 2024 By Gedeon Audio Off

Láthatatlan HiFi Lyngdorf módra – TDAI-1120, MH-3, MH3-, FR-1, BW-2, BW-3

Ha kicsi, falra szerelhető hangfalat, mindent tudó és felhasználó barát high-end megoldást keresünk, akkor hamar realizáljuk, hogy nincs rengeteg opció a piacon. A Lyngdorf az egyik hatalmas kivétel ez alól, plusz a teljesen egyedi software-es megoldásukkal és RoomPerfect szoba korrekciós rendszerükkel végigsöpörték a világot, nem is véletlenül.

Lyngdorf MH-3 MH-3 fr-1 bw-2 bw-3 hangfal gedeon audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Alapból ritka az, hogy egy gyártó nem csak erősítőt, de softwaret, szoba akusztikai korrekciós rendszert és még több sugárzót, mélysugárzót is fejleszt, gyárt, amit mind egymáshoz hangolva hoznak létre. Ezzel a hozzáállással jóval tudatosabb és “készre” hangoltabb megoldást kap a felhasználó, ahol nem kell hosszas hónapokon keresztül keresgélni a megfelelő komponenst. Lyngdorf erősítő, Lyngdorf hangfal, pár bökés az applikációban és magától tud is mindent a szett, jóformán plug and play módon.

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő végfok Gedeon Audio

A kompakt sugárzóikat a kisebbik Lyngdorf TDAI-1120 erősítőhöz javaslom, főleg a méret és kategória miatt. Ehhez illeszthető a Lyngdorf MH-3, MH-2 és FR-1 falra szerelhető hangfal, illetve a BW-2 és BW-3 mélysugárzó is. Szobaméret és felhasználási igény dönti el, hogy melyik modellt érdemes választani.

Lyngdorf MH-3 hangfal (a legkisebb)

Lyngdorf MH-3 MH-3 hangfal gedeon audio

A Lyngdorf MH-3 a legkisebb hangfala a gyártónak, de talán a világ legkisebb sugárzói közé is simán illene (14 x 19,2 x 8 cm, 2.3 kg). Könnyen falra szerelhető és mágneses hangszórótakaró selyemmel látták el, ami színben illik az adott sugárzó színéhez. Tehát fehér esetén a selyem is fehér, így a lehető legjobban besimul a szoba falába. 25.4 mm-es selyem dóm és 100 mm-es alumínium mély-közép hangszórókat kapott. Annak érdekében, hogy ilyen apró dobozból is audiofil teljesítmény szülessen, a Lyngdorf olyan mágnest tervezett a membrán mögé, amely 50%-kal erősebb a hagyományos 10 cm-es hangszóró típusokhoz képest. Ez a mágnes tette lehetővé a magasabb érzékenységet és a lineáris frekvencia-választ. Az MH-3 jelentős rugalmasságot tesz lehetővé az elhelyezésre, mivel kompakt dobozzal rendelkezik és speciális magassugárzójával széles szórásra képes. A hallgatói magasságtól 30 centiméterrel magasabb/alacsonyabb pozícióban is elhelyezhető anélkül, hogy kompromisszumot jelentene a hallgatói élményre. Hátulján akasztó és konzol rögzítési pontok, hogy rugalmasan falra szerelhető legyen.

Lyngdorf MH-3 MH-3 hangfal gedeon audio

A Lyngdorf MH-3 sugárzót csak mélysugárzóval kiegészítve érdemes használni, mivel eleve így tervezték. Házimozi rendszer esetén nyugodtan használható háttérként is, viszont zenehallgatásra frontként kötve javasolt az aktív mélysugárzó. Lyngdorf TDAI-1120 esetén, 25-30 m2-ig bezárólag 1-2 darab Lyngdorf BW-3 ajánlott. 1 db is elég, viszont a dupla mély összhatása egyértelmű előnyökkel jár, mint több tartalék, erő és gyorsabb basszusok. 1 db BW-2 vagy 2 db BW-3? Inkább a dupla BW-3, amennyiben a szobaméret nem igényli a nagyobb mélysugárzókat. 25 m2-es csillapított szobában az MH-3 + 2 x BW-3 meghökkentő hatást nyújtott. Természetes test és energia jön át a szetten, ráadásul a tipikus Lyngdorfos semlegességgel. RoomPerfect méréssel tovább egyenesül a hangkép, amire akár utólag a saját fűszerezésünket is adagolhatjuk.

Lyngdorf MH-3 hangfal (a legkisebb) vs Lyngdorf MH-2 (a közepes, de még mindig nagyon kicsi)

Lyngdorf MH-3 MH-3 hangfal gedeon audio

Elsőre olyan, mintha a két kis sugárzó ugyanaz lenne, de az MH-2 egy fokkal nagyobb (19 x 24 x 9,5 cm, 3,1 kg). A kettő sugárzó jóformán ugyanazon szobába és igényre használható, viszont a nagyobb méret és hangszóró végett a hangja egy lépcsőfokkal komolyabbnak mondható. 25 mm-es magas hangszóró és immáron 133 mm-es mély-közép dolgozik az MH-2-ben. Mélysugárzó illesztés szempontjából ugyanazon mondható itt is el. Főként közép tartományban van különbség az MH-3 és az MH-2 között, de ott elég jól hallható. Az MH-3 melegebb karakterű, míg az MH-2 nyíltabb, részletezőbb és a közép tartománya egyértelműen fényesebb. Egy szóval az énekhangok és emberi beszéd közvetlenebb és “élesebb”. Az mondjuk biztos, hogy a Lyngdorf erősítőn keresztül pár bökéssel hasonlóra hangolható a két hangfal hangja, de ne ez döntsön, hanem a méret és ár. Basszusai méretéhez hűek, nagy meglepetésre ne számítson senki, de az MH-3-nál több a mélye (nem sokkal). 25-30 m2-ig bezárólag 1-2 db Lyngdorf mélysugárzó ajánlott hozzá, fölötte pedig 2 db, vagy akár 1 db REL T7x.

Lyngdorf FR-1 hangfal (a legnagyobb)

A Lyngdorf FR-1 hangfalhoz nem szükséges mélysugárzó, önmagában is teljes élményt kínál. Ez is kompaktnak minősül, tekintve, hogy falra szerelhető és 34 x 57 x 11,5 cm-es. 25 mm-es selyem dóm magas, 165 mm-es mély-közép hangszóró és 200 mm-es passzív membrán dolgozik a teljes hangképen. Ez utóbbi hatása az, ami a mélysugárzót helyettesíti sokak számára. Szép kerek, meglepően testes és selymes basszusai vannak. Semleges és homogén közép és magas szekció, ahogy azt a Lyngdorftól megszoktuk. Mélysugárzó bármilyen szobába illeszthető mellé igény esetén, aminek fő oka nem is feltétlen a mélyek mennyisége, hanem minősége. A dedikált mélysugárzó mélyebbre megy, azt egyenesebben teszi és a Lyngdorf beállításain keresztül szépen személyre szabható, hogy pontosan hogyan szóljon. Az FR-1-hez a nagyobb BW-2 mélysugárzó javasolt, szobaméret és akusztika függvényében 2 db-is nyugodtan használható, vagy ugyancsak REL T7x, T9x. A BW-3 összhatása nagyobb térben (30 m2 felett) FR-1 mellé nem lesz igazi, ezért logikusabb a nagyobb BW-2-vel párosítani extra mély igény esetén.

Lyngdorf BW-2 vagy BW-3 mélysugárzó

lyngdorf bw-2 vs b2-3 mélysugárzó gedeon audio

A két mélysugárzó fotó alapján egészen hasonlónak tűnik, viszont a valóságban elég nagy méret különbség van köztük. A BW-2 kapacitása több, jobb, nagyobb és rugalmasabban használható. Elsősorban Lyngdorf rendszerbe javaslom mindkettőt, mert a szett kísérletezések alatt egyértelművé vált, hogy itt érzik a legjobban magukat. A BW-3 méretéből fakadóan 10-30 m2 közötti szobákba javasolt. Akár 1 db is jó kiegészítést ad a basszusok terén, amennyiben kompakt, állványos sugárzó mellé keresünk extra erőt. 2 db használata viszont akkorát dob az élményen és összehatáson, hogy ha van rá mód, akkor érdemes kipróbálni és így használható 30-35 m2 között is akár.

lyngdorf bw-2 vs b2-3 mélysugárzó gedeon audio

A BW-2 eleve nagyobb dobozban dolgozik, így több test, öblösség és erő jelenik meg már halkabb terhelés alatt is. Alap szobaméret szempontjából rakható ez is 10-30 m2 közötti terekbe, de ha az akusztika nem problémás, akkor 2 db esetén a 40 m2 sem elképzelhetetlen ennek a jóformán láthatatlan szettnek. A kettő modell között főként a testesség lesz a különbség, de szobaméret szempontjából hasonló támpontok érvényesek. Lyngdorf FR-1 sugárzók mellé inkább javaslom a BW-2-t, míg MH-3 és MH-2 mellé elég a BW-3 is. Nagyobb tér esetén, ahova FR-1-et nem szeretnének falra rakni, nyugodtan választható valamelyik kisebb MH sugárzó, plusz hozzá BW-2 mélysugárzó.

Igazából bármit bármivel lehet párosítani igény függvényében és az döntsön, hogy mekkora szobába, milyen felhasználásra és elvárásra keresed a szettet. Ha bizonytalan vagy, keress bátran tanácsadásért és személyes hallgatásért.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon