Keresés
Hifi állvány gedeon audio
december 1, 2020 By Gedeon Audio Off

Meguntam a keresést, csináltattam egy sajátot! – az új hifi állványom

A videók legolcsóbb szereplője rengeteg kérdést kapott az utóbbi 1 évben, annak ellenére, hogy jófogáson találtam nagyjából 14 000 Ft,-ért. Szép és csinos tv konzol volt, de sajnos kartondoboz jellegű a konstrukció, tehát hifi eszközök tárolására és rezonancia csökkentésre kifejezetten gyenge. Hónapok óta keresem a tökéletes alternatívát, de vagy horror drágán találtam vagy a klasszikus hifi rack koncepcióból fakadóan a kábelrengeteg az állvány mögött látszódik, amit mindenképpen szerettem volna elkerülni. Viszont a kutakodást egy ponton feladtam és nekiültem tervezni egy sajátot!

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Hifi állvány gedeon audio

A tervezést először papíron kezdtem, ami nagyjából körvonalazott pár elképzelést és problémát is, amit meg kellett oldani a lehető leghatékonyabban. Pár verzió után készítettem egy 3D rendert a tervből, hogy minél átláthatóbb legyen az összkép és ezen a ponton kerestem fel Szabó Zsolt asztalost, hogy átbeszéljük a lehetőségeket. A hátlapra nem volt megoldásom, de szerencsére a tapasztalt mester kapásból kitalált két opciót is.

Hifi állvány gedeon audio

Az eredeti terv szerint egy paraván került volna az állvány mögé, amely külön lábakon áll és polconként kábelelvezető kivágásokat kap. Ezt végül cseréltük a végleges ötletre, ami a középső polcra szerelt MDF lapot jelenti úgy, hogy nem ér hozzá se a fölső, se az alsó polchoz. A horizontális kivágásokat ez ugyanúgy megkapta, tehát bárhova rakok eszközt, a kábeleket kényelmesen ki tudom vezetni. A szépség ebben az, hogy csavarmenet és imbusz segítségével ez bármikor eltávolítható, ha esetleg az állvány olyan helyre kerül, hogy már a kábeltakarás nem szempont.

Hifi állvány gedeon audio

Hifi állvány gedeon audio

A szemfüleseknek már biztos feltűnt, hogy ez a hátsó takaró elem egyfajta rezgőnyelvként is felfogható, hiszen valamilyen minimális módon bizonyára rezonál ha nagyobb hangerőn hallgatok zenét. Egyrészt kellőképpen masszívra sikerült, tehát ez nem a hallható kategória (ha ennek van bárminemű hangja), másrészt pedig nem kifejezetten érdekel. A TV és bármely más bútor ennél jóval vékonyabb lap elemeket tartalmaz, tehát ha ez kihat a végeredményre, akkor az állvány hátsó eleme a legkisebb tényező a teljes szobát tekintve.

Hifi állvány gedeon audio

A polcok végül két réteg 18 mm-es MDF-ből készültek amerikai dió furnérral és körbe 2 mm-es ugyancsak dió élsvartnival (életemben először hallom ezt a szót). A lábak tömör bükkfa elemek, aminek az alján VIABLUE QTC tüskék és illesztett VIABLUE HS Spike Disc alátétek minimalizálják a továbbjutó rezonanciát. Design szempontból játszadozni szerettem volna a polcokkal, így a végső változatban csak a front oldali élek lettek kerekítve és a hátsók megmaradtak derékszögnek, ami Zsolt ötlete volt.

VIABLUE QTC tüske Hifi állvány gedeon audio

Fezz Torus erősítő Silent Angel streamer Revel hangfal Gedeon

Az állvány rezonancia és vízszint szempontjából nagyon jó lett. A szokásos szeizmográf applikációt használva a felső polcon (lemezjátszó mellett) mérve nulla mozgás észlelni, úgy hogy szokatlanul magasra tekerem a hangerőt, ráadásul mély erős zenén. Ez sokat számíthat bármely mozgó alkatrészes eszköznél (ha a földön maradunk és a ‘microphonics’-ot nem vesszük figyelembe), ami főként magasabb hangerő melletti megfogottság és tisztaság szempontjából érzékelhető előny. A vízszint ugyanezen forrásnál számít, amit a VIABLUE QTC tüskék orvosolnak. Minden egyes tüske 2-3 mm magasságban állítható a csavarmenetén keresztül, tehát finomhangolható polconként, minden oldalon.

Hifi állvány gedeon audio

A végeredmény 57 kg lett, rendkívül masszív konstrukció minden ponton és szemgyönyörködtető élőben. Szabó Zsolt készséges és megoldás orientált hozzáállása meglepő volt számomra, hiszen úgy állt hozzá, mintha magának készítené. A kábeltakaró megoldás, hátsó derékszög sarok és dupla polcos kialakítás mind az Ő kezdeményezése volt, hogy minél jobb végeredményt kapjunk. A teljes állvány pár hét leforgása alatt elkészült, amiről végig képes beszámolót kaptam, választási lehetőségekkel, hogy hol mit szeretnék pontosan.

Hifi állvány gedeon audio

Amint egy kis időm engedi felrakom a Shop szekcióba ezt az állvány tervet pár választási lehetőséggel, így közvetlenül rendelhető Zsolttól, ha valaki magáénak szeretne tudni egy ilyet. Ugyanezen design és színkombó izgalmas lehet 50 cm széles, klasszikus hifi rack méretben is, de ezt majd legközelebb. Ha pedig saját elképzeléseid vannak és csak egy jó asztalos szakembert keresel, akkor bátran ajánlom Zsoltot.

Elérhetőség: Szabó Zsolt asztalos – faragottbutor01 kukac gmail.com – 20 393 8360