Keresés
Titan Audio Nyx elosztó teszt Gedeon Audio
augusztus 14, 2021 By Gedeon Audio Off

Mennyit számít az elosztó? Titan Audio Nyx tápelosztó teszt

Ritkán veszem rá magam elosztók és kábelek tesztelésére, aminek a fő oka az, hogy folyamatosan van valami olyan termék, ami ennél a témakörnél érdekesebb, vagy legalább sokkal határozottabb különbséget hoz hangzásban. Amikor viszont tesztelek ilyeneket, akkor azt jó okkal teszem!

Titan Audio Nyx elosztó teszt Gedeon Audio

Az elosztó témakör gyakran merül fel vásárlóknál, sokan kérdezik, hogy mikor kell ezzel foglalkozni és mi az az árfekvés, konstrukció, ahol megjelenik egy egyértelmű változás a pozitív irányba. Alapból azt szoktam mondani, hogy egy hálózatos eszköznél, ha az táplálható közvetlen fali aljzatból, akkor ott kikerülhető az elosztó, viszont a háztartások többségében a nappaliban nem csak egy darab elektronika található, hanem számtalan egyéb komponens is. Ha csak a hifire bontjuk, akkor egy erősítőhöz nem feltétlenül kell rohanni és költeni százezreket elosztóra, viszont minél több eszközből áll a rendszer, annál határozottabb különbségeket lehet tapasztalni.

Titan Audio Eros elosztó Gedeon Audio

Dolgoztam már együtt számtalan márkával, végül a stúdiót az ír Titan Audio termékeivel építettem ki és azóta is minden egyes teszt és demó mögött az Ő elosztóik, tápkábeleik vannak. A ‘beköltözés’ óta fixen az Eros volt bekötve és nem is piszkáltam ezt a mai napig, amikor nekiültem összevetni egymással egy pár ezer forintos névtelen elosztót a Titan Audio Nyx példányával (63 000 Ft,-). Ez utóbbi a Nyx Signature tápkábeleknél található jelvezetőkkel lett hard wired kábelezve és kapott a teljes tok CNC maratott izolációs talpakat, ami a padlótól eltartja az egész házat. A lábazat a golyóálló mellényeknél található anyagból készült és ahogy megyünk feljebb a gyártó kínálatában, úgy egyre vastagabb és magasabb az alátámasztás. Ennek funkciója, hogy az RF interferenciák általi zajt minimalizálják, pont ahogy a kábeltartó bakoknál. Nincs rajta főkapcsoló, ami bezavarna a minőségbe és a betápkábele sem fix, tehát ezzel is kísérletezhetünk tetszés szerint. A gyártó elmondása szerint bármely aljzatból táplálhatjuk az éhesebb erősítőket is, nem szükséges a legelsőbe csatlakoztatni, ahogy az a piacon található elosztók 99%-nál igaz. Ez mind menő meg jól is hangzik, de van bármi különbség a kettő elosztó között?

Titan Audio Nyx elosztó teszt Gedeon Audio

Eleve már az Eros elosztóról váltás is adott egy egyértelműen észlelhető különbséget, de kezdésképpen végighallgattam a már jól ismert zenéimet a Nyx-en, majd átváltottam az olcsó fehérre és kezdtem előröl a hallgatást. Több dolog is szembetűnő, de talán a legdrasztikusabb a test és erő volt, vagyis annak hiánya. A noname kínaival szinte minden hangszer elvesztette kerekségét és jóval harsányabb, magasba húzóak lettek. A felső frekvenciák darabos és ‘cicegős’ érzést hoztak, egyfajta koszosság is ráült némely hang tetejére, de ez csak minden második vagy harmadik zenénél tűnt fel. Anne Müller csellójátékát, mintha elvágták volna valahol 200 Hz körül és csak a nagyon egyértelmű, erősre mixelt mélyeket hozta volna a szett.

Titan Audio Nyx elosztó teszt Gedeon Audio

Elektronikus, mélyben gazdag zenékre váltva a basszusok furcsasága kevésbé volt tapasztalható, de a közepek bezuhanása itt is előjött, ugyanazon szöszös felső frekvenciákkal. A hangképnek egyfajta íve lett, a cinek és éles gitárhangok harsányan csendültek. A különbség nem fekete-fehér szintű, de határozottan javul a tisztaság és koherencia a teljes hangképen keresztül. Saját szett építésénél én sem őrülnék meg az elosztókkal, de az biztos, hogy ez az olcsó fehér szignifikánsan rontott a már jól ismert hang élményén.

Titan Audio Nyx elosztó teszt Gedeon Audio

A Titan Audio Nyx elosztó a fehérrel szemben kiegyenlítettebb, kerekebb és finomabb hangot hozott. A legjobban a magasak csapongása és zajos érzete rontotta el az olcsó fehérnél az élményt, pedig olyan szetten hallgattam, amit nagyon nehéz nem szeretni. Jelen esetben három komponenst tápláltam mindkettőnél, szóval feltételezem hatványozottan megjelent a tápellátással járó különbség. Norma IPA-70B, Wattson Emerson DIGITAL és Norma DS1 DAC ment az Audio Solutions Figaro B hangfal mögött. Ezek mind elég nyitott és precíz hangot adnak, szóval talán ha sötétebb tónusú vagy kevésbé feltáró eszközökkel próbálom, akkor nem ilyen drasztikus a különbség. Mivel minden környezet és szett más, ezért a végeredmény is legalább annyira más lesz. Gyakran alig tapasztalni különbséget, míg máskor pedig a fent leírtak egyértelműen hallhatóak. Ha egy stabil, rugalmasan használható elosztót keresel, akkor a Nyx-szel érdemes egy próbát tenni, ha már a rendszer többi része megvan és szeretnéd a lehető legjobbat kihozni az élményből!