Musical Fidelity M2si erősítő teszt
október 7, 2020 By Gedeon Audio Off

Musical Fidelity M2si erősítő teszt

A szokásos neveken kívül a Musical Fidelity erősítőket is sokan emlegetik a 300-400 000 Ft,-os árfekvésben, hiszen számos pozitív tesztet és ajánlást kaptak világszerte. Az egykoron angol gyártó legkisebb sztereó erősítője az M2si, ami a klasszikus és stabil analóg koncepcióban hisz és ezért is lehet egy hosszútávú társ nagyon sokak számára.

Musical Fidelity M2si erősítő teszt

A Musical Fidelity M2si sztereó erősítő 2 x 72 watt (8 ohm) / 2 x 137 watt (4 ohm) kimenő teljesítményt kínál egy masszív és igényes merev fém házban. Az előerősítő Class A, ami dedikált tápellátást kapott és ami érdekesség, hogy a nagyobbik M3si-ből örökölt nagydarab toroid ücsörög belül. A hátoldalon egy szép sor RCA bemenet várja az analóg jeleket, amik egyike házimozi integrálásra is használható a HT switch segítségével. A tápkábel szerencsére nem beépített, így ezzel lehet kicsit modifikálni a hangot, aminek a hatását nagyon szépen meg is hálálja.

Musical Fidelity M2si erősítő teszt

Az előlap kifejezetten igényes, jól kidolgozott. A matt fényezésű, talán homokmaratott felületből kiugrik vizuálisan is az ezüst gomb és potméter készlet, amik mind tömör fém anyagból készültek. A hangerőszabályzás motoros és a különböző bemeneteket, állapotjelzést kék fény jelzi. A teljes kialakítás egyetlen sántító része a távvezérlő, ami valamiért nem egészen lett a termékhez fejlesztve design szempontjából. Egyszerű műanyag, de teszi a dolgát.

Musical Fidelity M2si erősítő teszt

A tesztelések során meghallgattam pár hangfallal, mondhatni a szokásossal és azzal, amivel kaptam együtt. Monitor Audio Bronze 500, Fyne Audio F500 és Revel Performa F228Be volt a társ végig, de még egy kábeltesztet is eszközöltem rajta részben, szóval finomhangolási lehetőségeket is észrevettem néhány párosításnál.

Revel Performa F228Be hangfal és Hegel H360 erősítő és Audioquest Niagara 3000 tápszűrő

A legtöbbet a Bronze 500-zal hallgattam, aminél egészen téves következtetéseket vontam le az elején, de mikor átkötöttem pár másik szettbe mindkét elemet, akkor kitisztult számomra is, hogy ki mit hoz a buliba. Alapvetően a Musical Fidelity M2si feszes és enyhén keményebbnek mondható méllyel rendelkezik. A Bronze mögött kiemelkedően dögös és gyors élményt nyújt, ami még az én 35-40 m2 körüli nappali helységemben is a brutális kategória. A sweet spotban a mély tartomány középső szegmensét fogja meg a legjobban és emeli kicsit feljebb, amitől ez az erőteljes érzet jön elő minden elektronikus és könnyűzenénél. Alsó, “padlóból” eredő sub frekvenciák nem kapnak akkora figyelmet minden esetben, ami a feszesebb karaktereknél gyakran jellegzetesség.

Musical Fidelity M2si erősítő teszt

A Musical Fidelity M2si izgalmas, de a világos és nyitottabb irány felé. Melegnek nagyon nem nevezném, sőt, talán annak a teljes ellentéte, főként a magas szekció miatt. A középtartomány szépen kitör a térből és ködből, tehát ha egy nyugodtabb és egyenesebb hangú hangfalad van, akkor ez szépen ellensúlyozza a puhaságot az élettel teli habitusával. Az énekek, hangszerek életszerűsége az ilyen stílustól szokott kifejezetten erős lenni. Odafigyel az apróságokra és nagy hangsúlyt fektet rájuk, ami a Monitor Audio Bronze 500 mellett hatványozottan erős jelenlétet kapott.

Musical Fidelity M2si erősítő teszt

A felvételi makro részletek kihegyezett és katonás rendben mozognak a térben, jól megvilágított stílusban. Ez a tulajdonság az, ami miatt szerintem sokan imádni fogják, mert kihúz mindent az anyagból és egy izgalmas, hatásos hangképet ad. A Revel és Fyne esetében nagyon jól sült el a stílusok keverése, mert az előbbinek a neutrális hangjába rakott egy kis ívet és játékosságot, míg az F500-nál a picivel sötétebb középtartományt húzta közelebb és adott a titán magasnak kellő felbontást.

Musical Fidelity M2si erősítő teszt

A Musical Fidelity M2si hangja feltáró és jól adagoltan izmos. Nyugodtan lehet hozzá párosítani mély erősebb hangfalat is, mert a feszes hozzáállása megfogja a nagyon folyós, túlzó mélyeket. Ha túl sötét, meleg vagy selymes a sugárzó, akkor annak kinyitására ugyancsak jól alkalmazható. Ha egy hasonlóan nyitott, esetleg csilingelőbbel párosítjuk, akkor várható egy közvetlen és szokatlanul erős jelenlét érzetet hozó hangkép közép és felső tartományban.

Monitor Audio Bronze 500 hangfal Gedeon

Kábelezés szempontjából felső szegmenst kiemelő példányokat érdemes kerülni és a neutrálisabb, nyugisabb hangúakat választani. QED XT40i, XT400 és ehhez hasonló hegyes karaktert nyújtó kiegészítők túltolják az adott részleget és bizonyos hangfalakon már sok lehet, de ez persze ízlés kérdése is. A Monitor Audio Bronze 500 esetében a magas sugárzó hasonlóan figyelmes, mint az M2si és együtt meggyőzően aprólékosak lesznek, de ha a kábelezés ezt tovább emeli egy kis fénnyel, akkor elveheti a hallgató figyelmét a zene fő motívumaitól. Hosszútávon egy jobb, belépő kategóriás tápkábelt érdemes hozzá majd nézni, ami hallható finomságot hoz a hangkép egészében. Itt nem érdemes túlzásba esni, nagyjából 30-40 000 Ft,-nál húznám meg a határt.

Összességében a Musical Fidelity M2si sztereó erősítőben megvan minden, amit egy belépő kategória fölötti szekcióban az ember kívánhat. Széles és gazdag prezentáció, kellő erő és dinamika, de nem ultra-neutrális hangkép, ami a kezdő füleknek dög unalmas lehet ezzel szemben. A magasban tanúsított figyelmes gyorsasága jól alkalmazható széles körű hangfalaknál és képes volt egy komolyabb álló hangfalat (Revel F228Be) is meghajtani, ráadásul meglepően jól.

Forgalmazó – ExtremeAudio.hu