Lyngdorf TDAI-1120 erősítő Gedeon Audio
július 7, 2022 By Gedeon Audio Off

Párosítások pár percben – Lyngdorf TDAI-1120 erősítő

Az all-in-one erősítők koncepciója az elmúlt 1 évben kezdett el csak úgy kibontakozni, ahogy azt például a Lyngdorf TDAI erősítőknél is láthatjuk. Ennél jobb példát nem is lehetne hozni, hiszen rugalmasság, felhasználói élmény és teljes körű átgondoltság terén már a ‘kis’ TDAI-1120 is olyan termék, amivel az iparágban még nem találkoztunk korábban. Pont ezért is kapom a kérdéseket rendszeresen, hogy mivel érdemes párosítani, mire elég a teljesítménye, RoomPerfect tényleg jó-e és lehet-e csak forrásként/előerősítőként használni. Ezen gyakran ismételt kérdésekre válaszolok pár cikk és videó formájában a következő hetekben, viszont kezdjük a legfontosabbal, hogy mely párosítás mire képes!

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő Gedeon Audio

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő + Audio Solutions Figaro BL hangfal

A Lyngdorf karaktere könnyen felismerhető. Homogén, könnyed és csendes, finoman részletező stílussal, selymes magasakkal, nem éppen úgy, ahogy egyébként a Figaro csinálja sokszor. A kettőt keverni pont ezért jó, mert kiegyenlítik egymást az eltérő karakterükkel. A szuper realisztikus Figaro irány adott, amin finomít a TDAI-1120, főként könnyen hallgathatóság szempontjából. Magas frekvenciák éle egyértelműen lenyugszik, nem vág vagy karcol és az apró rétegeket így áttetsző módon halljuk ki a zenéből. A középtartomány életszerűsége csupán annyit változik, hogy a Lyngdorf a színpadra helyezi az egyes hangokat, míg a Figaro néhány elektronikákkal ezt mintha elfelejtené és sokkal inkább ki akarna mászni az arcunk elé. Ez persze szórakoztató, de nem mindenki ezt keresi, erre az esetre pedig ez a párosítás kézenfekvő lehet. Maga a térábrázolás és atmoszféra teremtés arányaiban kifejezőbb és jobban érzékelhető, mint például egy Hegel H95 esetén.

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő Gedeon Audio

Basszusa feszes, de még nem kemény vagy szálkás, bőven elbánik a kis Lyngdorf ezzel a böszme dobozzal. A különböző Voicingokkal ez még tuningolható és a RoomPerfect is adott, bár a tapasztalatom szerint a lényegi részét nem változtatja meg a mély szekciónak, legalábbis habitus és általános élmény szempontjából. Ez a párosítás arányaiban kiegyenlített, tetszik a felismerhető szinergia és egyensúly a teljes hangképen keresztül. A ‘homogén’ és ‘feltáró’ karaktereket szeretem összeereszteni egymással, pont azért, amit itt is tapasztalni!

JBL HDI 1600 hangfal Gedeon Audio

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő + JBL Synthesis HDI 1600 hangfal

Mindkét terméket jól ismerem önmagában, viszont ahogy most a cikk kedvéért bekötöttem rendesen meglepett a végeredmény. Finnegan Tui – The Guard számával kezdtem és már az akusztikus gitárnak is olyan teste és ereje van, amit jóformán egyetlen állványos sugárzónál sem tapasztalni így, ilyen mértékben. Vehemens, grandiózus és kerek a teljes élmény, nehezen hallható alsó frekvenciahatárral. Szinte olyan, mintha vagy álló sugárzót, vagy egy 2.1 aktív subos rendszert hallgatnék. Lábdobok és egyes “filmes” effekt hangok mintha 30-40 Hz környékéről már bőven hullámoztatnák a levegőt a komplett lakásban. Erről a jellegzetes JBL HDI képességről már beszéltem korábban és akárhányszor előveszem mindig úgy hallgatom a zenéket, hogy közben végig mosolygok, mert borzasztóan szórakoztató!

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő Gedeon Audio

Finnegan Tui-nál maradva a gitár hangja egy fokkal melegebb, folyósabb, ami szerintem a “vastag” tónus miatt van. Nem fényes és kiabálós, nyugis marad már más erősítőkkel is, de a Lyngdorf párosítással elég otthonos maradt a teljes hangkép. Térábrázolása, mélysége ‘jobb’ ennek, mint a Figaro kombónak, legalábbis olyan, mintha messzebbre tolna el egyes hangokat. Kellemesen részletez, nem darabos és pixeles a kép, amire akadás mentesen illesztették a tölcsérbe ültetett magasat. Selymes, nyugis ez a részleg is, korom sötét az alap, határozott kontraszttal, de erőltetés nélkül.

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő Gedeon Audio

Már eleve a JBL HDI 1600 hangfal brutális, amivel a jövőben többet szeretnék foglalkozni majd, viszont ez a párosítás messze a leghatásosabb és legütősebb a cikkben szereplők közül. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek univerzális ez a hangzás kell, de meghallgatni mindenképpen érdemes, mert poén!

Wattson Audio streamer Gedeon Audio

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő + Fyne Audio F700 hangfal

Kompakt high-end rendszert építők számára az egyik go-to opció lesz a TDAI-1120 + F700 páros. Kevés helyet foglal, viszont nagyon szép tartalék szunnyad a szettben. Ahogy tavaly beszéltem az F700 vs F701 közötti különbségről, úgy itt is el tudom mondani, hogy személy szerint jobban kedvelem ezt a modellt, a széria legkisebb sugárzóját. Megfogottan izmos és tömzsi a mélye, viszont nem megy bődületes mélységekig, ahogy azt a HDI 1600 teszi. Talán pont ezért is kiegyenlítettség szempontjából ez a kombó egészen sima marad a teljes frekvenciameneten keresztül, mondhatni ‘neutrális’ jellegű.

Fyne F700 hangfal Gedeon Audio

Manu Delago – The Step száma szépen rámutat több sajátosságra is, mint például a kellemesen puritán emberi beszédre, annak nyugis részletezésére és hogy milyen határozott presence élményre is képes a szett. Ez nem egy technikai és mechanikus hang, inkább hívnám simának, selymesnek, egy apró hűvösebb jelenléttel a magasaknál. Ahogy a kisebb F500SP modellnél, úgy itt is adott egy csilingelő érzet, ami önmagában maximum az első percek alatt tűnik fel, de utána már beáll a fülünk arra, hogy ez egy egészen természetes adagolás, ráadásul nem is kevés apró részlettel. Könnyen hallgatható, teres és levegős, továbbá nagy előny, hogy a modern ‘szintetikus’ hangvételtől teljesen mentes. Ha egy természetesen adagolt transzparenciát keresel, ami a zenéről és annak egészéről szól, akkor az 5 sugárzó közül ez lesz a tuti választás a Lyngdorf mellé!

Fyne F700 hangfal Gedeon Audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő + Neat Acoustics Motive SX3 hangfal

A Neat SX3 változatlanul az egyik kedvencem, csupán annyi a problémám vele, hogy ez is drágább lett, ahogy minden más is. Ennek ellenére a Lyngdorf + Neat kombókat nem szoktam csípőből ajánlani, mert ezek az angol dobozok nem kifejezetten érzékenyek és szeretik, ha Arcam, Rega és ehhez hasonló klasszikus felépítésű vasak hajtják. Nem csak a hajthatóságról, hanem a színről is szó van ilyenkor, mert egyszerűen csak poén élményt kapunk, ha egy virgonc hangulatú elektronikát kötünk mögé. A Lyngdorf homogén stílusa pont ezért szokatlan párosítás a Neat-hez.

Neat SX3 hangfal gedeon audioA jellegzetes teres térábrázolás az első pillanattól adott és ezt nem is igazán lehet teljesen “tönkretenni” a Neat-nél, de ahogy a Figaro kombónál kiderült a Lyngdorf se gyengélkedik ebben a képességben. Manu Delago – The Step-nél az énekes messzebbről énekel, amit kifejezetten szöszölősen részletezővé tesz az inverz eloxált alumínium magas. Elvékonyított felső réteg jellemzi, nem olyan ellazultan tónusos, mint például a Fyne F700-nál, ahol egyértelműen több helyet foglalt el a térben a magas szekció. Az SX3 szállós, levegős marad a TDAI-vel. Hajthatóságra egyáltalán nem problémás a helyzet, csak annyi a teendő, hogy egy fokkal feljebb kell tekerni a potmétert és ki is kerekedik a hangkép.

Neat SX3 hangfal gedeon audio

Basszusok szempontjából a Neat SX3 híresen megdöbbentő, nagy, kerek és széles rajzolattal. A Lyngdorf mintha egészen megfogná ezt és ugyan kemény vagy szálkás nem lesz, de egyértelműen kontrolláltabb a végeredmény. Kompakt, de ütős és részletező szettnek ez egy tuti befutó, érdemes kipróbálni!

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő teszt gedeonaudio.hu

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő + Acoustic Energy AE509 hangfal

Az Acoustic Energy AE509 sugárzót imádom, viszont alig van esélyem ezzel a modellel időzni a mindennapokban. Rendezett, fókuszált és feszes hangja van, túlzásoktól mentes, tehát nem vágós és karistolós egyik pontján sem a frekvenciameneten belül. Az egyes hangok megfogottak a színpadon, összpontosított és ezért lesz egy tágas hangulat minden zenénél. A Lyngdorf TDAI-1120 még csak nyomokban sem borítja ezt az egyensúlyt fel és olyan, mintha egymásnak lettek volna kitalálva!

Acoustic Energy AE509 hangfal Gedeon Audio

A basszusok a legalsó burjánzó tónusokig is kontroll alatt vannak és messze ez szól a legegységesebben ebben a szobában. Nem tudok még egy álló sugárzós párosítást, ami ennyire egyben maradna itt, ráadásul RoomPerfect nélkül. Ha megtekerem a hangerőt, akkor sem kezd el túlozni, ahogy egyes alternatívák teszik ugyanitt.

Acoustic Energy AE509 hangfal Gedeon Audio

Tiszta és nyugis hangvételű közép szekció, illetve selymesen levezetett magasak jellemzik. A részletezés mértéke pergős és fürge, amire tökéletes példa a Fink – Trouble’s What You’re In száma is. Akusztikus gitár apró zörejei hegyesen jelennek meg, de minden csak egy pillanatra és már el is illan, maximum a visszhangja száll még a távolban. Kevés szó esik erről a dobozról, de akárhányszor bekötöm mindig újra szerelembe esek, mondhatni az egyik kedvenc álló dobozom 1 000 000 ft,- alatt. Az, hogy a Lyngdorf mennyire jól működik vele meglepetés volt számomra és talán ez a kombó volt a legsokoldalúbb az említettek közül.

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő Gedeon Audio

Összességében a Lyngdorf TDAI-1120 erősítő rengeteg különböző hangfallal használható, még akár éhesebbekkel is, mint például a Neat SX3. A homogén, neutrális és semleges karaktere a legtöbb párosításnál megjelenik és érzékelhető, viszont még egy szélsőségesen aprólékos dobozt is hagy lélegezni, ahogy a Figaro BL-nél tapasztaltam. Könnyeden textúrált, rétegelt és kifejező élményt ad, meglepő dinamikai reakcióidővel és erővel. Csupán annyit kell eldönteni, hogy pontosan melyik karakterű dobozt preferálod mellé és kész is a szett!