Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó teszt Gedeon Audio
szeptember 26, 2022 By Gedeon Audio Off

Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó teszt

A Pro-Ject lemezjátszók inkább a teljesen manuális használatukról híresek, viszont hosszas tendencia megtörését követően már teljesen automata opciót is kapunk tőlük a belépő kategórián belül. Átnézve pár alternatívat a piacon úgy döntöttem, hogy a Pro-Ject A1 lesz a befutó és így ez fel is került a kínálatba, hiszen ez tökéletes lehet azok számára, akik egy stabil és könnyen használható vinyl élményre vágynak.

Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó teszt Gedeon Audio

A Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó minden kényelmi funkciót megkapott, ami csak egyszerűbbé teheti a beüzemelést és mindennapi használatot a hallgató számára. Elektronikus sebességszabályozás 33 és 45 között, integrált phono előerősítő, ráadásul kapcsolható, tehát tuningolási lehetőségünk adott ezen a fronton. Szíjhajtás, Ortofon OM10 hangszedő, automatikus start/stop, hangkar felhelyezés és levét, amikor a lemez véget ért. Rezgés csillapított alumínium tányér, tartozék filc lemezalátét, külső tápegység, plexitető és Pro-Ject Connect It E összekötő kábel (integrálva, nem cserélhető). MDF váz és szilikon csillapítású 4 lábas alátámasztás.

Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó teszt Gedeon Audio

A lemezjátszó beüzemelése végtelen egyszerű, csak le kell hámozni róla a csomagolóanyagot és egyes védőelemeket, hangszedőről a védőkupakot lepattintjuk, tápegységet és phono kábelt bekötjük és más mehet is a zene. A phono előerősítőt az alumínium tányér kivágásán keresztül tudjuk állítani, de erről a tartozék fotókkal kiegészített használati utasítás említést is tesz jól érthetően. A tesztet főként a saját phonojával végeztem és a végén a Lyngdorf TDAI-1120 erősítőét használtam, hogy kiderüljön mennyit is változik az élmény.

Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó teszt Gedeon Audio

Kialakítása egyszerűnek mondható, tehát nincsenek látványos CNC munkált alumínium elemeket úgy, mint a nagyobb Pro-Ject modelleknél, bár a funkcionalitása és ára ezt sejteti is. Maga az MDF test meglepően masszív és csillapító lábak is átgondoltnak látszódnak. A kar környékén és alatt műanyag elemek találhatóak, a kezelőgombok is mind műanyagból készültek. Az MDF testen vinyl fólia látható valamilyen textúrált felülettel és ezen a fronton nincs színválasztási lehetőségünk.

Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó teszt Gedeon Audio

A tesztelést Lyngdorf TDAI-1120 + Lyngdorf SDA-2400-on végeztem, aminek előnye, hogy a TDAI-nak van MM előerősítője, tehát tudtam kicsit kísérletezni, hogy mennyire is javítható a Pro-Ject hangja egy másik phonoval. Acoustic Energy AE509 hangfalak, VIABLUE és Titan Audio kábelezés.

Acoustic Energy AE509 hangfal gedeon audio

A Pro-Ject Automat A1 lemezjátszót a szokásos kedvenceimen hallgattam, plusz még 1-2 frissebb szerzeményen, mint például Sevdaliza, Birds ov Paradise, Manu Delago, The XX, Haxan Cloak és Cliff Martinez. Kissé szkeptikus voltam és nem vártam sokat egy 150 000 ft,-os lemezjátszótól, ami agyig van pakolva az automata funkciókkal és még phonoval is, de meglepően rendezett és összeszedett hangja van!

Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó teszt Gedeon Audio

A hangvétel inkább meleg, mintsem fényes, érces vagy karcos, tehát főleg középtartományban van egy lágyság a zenéken keresztül. Sevdaliza csupaszra mixelt hangja azért elég pontosan kijön és jól értelmezhető szeparációt is kap minden mástól, de mivel nem éles és hegyes a hangja, így a könnyen hallgatható, analógos kategóriába sorolnám. Manu Delago handpan játéka és énekhangja hasonlóképpen jelenik meg. Kellemes, tiszta és picit árnyalt tónusú, viszont a részleteket igyekszik minél jobban kihozni. A szájnyitások hangja és ehhez hasonló méretű felvételi adottságok egyértelműek, de nem ez a réteg információ dominál, hanem maga a zene egésze.

Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó teszt Gedeon Audio

A Pro-Ject termékekre jellemző magasban nyitott és csilingelő hangvétel itt is jelen van valamilyen mértékben, de egészen selymes marad mindegyik albumnál. Kellőképpen részletez és szórakoztat, kezdő és haladó zenehallgatóknak is megadja a szórakoztató faktort, ami kell egy élvezetes szetthez, viszont nem esik túlzásba analitika vagy rajzolatok szempontjából. Térábrázolása és a színpad figyelembevétele jó, nem kiabál és üvölt a zene a két hangfal vonalából, hanem egy lépéssel hátrábbról demonstrálja, hogy mi merre is található. Gigászi távolságok mélységben és szélességben nincsenek, illetve a színpadon belüli hangok sem extrém módon levegősek, de természetesen jól értelmezhető minden irány.

Acoustic Energy AE509 hangfal Gedeon Audio

Basszusok elég meglepően megfogottak voltak mindegyik szetten, amin hallgattam. Az AE509 és Lyngdorf páros eleve kőkemény tud lenni, de előtte a Revel Performa3 F206-on is hasonlóan jól irányított maradt. Dús, kerek, de nem folyik és puffog. Birds ov Paradise – Rainmaker albumon imádtam már a legelejétől. Teressége itt meglepőbb volt, mint Sevdalizán, az ereje és szép hullámoztatása az ambient részeknek ugyancsak helyén volt és a lábdob adagolás sebessége is kifejezetten fürge.

Lyngdorf TDAI-1120 erősítő Gedeon Audio

A Lyngdorf phono bemenetére kötve (és az A1-ét kikapcsolva) nagyobb, kerekebb és grandiózusabb hangot kaptam. Az egyes hangok textúrája több szerepet kap, a mélyek artikuláltsága határozottabb és nagyobbat üt pár lépcsőfokkal. Közép és magas tartomány levegősebb és teresebb, mintha egy nagyobb színpadon szólna ugyanazon zene. Egyértelműen érződik, hogy van ebben még tartalék és érdemes is kísérletezni phonoval, ha valaki jobbat, másabbat, többet szeretne kihozni az A1 hangjából.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Összességében a Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó ár-érték arányát tekintve nagyon korrekt és szívesen tudom ajánlani azok számára, akik egy egyszerűen használható automata lejátszót keresnek. Ez tökéletes azok számára, akik lemezt szeretnének hallgatni, nem pedig kütyüzni, fejlesztgetni folyamatosan és havonta új komponenst tesztelni a rendszerükbe. Ellentmondásos, de sokkal inkább való ez a termék zeneszeretőknek, mint egy ‘drágább’ modell, hiszen ez az A1 várhatóan szép mennyiségben fog lemezt látni a leendő tulajdonosnál anélkül, hogy leváltásra kerülne úgy, mint azon kategóriájú modellek, ahol a vásárlókban a kíváncsiság folyamatosan ott motoszkál, hogy hogyan és merre is tovább. Az A1 kényelmes, praktikus és könnyen hallgathatóan lágy karaktere illeszthető jóformán bárhova. Csupán a kivitelnél érezni, hogy “mindent egyszerre nem lehet”, de ha ez valakit zavar, akkor nincs kérdés és nagyobb árfekvésben kell nézelődni.

A Pro-Ject Automat A1 lemezjátszó megtalálható a Gedeon Audio kínálatban!