Quadral Chromium Style 6 hangfal teszt gedeonaudio.hu
február 10, 2021 By Gedeon Audio Off

Quadral Chromium Style 6 hangfal teszt

A Quadral Chromium Style 6 hangfal pont abba az árfekvésbe esik, amely az egyik legnépszerűbb a hazai piacon. Könnyen hajtható, álló és aprólékos a hangja, nem is csoda, hogy a kategória egyik erősen ajánlott termékeként hivatkoznak rá a sajtósok és hobbisták. Hogy hab is legyen a tortán, sokak kérésére a Vincent SV-500 erősítővel párosítottam, így a kettőjük közös munkájáról is be tudok számolni, amit a dedikált teszt követ majd pár hét múlva.

Quadral Chromium Style 6 hangfal teszt gedeonaudio.hu

A Quadral Chromium Style 6 hangfal egy 2-utas hátsó reflexes design, egészen feleségbarát méretezéssel, hiszen 90 cm magas és 16.85 cm széles. Valamely szín a kettő közül bizonyára integrálható a nappaliba úgy, hogy maximum csak utólag kelljen egyeztetni a számla összegét, de ha ebből is gond adódik, akkor a hangja majd nyugalomra inti a családot. Felül található az alumínium ribbon magas sugárzó, alatta 2 x 155 mm-es titán bevonatú polipropilén mély-közép hangszórók. Az alumínium felfüggesztések és öntvénykosaras megoldások ezen a ponton is stabilizálják a konstrukciót, de a hátrafelé ívelt doboz is a hangkép színezés megelőzésén dolgozik. A Style 6-hoz talp is jár, ami négy darab egészen kemény gumitalpon keresztül érintkezik a doboz többi részéhez. Ára 585 000 Ft,- helyett 430 000 Ft,- jelenleg, tehát a híres lélektani határon belül vagyunk jelenleg.

Quadral Chromium Style 6 hangfal teszt gedeonaudio.hu

Lakkozott fekete és lakkozott fehér színekből választhatunk, a hangszórótakaró selyem mágnesesen rögzíthető, tehát nincsenek lukak a sugárzó előlapján, ami mindig egy esztétikai előny. A csatlakozóterminál single wire hajtást enged és picivel fölötte kapott helyet a szépen süllyesztett bass-reflex nyílás. Ahogy már a kisebbik Ascent 20 LE-nél mondtam, itt is hasonlóan a felső élbe marva került elhelyezésre a 3D logo. Az ilyen apró figyelmességek mind extra költséget és munkát jelentenek gyártás szempontjából, ezért is említem meg, mert érdemes értékelni.

Quadral Chromium Style 6 hangfal teszt gedeonaudio.hu

A Style 6 hangja azonos mentalitást képvisel, mint amit a eddig a gyártótól megismertem. Szépen megvilágított, artikulált és aprólékos karakter jellemzi a hangkép egészét, a fő fókusz pedig a közép és felső tartomány. Az alumínium ribbon magas lézerpontos precizitással húz ki minden információt a jelből, ami több nagy előnyt is jelent számunkra. Egyik, hogy az élő hangszerek apró rezgését és rezonanciáját nagy figyelemmel kezeli, egészen kiemeli a térből és tapintható távolságba helyezi. Nagybőgő, cselló, gitár, hegedű mind nagyon jól áll neki, pláne hogy a felső frekvenciákban található a finom visszhangok lecsengése is, amitől definiáltabb a térábrázolás. A húrok vibrálása egészen közvetlen arányban érzékelhető a levegőben, szépen elkülönítve magától a nyers hangszertől. Ezt egy csöves, kicsit melegebb karakterű Vincent mellett is tökéletesen hozza, de nyilván vannak szintbéli különbségek, ahogy komolyabb, vagy legalább más karakterű elektronikával hajtjuk.

Quadral Chromium Style 6 hangfal teszt gedeonaudio.hu

Az emberi beszéd és középtartomány közvetlen, és távolságban szépen rétegelve helyezi el lépcsőzetesen a zene történéseit. Nem egysíkú vagy fedett, minden tisztán és szinte organikusan hallatszódik, ami egyenesen elvezet minket az úgynevezett 3D jellegű élményhez. A világított színpad itt is annyira igaz, mint a ribbon magasaknál, nem kerül elnyomásra semmi, a lényeg a tisztaság és őszinte reprodukció. A nyersre kevert zenéket engedi érvényesülni, nem éreztem egyszer sem, hogy visszahúzná tonalitásban vagy pozícióban a hangfal, egyszerűen szólva nem áll az élmény útjába.

Quadral Chromium Style 6 hangfal teszt gedeonaudio.hu

A StreamAudio oldalán található leírásban látható a 15-25 m2-es ajánlás, mint ideális szobaméret. Én ezt lazábban kezelném, a 35 m2-es szobámban még sweet spoton kívül eső helyeken is érezni a stabil mélyeket. Hallgatási pozícióban, nagy hangerő mellett is megtartja a szinte tökéletes egyenes frekvenciamenetet, nem borul fel az egyensúly. Stílusában egészen gyors és feszes, de nem kopogós vagy túl kemény, amiből hiányozni az erő és test. Érezni benne a svungot és lágyságot is, ha éppen olyan a zene, viszont fontos megemlíteni, hogy itt sem erőlteti a saját karakterét a zenékre. A méretéből és szobából adódóan a legalsó, remegtető 30-40 Hz körüli tartomány nem kap túl nagy figyelmet, ami nem is meglepő, de az e fölötti részek már szép transzparenciával futnak egészen a középtartományig.

Quadral Chromium Style 6 hangfal teszt gedeonaudio.hu

Ahogy minden terméknél, itt is igaz a párosítás fontossága. Először a nálam vendégeskedő Hegel H360-nal hallgattam, majd pár nappal rá bekötöttem hozzá a Vincent SV-500-at, amivel a végső konklúziót levontam. A Quadral-t el lehet vinni több irányba is, drasztikusan nem fog megváltozni a hangja, de lehet rajta annyit hangolni, hogy minél többen megtalálják benne azt, amit specifikusan keresnek. Hegel mellett a mélyek kötöttebbek voltak, kicsivel gyorsabbak, viszont veszített egy adagot az alsó-közép mélyekből a Vincent-tel szemben. A közép és magas tartomány a H360-nál tisztább és aprólékosabb volt, illetve nulla melegség volt érzékelhető. Az SV-500 itt belerakta a saját csöves karakterét, főleg énekhangoknál megjelent egy extra test és öblösség, a legfelső felhangok sávjában pedig kis melegség. Mivel a Quadral egy igen tiszta karakter, így bőven elfér mellé az említett Vincent érzés, nekem összességében kellemesebb volt az élmény, az ártól teljes mértékben függetlenül.

Quadral Chromium Style 6 hangfal teszt gedeonaudio.hu

Az ár-érték aránya nagyon korrekt, pláne ha a jelenlegi 430 000 Ft,-ot vesszük figyelembe. Letisztult, könnyen elhelyezhető design, tiszta és aprólékos hang, ráadásul nem is kell hozzá 1 000 000 Ft,-os elektronika, hogy megmutassa tudását. Párosítható melegebb hangzású erősítővel, de elvihető a hangja a szuper-steril irányba is, mert benne van a DNS-ében. A hallottak alapján 30 m2-ig nyugodt szívvel tudom ajánlani, a meghallgatása ebben az árfekvésben erősen javasolt!

Forgalmazó – StreamAudio.hu/QuadralChromiumStyle6

Gyártó – Quadral.com/Style6