Rega Elicit-R erősítő teszt Gedeon Audio
január 30, 2022 By gedeon Off

Rega Elicit-R erősítő teszt

Az angol Rega erősítőket mindig nagy szeretettel használtam, hallgattam és teszteltem, mert egyszerűen csak jól el van találva a hangolásuk. Persze, ízlések és pofonok, de egy jól megépített, klasszikus angol elektronika mindig is hozza majd azt a jellegzetes hifi élményt, amit mindannyian annyira szeretünk. Megismerve a gyártó io, Brio és Elex-R erősítőit, ideje volt időt szentelnem a következő lépcsőfokra is, az Elicit-R-re!

Rega Elicit-R erősítő teszt Gedeon Audio

Fontos kiegészítés, hogy bejelentették már az új változatot, ami árban is feljebb mozdul (928 000 ft,- körüli listaár), de ez, a tesztben szereplő példány még nem az, hanem az elmúlt években futó változat. Ebből már csak pár darab érhető el az országban, ha pedig elfogy, akkor már csak a frissített verzió lesz rendelhető. Lemaradni nem szerettem volna a meghallgatással, mert így összevethetem majd az emlékeimet az új változattal, amit igyekszem minél hamarabb összehozni.

Ahogy megszokhattuk, a Rega erősítők a sallangmentes és fókuszált funkcionalitásról szólnak, amit egyébként már régen is preferáltam, de ahogy gyűlik a tapasztalatom, úgy egyre inkább efelé húz a szívem. Hátulján egy sor analóg vonalszintű RCA aljzat (és record kimenetek), a legelső pedig kapcsolható line in és phono MM között. Front oldalon Elex-R-hez hasonló süllyesztett panel látható, benne az alapvető kezelőgombok (potméter, főkapcsoló, input, Direct, Record, Mute). A potméterből is egy komolyabbat kaptunk, aminek a finom lépcsőzetességét egy vörösen világító fény jelzi vissza, közvetlen körülötte. Az teljes erősítő masszív, kifejezetten vastag alumíniumból építették, a hűtőbordákat pedig ügyesen két oldalra rejtették, amit felülnézetből még láthatunk is. Külön piros pont, hogy nem egy kongós, visszhangos vékony alumíniumot kapunk az erősítő fedlapjaként. Az is tisztességes súlyt és merevséget mutat, ezzel a microphonics jelenséget csökkentve. Belső felépítéséről sokat nem találtam már, mert a Rega oldaláról is eltűnt ez a modell, de a fejlesztés koncepciója egy pár Darlington kimeneti tranzisztorokkal emulált Class A megoldás.

Rega Elicit-R erősítő teszt Gedeon Audio

A meghallgatáshoz a szokásos kedvenceket vettem elő, ami többet között a Neat Acoustics SX3 volt, Wattson Audio Emerson ANALOG streamerrel, VIABLUE és Titan kábelezéssel.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Neat Acoustics SX3 hangfal Gedeon

A Rega Elicit-R erősítő hallgatási élménye jellegzetesen Rega, ami egy hozzám hasonló ‘rajongónak’ jó hír, hiszen ahogy lépegetünk feljebb a gyártó kínálatában nem változik pár alapvető stílusjegy. Közvetlen, vivid és enyhén szaturált hangkép fogadott már a legelső másodpercekben is. A basszusok kifejezetten kontrolláltak, feszesek, már-már keménynek mondható. Habosbabos kerekség és plusz test nincs egy zenén sem, még a mélyben gazdag hangfalak társaságában sem. Kifaragottsága nagyon hasonlít az Elex-R-nél tapasztaltakra, csak mintha még szigorúbb lenne és a plusz színeket kiszedné a képből.

Rega Elicit-R erősítő teszt Gedeon Audio

A közép szekció tapintható, artikulált és a presence élményt nagyon erősen igyekszik növelni a stílusával. Van egyfajta határozottság és direkt a hangjában, nem kell keresni az egyes hangszereket és azok részleteit. Fókuszált és kontrasztos, még a bonyolult, összetett zenéknél is, ami a maszkulin aprólékosságával keverve kiemelkedően szórakoztató. Bármely sugárzóval párosítottam, megjelent ez a hang, szóval transzparensnek nem nevezném, de hát a Rega erősítőket a jól hallható, szerethető hangjuk miatt választja mindenki, nem az áttetszőségük végett.

Rega Elicit-R erősítő teszt Gedeon Audio

Zárásképpen a felső frekvenciák kihegyezettségét meg kell említenem. Izgalmas, emelkedett és kihegyezett marad stílustól függetlenül, ami rosszul kevert anyagokba visz egy kis életet, de a friss és ropogós zenéknél rámutat az adott hangok textúrájára. Nem simít semmit le, hagyja kiterjeszkedni a részleteket itt is, legyen az egy cselló minimálisan hallható rezonanciája, vagy csak egy-egy történés visszhangja.

Rega Elicit-R erősítő teszt Gedeon Audio

Összességében a Rega Elicit-R erősítő hű marad a gyártó hangzásához, de egy jóval kiforrottabb és rendezettebb élmény formájában. Szórakoztató, izgatott és izgalmas, amit ha szeretünk, akkor bármely zenén alkalmazni tudunk. Párosításra nem mondanám érzékenynek, talán csak a nagyon száraz, vagy hűvös hangú hangsugárzók mellé nem javasolnám elsőként, mert a kontrollálási képessége szeret dolgozni egy kis kerekséggel a basszusok terén. Építési minősége masszív, tisztességet parancsoló, amit a klasszikus hifisták imádni is fognak, hiszen “van benne anyag”!

Wattson Audio streamer Gedeon Audio