Keresés
Technics EAH-AZ80 fülhallgató teszt Gedeon Audio
október 18, 2023 By Gedeon Audio Off

Technics EAH-AZ80 vezeték nélküli fülhallgató teszt

A Technics név láttán mindig nosztalgia fog el, ugyanis életem első hifi komponense egy Technics SU-V5 volt, ezüst színben. Hangjára mai napig emlékszem, testes, meleg és enyhém folyós volt, bár a vintage elektronikáknál ez valamennyire jellemző a fáradt kondik miatt. Azóta eltelt pár év, nem is járt nálam túl sok Technics, így pedig szokatlan, hogy pont egy TWS fülesen keresztül ismerkedem ismét a legendás márkával.

Technics EAH-AZ80 fülhallgató teszt Gedeon Audio

A cirka 105 éves japán Panasonic 1965 óta gyárt Technics néven high-end audio termékeket, főként lemezjátszókat, erősítőket, forrásokat és hangsugárzókat. A korszak egyik legnagyobb neve lett, ami a mai napig státusz szimbólumként olvasható pro-audio és DJ környezetekben. 2010 és 2015 között csendben készültek, majd 2015-ben újra színre lépett a Technics, teljesen friss kínálattal, köztük a legendás SL-1200 mintájára készült lemezjátszókkal, integrált erősítőkkel, sugárzókkal és teljes hifi rendszer építéshez szükséges komponensekkel. Ezen új termékek között található egy sor fejhallgató és TWS fülhallgató is, mint a mai főszereplőnk.

Technics SL1200 lemezjátszó Gedeon Audio

A Technics EAH-AZ80 egy teljesen vezeték nélküli fülhallgató, többpontos (egyszerre több eszköz is csatlakoztatható hozzá) Bluetooth 5.3 kapcsolattal és SBC, AAC, LDAC kodek támogatásokkal. Relatív nagy, 10 mm-es alumíniumötvözetből készült membrán dolgozik a teljes frekvenciatartományon. A hangkép precizitásán ez egy az egyben visszaköszön, viszont nem fémes módon, amit majd lentebb részletezek. E mögött külön akusztikus kamra és harmonizátor található, amely a közép- és magas tartomány szeparációjáért és alacsonyabb torzításért felel.

Technics EAH-AZ80 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Mindkét fülhallgató oldala érintésérzékeny és így könnyedén kezelhető a funkcionalitások többsége. A hozzá való Audio Connect applikáción keresztül viszont meglepően mélyen állíthatóak a funckiók, mint például a zajszűrés hatékonysága, előre hangolt preset EQ-k, manuális EQ, automatikus kikapcsolás ideje, személyre szabható érintőfelület és ehhez hasonlók. Maga a software-es háttere lenyűgöző, átgondolt és stabil. Nem is rémlik egy alternatív termék sem, ami ennyire alapos lett volna, de még az ennél jóval drágább Mark Levinson 5909 fejhallgató sem, már ha állíthatóságról és személyre hangolásról van szó. A Technics AZ80 fülhallgató pontosan az a termék, amihez erősen ajánlott leszedni az applikációt, mert az átlagnál mélyebben hangolható az ízlésünk alapján.

Technics EAH-AZ80 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Kettős hibrid aktív zajcsillapító rendszert kapott az AZ80, dupla mikrofonnal a minél nagyobb csendért. Ezt az applikáción keresztül %-ban mérve szabályozhatjuk, hogy milyen hatékonysággal szeretnénk használni, de ki is kapcsolhatjuk teljesen, illetve Ambient üzemmódba is rakhatjuk, ahol a környezetünket felerősítve halljuk. A fülhallgató oldalán tartva ujjunkat pár másodpercig kapcsolható, hogy aktív zajszűrést, Ambient vagy passzív módot szeretnénk-e használni. Ennek hatékonysága elég jó, de mivel nem egy nagy fejhallgatóról van szó, amely a fülpárnákkal is szigetel, így ténylegesen az aktív elektronikára hagyatkozunk. Közepes hangerő feletti zene mellett az átlag utcai zajokat, sistergéseket és városi alapzajt 95%-ban szűri. Egyes éles frekvenciákat kevésbé már, tehát sziréna, villamos nyikorgás és ehhez hasonlók átjutnak kis mértékben. Emberi beszéd közvetlen közelről jóformán teljesen néma, szóval a privát csend érzetét bőségesen megadja ez a zajcsillapító rendszer.

Technics EAH-AZ80 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Akkumulátor ideje nagyjából 24 + 7 óra, tehát a tok önmagában 24 órát tud visszatölteni a fülhallgatókba, míg a fülesek 7 órányi üzemidőt bírnak. Ezek természetesen változhatnak annak függvényében, hogy milyen hangerőn használjuk, az aktív zajszűrés be van-e kapcsolva, illetve milyen hatékonysággal, plusz az LDAC is extra energiát igényel. A hordtok vezeték nélkül és USB-C-n keresztül is tölthető, ugyancsak valamennyire eltérő idő alatt a különböző hatékonyságú töltők miatt. Pontos töltési idő a gyártó weboldalán található.

Technics EAH-AZ80 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Teljes vízállóságot sajnos nem kapunk, viszont IPX4 cseppállóságot igen. Ezzel esőben és edzés közben is használhatjuk a Technics AZ80 fülest anélkül, hogy aggódnunk kellene. Tipikus edzőtermi felhasználásra is vittem magammal, nulla problémába vagy panaszba ütközve. Izzadságot kérdés nélkül bírja és még ekkor is jó stabilan tartotta magát a fülemben. Mivel az ergonómiája is átgondolt, így a fülbe illesztve az alsó kitüremkedő része megtámasztja magát, de csak olyan mértékben, hogy ne érezzek belőle semmit. Elég válogatós vagyok fülesek terén, mert némelyik egészen kényelmetlen, nyom valahol, viszont az AZ80 a relatív nagyobb méretéhez képest kifejezetten kényelmes. Nem bánnám, ha kisebb lenne, bár lehet hogy akkor meg nem tartaná magát ennyire a fülben. A 7 grammos súly alig érezhető, fülesek terén ez számomra tökéletes.

Technics EAH-AZ80 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Hatótávolsága 10 méter hivatalosan. Pont az edzőteremben követtem el azt a „hibát”, hogy a fülemben maradt az AZ80, a telefonomat pedig az öltözőszerkényben hagytam. Lementem edzeni egy emeletet, és ott tűnt fel, hogy nincs meg a telefon, de a zene hibátlanul, akadás mentesen szólt végig. Nagy keresés után jöttem rá, hogy hol a telefon, egy emelettel feljebb, több ajtón keresztül és jóval nagyobb távolságra, mint 10 méter. Szóval ígérni nem merek többet, mint a gyári 10 méter, de a valóságban számomra megdöbbentően stabil volt végig, egyszer sem szakadt vagy akadt meg a zene, és kínlódni sem kellett a bluetooth kapcsolódásokkal.

Technics EAH-AZ80 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Kivitele igényes, abszolút felsőbb kategóriát sugalló. Műanyag, de vastagabb anyagból készült és szálcsiszolt felületkezelést kapott a tok és a fülhallgató oldala is. Technics logó arany/bronz színben, hangulatos stílusban. A tok elején led fény jelzi a töltöttséget és töltést, kinyitva pedig egy másik led a fülhallgatók töltését, ha éppen aktív.

Hangminőségre erősen meglepett a Technics AZ-80, ugyanis a régi emlékem teljesen más volt az említett Technics erősítő kapcsán. Pontos, precíz és közép-magas fókuszált hangzást ad. Kifejezett odafigyel a részletekre és a zene szétbontására egy egészen technikai, nagy felbontású stílusban. Itt köszön vissza az alumínium membrán. Gyors, pörgős és fényes, jól áttekinthető színpaddal. Spotify és Tidal között elég nagy különbséget hozott, szóval érdemes tudatosan választani forrást.

Technics EAH-AZ80 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Basszusok terén sokat fejlődött a kibontást követő napokban. Először kevesebb és keményebb mélyeket hozott, majd 3-4 nap járatás után egyre csak nyíltak ki a mélyek. Többségében Direct üzemmódban hallgattam, majd néhol a Bass+ EQ-t bekapcsolva mentek az elektronikus zenék. Nem tudtam eldönteni, hogy melyiket szeretem jobban, mert néhol ez, néhol az vált be. Az biztos, hogy nem basszus orientált és basszus erős az AZ80, mert ahogy a kategória is sejteti, ez inkább a neutrális hangképre törekszik. Annyi mélyet kapsz, amennyi természetesen a zenében van, mindazt pedig extrém feszességgel, kontrollal és kötöttséggel. Nem ereszti el soha, nincs egy jellegzetes belépő kategóriás folyás és puffogás benne. Arányait tekintve kiemelkedően jó, és ha több mélyre vágytam, akkor a Bass+-t benyomtam és egy szavam nem volt. Dub techno és ehhez hasonló zenéknél gyönyörűen hozta a formákat, a hullámoztató alsó frekvenciákat úgy, hogy a közép és magas szekció végig megmaradt a fent említett precizitással.

Technics EAH-AZ80 fülhallgató teszt Gedeon Audio

Összességében a Technics EAH-AZ80 fülhallgató egy hifi termék az utcára (is). Átgondolt, felnőttes és tudatos hangja van, technikai és fókuszált stílusban. Tapasztalt fülű emberek értékelni fogják, hogy a TWS termékkategória ilyen hangra is képes, és nem kell elengedni az igényes zenehallgatást még akkor sem, amikor elhagyjuk az otthonunkat. Hamarabb hallgattam meg, minthogy láttam volna az árát, így önmagában tudtam megismerni. Az applikáció, a rugalmasság, az érintőfelület kialakítása, a kivitel és a hangminőség mind a felsőbb kategóriát tükrözi, így az ára sem meglepő. Tudatos zene hallgatóknak, a részletek szerelmeseinek ez egy kiváló opció lehet, meghallgatása erősen ajánlott!

audiocentrum.hu kuponkód gedeon