Titan Audio Helios tápkábel teszt Gedeon Audio
augusztus 24, 2022 By Gedeon Audio Off

Titan Audio Helios tápkábel teszt

A Titan Audio kábeleit és elosztóit a dedikált hallgató szoba kezdete óta használom, viszont főként fixen ugyanazon modelleket, minimális variálással. Az egyik kedvencem a Helios Signature, amit otthon is használok lassan 1 éve és ugyanezt a modellt nyüstölöm jóformán folyamatosan minden teszt mögött. Ennek a 3 jelvezetős változata a ‘sima’ Helios névre hallgató modell, ami egyébként az abszolút best-seller 100 000 ft,- alatti kategóriában a vásárlók körében. Hogy mitől is olyan népszerű, azt az alábbi összevetésen keresztül próbálom kideríteni.

Titan Audio Helios tápkábel teszt Gedeon Audio

A tápkábel alapja 3 x 2.5 mm2-es többmagos “dual drain OFC” jelvezető, szőtt acélháló árnyékolással, japán Oyaide (annak tűnik legalábbis) csatlakozókkal szerelve. Minden egyes darabot Észak Írországban készítenek kézzel, tehát nem egy kínai OEM termékről van szó, talán ezért is bátorkodnak életre szóló garanciát vállalni mindegyik termékre.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Titan Audio Helios tápkábel teszt Gedeon Audio

A legújabb Helios tápkábel széria az első a gyártó kínálatában, amely a saját fejlesztésű és szabadalmaztatott ForceField technológiát is képes kihasználni. A külön vásárolható FFT modult rácsatlakoztathatjuk a kimenő csatlakozónál található kábelre, ami teljes mértékben blokkolja a levegőből érkező rádiófrekvenciás és elektromágneses interferenciákat. Minden háztartási eszköz, telefon, router, vezeték nélküli termék generál hullámokat, ezekre pedig a hifi és házimozi termékek antennaként reagálnak, így zaj és mikro-torzítások kerülhetnek a végeredménybe. A tesztelések során ezt a modult direkt nem használtam, csak önmagában a kábelt, hogy ne legyen semmi “zavaró” extra tényező a vaktesztek során.

Az összevetést a szokásos módon csináltam, általam jól ismert rendszeren. Norma Revo IPA-140 erősítő mögött cserélgettem a Titan Audio Helios-t, a IsoTek Initium-ot, a Titan Eros-t és a sima fekete kínai kábelt (tartozék volt valamihez). Audio Solutions Figaro BL hangfal, VIABLUE kábelezés, Silent Angel Munich M1 streamer és Forester F1 tápegység. Titan Eros V2 tápelosztó, amibe egy Eros Signature megy a fali aljzatból.

Norma Audio Revo IPA-140 erősítő Gedeon

Kezdésképpen a tartozék fekete tápkábelt és a Helios-t hallgattam felváltva. Leonard Cohen, Son Lux, Max Cooper és Sevdaliza volt a főszereplő, főként ezen előadókkal igyekeztem felfedezni, hogy miben is változik a hang. A Titan Helios jóformán pont azt a hatást hozta (mindegyikhez képest), amihez szoktam a Helios Signature esetében, csak nem pont olyan mértékben és mennyiségben. A gyári feketéhez képest egyértelműen csendesebb és tisztultabb hatása van, viszont ez nem a klasszikus értelemben jön elő, mert ez a szett még az ingyen kábellel is brutálisan szól. Főleg Sevdaliza énekhangján hallani, hogy a fekete táp kásás, sziszegős és kicsit “sistergős”, plusz Max Cooper apró kattogós hangjai is kevésbé pontszerűek. A basszusok hasonlóak, de nem ütnek akkorát a feketével, kevésbé érzem kötöttnek és feszesnek, mint a Heliossal, bár a zenék többsége nem is volt mély erős, illetve a Figaro sem megy olyan mélyre, hogy a teljes frekvenciamenetet halljam rendesen.

Titan Audio Eros V2 elosztó Gedeon Audio

A legnagyobb különbség Leonard Cohen – What Happens To The Heart számánál volt. A fekete táp sötétebb hangvételű, folyósabb stílust hozott, míg a Helios a jellegzetes közép szekciós részletezésre ment rá. A zajszint biztos, hogy alacsonyabb ez utóbbinál, így teret kap egy jól hallható mértékű textúra mennyiség. IsoTek Initiumot bedobva az összképbe ismét egész hasonló eredményt hallottam és valahol a kettő közé tudnám tenni hatékonyságban. Dögösebb, részletezőbb ugyan nem lett a feketéhez képest, de csendesebb és nyugodtabb, a sziszegő zajszint enyhült.

Titan Audio Eros tápkábel Gedeon Audio

Zárásképpen bekötöttem az Eros-t is a Normába, mert több vásárlóm is erre a szériára esküszik (ez már elég betyáros árakon megy) és nagyon érdekes az élmény! Az Eros nem hozza úgy előre térben a közép tartományt, amit én egyébként úgy imádok a Helios szériánál. A Helios a tisztaságról és a presence élmény maximalizálásáról szól, és vélhetően ezért is szeretik olyan sokan. Az Eros viszont a tonalitást lejjebb viszi, kevésbé tűnik “hangosnak” egy-egy énekhang, de pont ettől mintha a halkabb részletek több teret kapnának és így kihallani olyat is a hangképből, amit amúgy arányaiban kevésbé. Tehát az Eros mélyebb tónust okozott ebben a láncban, brutális részletezéssel, de nulla harsánysággal vagy zizgéssel, míg a Helios a realisztikusság érzeten, tehát a közép-magas szekció tisztaságán dob nagy mértékben.

Titan Audio Helios tápkábel teszt Gedeon Audio

Összességében a Titan Audio Helios tápkábel ár-érték arányát tekintve is érthető, hogy miért közkedvelt annyira. Gyors és egyszerű megoldás a tisztább, közvetlenebb hangzásra, a presence élmény növelésére. A zajszint az acélháló árnyékolás végett csökken, ami az említett csendesebb alaphangulatot hozza és így egyrészt artikuláltabb, másrészt részletesebbnek ható összképet kapunk. Kialakítása igényes, tartósnak tűnő kígyóbőr borítással, könnyen hajlítható konstrukcióval és örök garanciával. A ForceField modul technológia és annak lehetősége koncepció szinten zseniálisan hangzik és annak a hatása is érdekes eredményeket hoz, de ezt majd egy későbbi alkalommal boncolgatom. 100 000 ft,- alatt közép- és felső kategóriás komponensekhez mindenképpen érdemes kipróbálni egy Helios-t, ha a leírtak alapján ilyen finomhangolást keresel!

Wattson Audio streamer Gedeon Audio