Topping D50S DAC teszt Gedeon Audio
június 13, 2021 By gedeon Off

Topping D50S DAC teszt + E30 összevetés

A kompakt és könnyebben elérhető termékek tesztelésének következő állomása a Topping D50S DAC, ami elsősorban a gyártó saját kínálatával versenyez, de nyilván felmerül majd az SMSL is többekben. Ilyen kiegészítőket elég nehéz önmagában kivesézni, szóval a fele ennyibe kerülő E30-hoz fogom kicsit hasonlítgatni hangminőség szempontjából, meg persze a szokásos Node felállásról is szó lesz érintőlegesen.

Topping D50S DAC teszt Gedeon Audio

A cirka 100 000 Ft,-os Topping D50S a D50 közvetlen utódja és továbbfejlesztett változata.  A CNC maratott alumínium ház egy az egyben a D70S minőségét hozza, de persze jóval kisebb méretben. Masszív, letisztult és igényes, front oldalon egy kicsi kijelzővel, ami a lényegi információkat közli csak – bemenet, felbontás, hangerő. A jobb oldalra helyezett joystick kezelőgombbal ugyanezen alap funkciókat állíthatjuk, szóval arra tippelnék, hogy a 4-5 különálló gombot próbálták ezzel az egyet helyettesíteni. Nem is baj, így jóval letisztultabb a komplett megjelenés.

Topping D50S DAC teszt Gedeon Audio

Csatlakozók az árfekvés és célközönség szempontjából megszokottak, tehát USB-B, koax és optikai bemenetek közül választhatunk, amit az átalakítás után egy pár vonalszintű analóg RCA-n vihetünk tovább az erősítőbe. A tápellátás itt is egy kissé idétlen, hiszen 5V DC aljzat várja Paksot és a külső táp nem tartozék, csak egy DC-USB-A kábel. Használhatjuk bármely 5V telefontöltő egységét is hozzá, a számítógép USB-A aljzatait vagy akár más eszközünk erre szentelt csatiját (pl. Arcam SA10 USB-A, NODE USB-A). Ha ezt maximalizálni szeretnénk, akkor a Topping P50 lineáris tápot célszerű venni hozzá.

Topping D50S DAC teszt Gedeon Audio

Újdonság a D50S-nél a Bluetooth 5.0 LDAC, AAC, SBC, aptX, aptX LL és aptX-HD vezeték nélküli kapcsolat, tehát ezen a fronton is kínál egyfajta rugalmasságot. Teljesen analóg erősítőhöz használva ez mindenképpen egy plusz pont. A DA konverziót két darab ESS Technology ES9038Q2M chip végzi, így USB-B-n keresztül PCM 32 bit / 768 kHz és DSD512 támogatást kapunk, míg optikai és koax esetén 24 bit / 192 kHz-et.

Topping D50S DAC teszt Gedeon Audio

A tesztelés egy új összeállításon keresztül történt, kissé szokatlan is ez nálam, mert általában feltáró és kevésbé ‘zenei’ cuccokon szeretek kiegészítőket tesztelni, de ez valahogy annyira szórakoztató így együtt, hogy nem variáltam.

Érdekes, hogy a Topping D50S mintha közelebb állna stílusban a D70S hangjához, mint például az E30-hoz. Chip márka ide vagy oda, szerintem egy relatív jó konstrukció már nagyon szép eredményt hozhat részletek, neutralitás és természetesség szempontjából. A D50S-nél végig ezt éreztem, akkor is amikor önmagában hallgattam napokig, vagy amikor összevetettem a NODE és E30 teljesítményével (lentebb egy fontos kiegészítés, hogy miért használtam optikait a NODE esetén).

Topping D50S DAC teszt Gedeon Audio

Karaktere hasonlóan homogén és nyugodt, nem hivalkodó vagy hangos, szép könnyedséggel kezeli a teljes spektrumot. E30 mellett a pozíciók helye és az azok közti tér szellősebbnek érződik, mintha nagyobb lenne a színpad mérete. Nem óriási a különbség, de ahogy szoktam mondani, ha egyszer észreveszed hogy az X és Y zenében milyen különbséget hoz az egyik a másikhoz képest, akkor utána igen nehéz lesz azt elfelejteni.

Topping D50S DAC teszt Gedeon Audio

A D50S mellett az E30 magasa egyértelműen fényesebb, a visszhangokat és nesz részleteket jobban forszírozza, ami ugye akár ellentmondásosnak tűnhet elsőre. Ez viszont tökéletes példája az ‘olcsóbb vs drágább’ konstrukciók közti különbségnek, ami a legtöbb termékkategórián belül tapasztalni. Itt viszont nincs akkora ugrás, de hallhatóan kiegyenesedik az élmény a D50S-nél, míg az E30 kiemeli a felső 1/4-et. Ez egyébként nem egy rossz tulajdonság, sőt, sokan pont ezt keresik, de ahogy haladunk feljebb árban, egyre simulékonyabb ugyanezen tartomány a gyártó kínálatában.

Topping D50S DAC teszt Gedeon Audio

Basszusok kezelése is kissé más. Az E30 lazább, kevesebb megfogottságot ad, de még nem hívnám folyósnak, míg a D50S jobban irányítja, azonos mennyiséggel. Teljes hallgatási élmény szempontjából a D50S egyszerűen csak dúsabb érzetet ad, ami főként olyan anyagoknál jön elő, ahol rámutathat a távolságokra, részletek mennyiségére és komplex zenék összetettségére.

Topping D50S DAC teszt Gedeon Audio

Összességében a Topping D50S egy stabil és kellőképpen független hangú konverter a 100 000 Ft,-os árfekvésben! A különbség az E30 és közte nem óriási, de egy belépő kategória feletti szett simán rámutat a tartalékra, amit a zenékből ki lehet húzni. Tágas prezentáció, egészen homogén és természetes tónus jellemzi. Építési minősége hibátlan, nekem kifejezetten tetszik a design is, plusz a ‘fakó’ kijelző se zavaró még maximum fényerőre állítva sem, sötét szobában. A Topping világon belül ezt nevezném az arany középútnak, mert még épp hogy nem lépi át a 100 000 Ft,-os lélektani határt, de egyértelműen többet nyújt a teljesen belépő termékeknél.

Kiegészítés: A D50S és Node 2i / NODE koaxon keresztül Tidal MQA zenékkel nem használható, mert a Topping lezárja a bemenetet. Kis nyomozgatás után semmi hasonló tapasztalatot nem találtam erről az összeállításról, csak a Node széria több pontos MQA kicsomagolásáról. Vélhetően ez lehet az oka, hogy MQA dekódolás kapcsolgatásától függetlenül a D50S nem tud vele mit kezdeni. A NODE jelét optikain hozva viszont hibátlanul megy minden MQA a D50S-en keresztül, szóval ez dedikáltan koax kompatibilitás probléma lehet a két termék között. Más ilyen párosítást nem találtam, a D50S számítógépekről, egyéb futóművekről hibátlanul fogadott mindennemű felbontást és formátumot.