marantz model 30 és sacd30n termék gedeon
szeptember 2, 2020 By Gedeon Audio Off

A megújult Marantz Model 30 és SACD 30n

A Marantz a tegnapi nap jelentette be a két új közép és felső kategória közé tehető, friss megjelenésű termékét, amely várhatóan a gyártó egész termékkínálatát átveszi majd vizuálisan.

Marantz Model 30 erősítő gedeon

Az első két termék a Model 30 integrált sztereó erősítő és a hozzá készített SACD 30n hálózatos CD lejátszó. A Model 30 erősítő egy teljesen analóg koncepció szeparált tápellátással az elő és végfoknál. A szokásos túlméretezett toroid transzformátor dupla fém tokozást kapott, ahogy már megszokhattuk pár Marantz terméknél. Kimenő teljesítménye 2 x 100 watt (8 ohm) és 2 x 200 watt (4 ohm), tehát várhatóan éhesebb hangfalakhoz is jó lehet, feltéve, hogy karakterben szimpatikus lesz.

Marantz Model 30 erősítő gedeon

A Model 30 MM és MC phono előerősítője nagy figyelmet kapott a saját ‘Musical Premium Phono EQ’ áramkör és a korábban már párszor hallott HDAM technológia formájában. Az impedancia az előlapon található gomb segítségével állítható MC esetén, ami lehet 33, 100 és 390 ohm.

A Marantz Model 30 szeptembertől elérhető ezüst és fekete színben, ára pedig €3000/£2700 hivatalosan.

Marantz Model 30 erősítő gedeon

A második új termék az SACD 30n, ami magától értetődően SACD és CD lejátszásra való, de a Heos rendszert is megkapta. Nem gondolom, hogy túl nagy rációja van egy SACD és Tidal felhasználásnak a legtöbb háztartásban egy készülékbe zárva, de úgy tűnik pár gyártó másképpen vélekedik erről.

Marantz Model 30 erősítő gedeon

Az SACD 30n a Marantz saját SACDM-3L transzport mechanikáját kapta meg, ami minden bejövő anyagot Quad SSD 11.2 MHz jellé skálázza. A ‘Marantz Musical Mastering’ technológia két szeparált részlegen dolgozik a stream és konverziós feladatokon. A DA konverziót az ‘MMM-Conversion’ végzi, amit utána a HDAM kimeneti fokozat analóg formában kap már meg.

Ennek az ára ugyancsak €3000/£2700 lesz.

Marantz Model 30 erősítő gedeon

A design része egészen biztosan megosztó lesz, de ahogy érzem az eddigi visszajelzésekből, főként negatív. Első ránézésre csinos és érdekes, de nem tudom nem látni benne azt, amit a 2000-es évek környékén kiadott termékeknél, hogy erőltetik az új megjelenéseket. Abban biztos vagyok, hogy ezt nem egy 30 év alatti formatervező készítette, mert ez sajnos már 5-10 év távlatában is a furcsa kategória lesz. A bátorságot mindenképpen értékelni kell, mert egy klasszikus gyártónak ilyen irányba lépni sosem egyszerű döntés.

A másik furcsaság, amit egy távoli kolléga említett és teljesen igaza is van, az az EQ szabályzók. Egy high-end termék, ahol a bass, treble, balance és (MC) phono gomb majdnem akkora, mint maga a potméter és bemenetválasztó. Mit sugall ez?

Bővebben a gyártó oldalán – SACD 30n és Model 30