Ultrasone Saphire fülhallgató teszt gedeonaudio.hu
december 22, 2020 By Gedeon Audio Off

Ultrasone Saphire fülhallgató és Lotoo PAW Gold Touch DAP lejátszó teszt

Klasszikus sztereó vs IEM az örök vita, pro és kontra érvelések mennek egymással szemben minden fórumon és beszélgetős platformon. Az alapvető különbségek egyértelműek, de pont a sajátosságok azok, amiket igazán nehéz elengednie egy felhasználónak. A hangfalak elé beülni és érezni a hullámokat, rezgéseket és tényleges teret előtted olyan élmény, amit egy jó fej, fülhallgató egyszerűen csak a fizikai korlátok miatt nem képes megadni. Ezzel szemben jóval erősebb ár-érték arányt kapunk a pénzünkért, ha az effektív hangminőséget és precizitást nézzük a hordozható eszközöknél, ráadásul olyan apró részleteket is felfedezhetünk, amit egy csúcskategóriás hifi szettnél nem biztos. A konklúzió sokszor az, hogy ‘kinek mi’, de mi lenne ha azt mondanám, hogy van az a minőség és árfekvés, ahol már egy DAP + IEM kombináció átértékeli benned a teljes kategóriát?

Ultrasone Saphire fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

GedeonAudio Muzix kuponkód

A tesztalanyaink egy Ultrasone Saphire IEM fülhallgató (1 000 000 Ft,-) és egy Lotoo PAW Gold Touch DAP lejátszó (1 120 000 Ft,-), ami a két gyártó kompromisszummentes megoldásait testesíti meg, minden szempontból. A Saphire-t már kikiáltották a világ legjobb fülhallgatójának a német Stereoplay által, ahol egyébként pont miatta hoztak létre egy új kategóriát, hiszen olyan szinten túlmutatott a korábban csúcsnak ítélt modellekkel szemben, hogy átrendezték a hierarchiát. A németországi Bavaria-ban kézzel készült in-ear monitor oldalanként négy szeparált csatornát tartalmaz, összesen hat meghajtóval. Kettő rezgőnyelves felel a sub és mély szekcióért, egy a közepekért, egy a felső frekvenciák egy részéért, majd további kettő elektrosztatikus super-tweeter a hangkép legfelső sávjáért. A ház masszív alumínium öntvény, aminek a külső felénél egy króm márkajelzést látható, amit az ujjlenyomatok/mikrokarcok végett én nem kifejezetten erőltettem volna, de ettől függetlenül gyönyörű élőben.

Ultrasone Saphire fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

A Saphire moduláris a kábelezését tekintve, amiből egyébként két szettet is kapunk más csatlakozókkal és külső borítással (balanced, unbalanced). A 3.5 mm verzió ezüstözött OFC alapú, szeparált jelvezetőkkel, szőtt kialakítással. Mindkét esetben fül köré akasztós a viselet, amit a kábel flexibilitása kevésbé tesz problémássá azok számára, akik ezt nem annyira preferálják. Puha, könnyű és súlytalan, de pár hét használat után gondolom még tovább “törik” a kábel gyári tartása, szóval ezen a részen is érezni az átgondoltságot. Tartozékként kapunk egy adag szilikon és Comply memóriahabos fülillesztéket is, törlőkendőt, két kábeltartó szövet tasakot és egy hordtáskát.

Ultrasone Saphire fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

A Lotoo PAW Gold Touch lejátszó és DAC az áráért sejteti, hogy itt túl sok hiányban nem fogunk szenvedni. A Gold Touch egy hordozható eszköz, amely a bővíthető SD kártyán tárolt nagy felbontású fileokat képes lejátszani, akár natív DSD és SACD ISO-t is. A dupla analóg kimeneten (4.4 mm, 3.5 mm) keresztül különböző fül és fejhallgatókat is hajthatunk vele, de akár sztereó rendszerbe is integrálható, mint DAC, forrás, bluetooth LDAC adapter. A szokatlanul masszív USB-C aljzaton keresztül tölthetjük az 5000 mAh akkumulátort, küldhetjük a behelyezett SD kártyára a zenéket vagy aktiválhatjuk az említett digitál-analóg konverter üzemmódot.

Lotoo PAW Gold Touch lejátszó teszt gedeonaudio.hu

Lotoo PAW Gold Touch lejátszó teszt gedeonaudio.hu

Csatlakoztatáskor kapásból feldobja a retina érintőkijelzőn, hogy melyiket szeretnénk az említettek közül választani és annak megfelelően fog üzemelni addig, amíg a kábeles kapcsolatot meg nem szüntetjük. A dupla chipes AKM AK4497EQ és AK4137EQ Pro SRC design két AKM órajel generátort is kapott, plusz még a több (3) processzoros lánc is egyenként szeparált tápellátással üzemel, ami a külön komponenses high-end rendszerekre emlékeztet, csak egy kis dobozba integrálva.

Lotoo PAW Gold Touch lejátszó teszt gedeonaudio.hu

Repülőgépiparban használt alumíniumból CNC maratják a lejátszó tokozását, ezért is olyan masszív és izmos már ránézésre is. Kézbe véve brutális tömör érzete van, jóformán elpusztíthatatlannak tűnik. A front oldalon a 3.77 inches retina LCD kijelző található, jobb oldalt főkapcsoló és play/pause/forward gombok. Felül egy arany színű, fehér LED fénysorral megvilágított potméter, aminek a teteje kapott egy extra maratott díszítést is. Mivel a Gold Touch kétirányú LDAC Bluetooth adapterrel is rendelkezik, így a hátlap felső részénél látható egy márkajelzéssel eltakart kivágás az alumínium házból, hogy a kellő jelerősséget minden esetben megkapjuk. Ezzel a funkcióval a Lotoo-n tárolt zenéket vezeték nélkül küldhetjük át bármely bluetooth kompatibilis termékre, legyen az fejhallgató vagy bluetooth hangszóró.

Lotoo PAW Gold Touch lejátszó teszt gedeonaudio.hu

Az operációs rendszer rengeteget számít minden ilyen jellegű eszköznél, hiszen ha lassú, akadozik vagy megbízhatatlan, akkor az az egész élményre rárakja a bélyegét. A Lotoo megcsinálta a saját Lotoo OS szoftverét, ami a Gold Touch-on és a kisebbik PAW 6000 modellen is fut. 2 másodpercen belül üzemkész a bekapcsolást követően és 95%-ban megközelíti egy átlag okostelefon gyorsaságát és felhasználói élményét. Az intenzív 1 hetes tesztelésem során egyszer sem volt olyan, hogy megállt volna gondolkodni akár 1 másodpercig is, mindent azonnal lereagál. A menürendszeren belül jóformán minden észszerű állítható, kimenetenként két állásban a jelerősség, alvó üzemmód, lyrics megjelenítése számonként, gapless effect, bluetooth funkciók, szűrők PCM/DSD-re dedikáltan, automatikus kikapcsolás, működési elv és két EQ lehetőség. Modifikálni a hangot nem szoktam, viszont a PMEQ II és ATE egészen más irányból közelítik meg a finomhangolás teóriáját. Akár a teljes hangkép is megváltoztatható szoftveresen, viszont a gyári opciók inkább a finom, de hatékony eredményt hozták nekem. Különböző zenéken próbálva a parametrikus EQ opciók közül a “Techno” volt szimpatikus, ami “V” ívben emelt az élményen, de csak pont annyit, hogy az élvezeti faktoron dobjon egy adagot. Nyilván zene, ízlés és file minőség dolga, hogy ezt valaki használja-e, de a rugalmasság mindenképpen pozitívum. A stúdió kvalitású ATE hangkép beállítások viszont olyanok, mintha újrakevernék nekünk a zenét és az eredeti nyersanyaggal játszadozna a Lotoo. Két diffúzor állás is van, ami a közeli vagy távoli térbéli információt csökkenti, illetve minimalizálja. Ez azt jelenti, hogy a tér adott pontjait hallod csak fókuszban, így nagyon intim és egészen távoli érzést is ki lehet ugyanazon zenéből hozni. Hogy ez pontosan mire való, vagy miért is használja valaki, azt nem tudom, de lenyűgöző, hogy milyen mélységében belelátni a zene legtávolabbi pici nesz hangjaiba, amire pont ez a funkció is rámutat. “Dental” beállítással fogászati precizitással halljuk a zenét, ami tényleg olyan, mintha kis szikével szedné szét egy orvos a hangot és rakná elénk egy asztalra az összes apró elemét a file-nak, lenyűgöző! Ilyen lehetőségekből számtalan van még, de lefedni egyesével több hétbe telne és nem is ez a legfontosabb szempontja ennek a két terméknek együtt most, szóval térjünk a lényegre!

Lotoo PAW Gold Touch lejátszó teszt gedeonaudio.hu

Hangminőség, karakter

Az Ultrasone Saphire indokolatlan párosításokkal is nagyon hasonló karaktert ad, legyen az mobiltelefon vagy macbook pro. Steril és áttetsző marad végig, viszont pont a finomság az, ami hallható mértékben változik, főként a felső frekvenciáknál. Ebben az érdekesség számomra, hogy kategóriájához képest könnyen hajtható és magát a gyárilag hangolt figyelmességet nem kell kompromittálnunk “olcsóbb” párosításoknál sem. Sok terméknél a hangkép összeomlik, ha nem a fejlesztői elképzeléseknek megfelelően hajtjuk, ami egy természetes velejárója a legtöbb eszköznek, viszont itt az átlagnál kevésbé igaz ez az íratlan szabály. Macbook Pro esetén rámutat a hiányzó darabokra a zenében, miközben a teljes hangkép sziluettje ugyanúgy megmarad. Szemcsésebb és darabosabb lesz az elektrosztatikus meghajtó része a spektrumnak, ami egyébként enyhe, de hallható, főleg ha utána közvetlenül rákötjük a Lotoo PAW Gold Touch-ra.

Ultrasone Saphire fülhallgató teszt gedeonaudio.hu

A Lotto és Ultrasone párosítás az említett áttetsző karaktert emeli egy valódi csúcskategóriás szintre. 30-40 perc hallgatás után, mikor már hozzászokott a fülem és agyam a hallottakhoz, a térábrázolás teljes mértékben függetlenít a fizikai korlátától. A videóban erre kitérek részleteiben, de a megdöbbentő reprodukciós képessége ilyen szempontból is erősen súrolja a kategória jellegzetes gyengeségét, miszerint olyan teret sosem kapunk IEM termékeknél, mint hangsugárzós sztereó rendszereknél. Nos, ez az első, ahol azt érzem, hogy a hiányérzetemre választ kaptam és azt hiszem, hogy ez a teljesítmény sok hardcore hifistát elgondolkodtatna. Levegős és tágas a tér, közel 180 fokban meglepő realisztikussággal helyezi el a zenei részleteit, és a távolság érzet olyan szinten becsapós, hogy ténylegesen méterekkel távolabbról regisztrálta az agyam az egyes hangok eredetét.

A komplex, összetett zenék kibogozása és artikuláltsága precíz és egzakt módon történik, feszes és gyors kontrollálással a spektrum egészén keresztül. Legyen az egyetlen egy hang a térben, vagy rengeteg egyszerre, a különálló textúráját a hangszereknek mikro-rezgések formájában érzékelni, mintha egyszerre hallanám közvetlen közelről és távolról ugyanazt. Az elektrosztatikus super-tweeter kiemel olyan apróságokat a file-ból, amit általában nehéz észrevenni, hiszen egyszerűen csak elnyomja a többi fő motívum a zenében. Viszont a szeparált rezgőnyelves és említett magas szekció függetlenül, zavarmentesen adagolja az információt, ráadásul térben is határozott elkülönítéssel, ezért volt egyfajta felfedezési érzetem, hiszen minden zenében hallottam azt a vékony sávot, amit eddig még nem. Ez ugye jó minőségű zenéknél pozitívum, rosszaknál pedig erőteljes kritika lesz a szett részéről, hiszen az őszinteségével nem válogat.

GedeonAudio Muzix kuponkód

Zárásképpen a mélyeket megemlíteném, ami a fent említett karakterhez van illesztve a gyors keménységével. A teljes mély szekció számomra szokatlan egyenességgel jelenik meg, ami rengeteg fülhallgatónál egy ponton kiemelést kap, viszont itt még erőltetve sem tudok ilyet mondani. A legalsó pár Hz pont ugyanúgy hallható, azonos figyelemmel, mint a mély szekció felső 1/3-a. Elektronikus zenéknél izmos és jelentőségteljes alapot kapunk, ha kell akkor agresszív remegtetéssel, viszont ha ezen modifikálni szeretne bárki, akkor a Lotoo-n keresztül parametrikus EQ-val ez megtehető. Szerintem egy kifogástalan minőségű zenénél erre nincs szükség, de ugye az ízlések és pofonok ezt majd eldöntik mindenkinél.

Forgalmazó és termékek:

Ultrasone Saphire fülhallgató

Lotoo PAW Gold Touch DAP lejátszó

A teszt teljességéért a videót is érdemes végignézni, ami ennek a cikknek a kiegészítése és a kettő együtt nyer értelmet igazán: