Unison Research Max Mini hangfal teszt Gedeon Audio
június 17, 2022 By Gedeon Audio Off

Unison Research Max Mini hangfal teszt

Az olasz Unison Research-től már volt szerencsém ismerkedni egy erősítővel még évekkel ezelőtt, viszont a sugárzóikat egyáltalán nem hallottam korábban. A kínálat elég lényegre törő, nincs rengeteg széria és variáns, csupán egy csúcsmodell és egy három tagú MAX sorozat, amin belül a legkisebb Max Mini-t hallgattam a napokban. Igen, ide lehetne sorolni az Opera márkát is, de ezt hagyjuk egy következő alkalomra!

Unison Research Max Mini hangfal teszt Gedeon Audio

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

Az új Unison Research Max Mini hangfal a széria legkisebb, állványos változata, viszont ezt nem a szokványos méretben kell elképzelni. A 15 kg-s doboz egy 200 mm-es mély-közép- és egy tölcsérbe ültetett 25 mm-es kompressziós titán magas hangszórót tartalmaz. Dupla front oldalú bass-reflex csövek, ívelt dobozforma, bőr és fa borítás. 49.5 cm magas, 28.5 cm széles és 36 cm mély, tehát ez nem az átlagos állványos sugárzó, amihez szoktunk, legalábbis manapság nagyon nem ez a divat.

Unison Research Max Mini hangfal teszt Gedeon Audio

Az oldallapok vastag fa betét erősítést kaptak, amely alap színe választható (dió, cseresznye, mahagóni), a lakkozás pedig adott.

Unison Research Max Mini hangfal teszt Gedeon Audio

Tekintve, hogy a Unison Research kínálatáról beszélünk, adott hogy 93 dB-es érzékenységgel és stabil impedanciamenettel dolgozik, tehát használható csöves erősítőkkel is. A hivatalos leírásból az is kiderül, hogy elsősorban a saját elektronikáikhoz fejlesztették és hangolták a Max dobozokat, így érdemes azzal is meghallgatni, viszont erre most még nem volt lehetőségem (kiegészítés a cikk végén!), így maradt a szokásos referencia mögötte. Hátul egy dedikált kapcsolóval állítható, hogy ‘solid state’ vagy ‘valve’ elektronikával hajtjuk, alatta pedig a single wire csatlakozó terminál.

Unison Research Max Mini hangfal teszt Gedeon Audio

A Unison Research Max Mini-t a szokásos láncban hallgattam, amivel jóformán minden egyebet is szoktam:

Unison Research Max Mini hangfal teszt Norma IPA-140 erősítőGedeon Audio

Feltételezésem nem igazolódott be, nagyjából semmilyen szempontból sem, mert valamilyen meleg, lágy és folyósabb hangot képzeltem a Max Mini-től. A valóság egészen eltérő, ami egyébként értelmet is nyerhet, ha egy árnyékosabb hangú csöves erősítővel párosítjuk, hiszen oda pont egy összeszedett és áttetsző hang kellhet. Jelen esetben viszont egy kifejezetten feszes és néhol sportosan artikulált hangulatot kapunk, legalábbis a fent említett szettben.

Unison Research Max Mini hangfal teszt Gedeon Audio

A Unison Research Max Mini hangfal basszusa a 20 cm-es hangszórónak köszönhetően 40 Hz-ig megy le, ezt pedig elég rövid és gyors kimozgásokkal teszi. Ahogy sok hasonló méretű hangszórónál, itt is feszességet és keménységet kapunk, nem pedig 60 Hz-es folyós, puffogós mélyet, ahogy azt rengeteg állványos doboz teszi, hogy minél nagyobbnak hasson. Halk hangerő mellett egészen visszafogott, visszahúzódó és inkább pontosságra törekvő mélyeket pakol elénk, ahogy emeljük a hangerőt, úgy előrevonul az érzet és elkezd izmosabban adagolni. Sok és túlzó mélyeket nem tudtam belőle kihozni, mélyben dús zenék esetén sem, mert megtartja a keményebb és fókuszáltabb adagolást. Ami szokatlan volt, hogy elektronikus anyagokon (dub, techno, ambient, house) keményebb volt, míg hangszeres zenék esetén a basszusgitár, nagybőgő és egyéb alsóbb tónusokat meglepően vastagon szólaltatta meg, illetve jóval hatásosabban, kerekebben. Melanie Di Biasio és Leifur James zenéire is mind igaz volt ez, mondhatni tökéletes közeli basszusokat kaptam. A Norma IPA-140 elég bitang mélyben, szóval az egy fontos tapasztalat lehet, hogy ebben a párosításban sem vált túlzóvá a 25 m2-es szobában, és elektronikus anyagokra kevésbé éreztem organikusnak az élményt, mint például hangszeres zenékre. Ha lágyabb basszust szeretnénk kihozni belőle, akkor egy folyósabb és melegebb hangulatú erősítővel érdemes kísérletezni.

Unison Research Max Mini hangfal teszt Gedeon Audio

A középszekció az egyik erőssége a doboznak, mind tónus, mélység és részletgazdagság szempontjából. Az alap hangulatot a relatív “nagy” rajzolat hozza meg, tehát az énekhangok, hangszerek már önmagukban is nagyobbnak érződnék az átlagnál. Terét tekintve arany középút az eredmény, mert szépen kommunikálja az adott pozíciókat a színpadon, de nem tolja túl távolra és nem is teszi nyomottá az élményt. Sötétségből 1-1 reflektor világít a zenészekre, nem túlzó és harsány fénnyel, de egyértelműen látható az adott hang. Melegnek nem hívnám, inkább a “kellemes” és “nyugodt” irány felé húz a tónus, gazdag mennyiségű részlettel. Ez utóbbit sem élesen és erőszakosan oldja meg, tehát maga a közép szekció marad transzparens.

Unison Research Max Mini hangfal teszt Gedeon Audio

Először kísértetiesen ismerős volt a titán magas hangulata, szerintem a Fyne F700-as szériából, pedig ha jól emlékszem ott már magnéziumot használnak, míg az F500-asoknál van titán. Ennek a sebessége, részletezése és színe elég feltűnő már az első másodpercek alatt is, hiszen nagyon jól hallhatóan építkezik a közép szekció fölé. Határozott mennyiségű fényt kap a színpad, a hangszerek csendülése intenzív és egyértelmű. Akusztikus gitár, zongora, cselló, nagybőgő és kvázi bármilyen hangszeres felvétel zseniálisan állt a Max Mini-nek!

Unison Research Max Mini hangfal teszt Gedeon Audio

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Finnegan Tui, Fink, Anne Müller, Michelle Gurevich és Gustavo Santaolalla-t imádtam hallgatni a szetten, valahogy az ilyen jellegű előadóknál hozta ki a legjobban a Max Mini a tudását. Mivel a magasak kiemelkedően tiszta betekintést adnak a zenébe, így még a gyengébb minőségű zenék közepe is tisztának hat az átlaghoz képest. Ködös vagy mosott fátyol kikerül a hangképből, és ugyan hallani a felvétel sajátosságát, valahogy a tisztaság érzet mégis megmarad. Kevin Morby – Harlem River (szürke borítós változat) száma jó példa erre, ami sok szetten távolságtartó az énekhangot tekintve, míg a Max Mini és Norma kombónál intim marad, egészen közeli és tapintható.

Unison Research Max Mini hangfal teszt Norma IPA-140 erősítőGedeon Audio

Összességében egy nagyon kellemes felüdülés volt a Unison Research Max Mini hangfalat hallgatni! Kiemelkedően intim és érzelemdús, kihúzza a zenéből az éleket, ívet és színeket, tiszteletben tartva annak egységét. Elektronikus anyagokra is jó poén volt használni, de ebben az árfekvésben vannak alternatívák, amik egyszerűen csak otthonosabban érzik magukat ilyen helyzetben. Viszont ha “valódi” hangszerekről, emberi beszédről és énekhangról van szó, esetleg filmzenékről, akkor már egészen más a történet! Ekkor éli ki magát csak igazán, erőteljes dinamikai ugrásokkal, intenzív magas frekvenciás részletezéssel és betekintéssel, egy realisztikus közép szekcióval keverve. Basszusait tekintve több, mint elégnek mondanám a mennyiséget, de itt is elmondható, hogy inkább hangszeres anyagokra ajánlom. Mikor ezt a cikket fogalmaztam, direkt többször is visszamentem pár elektronikus trackre (Luigi Tozzi, Feral, Monolink, Daniel(i), NTO), hogy biztosra menjek az ajánlásom kapcsán. Az van, hogy már ez sem az a szint, ami miatt panaszkodnék, tehát abszolút élvezetes és jó ezekre a zenékre is, de a “varázs” faktor itt még nem üt be. Ahogy elindítottam a Last of Us zenéjét már rázott is a hideg, olyan szinten megérinti az embert a hatás. A Unison Research Max Mini egy doboz olasz fincsiség, tele örömmel, amit érdemes megízlelni, ha van rá módod!

Kiegészítés:

Időközben megérkezett a Unison Research Triode 25 csöves erősítő is, szóval egy újabb kör hallgatás alá vetettem a Max Mini-t. Magáról az erősítőről is lesz egy külön beszámoló, ezért nem ragozom a végtelenségig, de mindenképpen szerettem volna megosztani a lényegi tapasztalatokat ezen a cikken belül.

Unison Research Triode 25 erősítő Gedeon Audio

A bekötés után azonnal értelmet is nyer a csöves kombó a Max Mini mögé! Karakterét tekintve megtartja a sajátosságait, tehát a basszusok feszessége azonos, nagyrészt a magas frekvenciák aprólékos zizgése is, viszont a közép szekcióban megjelenik egy kis csöves “varázs”. Egy érzékelhető mértékkel beljebb ül a színpad, távolabbinak érződik, viszont a sokak által imádott holografikus és 3D hatása egy-egy hangnak felerősödik. A tónus melegebb, pedig a Norma sem egy szétfényezett hang, de ahhoz képest érzékelhetően mélyebb a hangulat.

Unison Research Triode 25 erősítő Gedeon Audio

Gustavo Santaolalla gitár felvételei is hasonlóképpen mélyebb tónust mutatnak az eddigiekhez képest, viszont ez csak közvetlen összevetés után tűnik fel. Önmagában szép nyitottak az akusztikus hangszer pendülései és éle, de nem pont olyan fénnyel a hangkép legtetején, mint eddig. Kellemes és könnyen hallgatható az adagolás, viszont a határozott részletezése változatlanul adott marad a Max Mini-nek. Ár-érték arányban ez a párosítás így elég kézenfekvőnek tűnik az első hallgatások alapján. A további tapasztalatokkal majd érkezem hamarosan egy dedikált Triode 23 beszámoló keretein belül!

audiocentrum.hu kuponkód gedeon