VIABLUE UFO alátét
augusztus 24, 2020 By Gedeon Audio Off

VIABLUE UFO Absorber rezgéscsillapító alátét teszt

A rezonanciák minimalizálása egyre több figyelmet kap már a belépő rendszerek esetén is, ahol olcsóbb gumi és szilikon alátétekkel finomítják a hangzást. Az eredmény egyértelmű és kézenfekvő szokott lenni, de minden szituációban más termék az ideális választás.

VIABLUE UFO alátét

A VIABLUE UFO rezgéscsillapító alátét a gyártó legkelendőbb terméke, amely a mezei gumi csillapítóknál hatékonyabb eredményt ígér. A masszív fém konstrukció két oldalán különböző sűrűségű és vastagságú elasztikus polimer anyag csökkenti a rezonanciákat. A gumimembránok eltérő hullámokat minimalizálnak, míg a tömör fém anyag jóformán semlegesíti az erőszakosabb rezgéseket, amik tompított formában, de túljutnak a gumi jellegű felületeken.

VIABLUE UFO alátét

A 35 mm-es átmérője és 100 kg-os terhelhetősége miatt bármely eszköznél használható, tehát hangfalak, erősítők, lemezjátszók és egyéb kiegészítők alá működőképes, feltéve, hogy az adott helyzet kezelésére alkalmas a VIABLUE UFO. Ez így önmagában nekem is kevés információ lenne, szóval egyik délutánomat ennek a tesztelésével töltöttem el, ráadásul mértem is szeizmográf applikációval.

Az első teszt: streamer

Már számtalanszor elhangzott, hogy az én “hifi” állványom egy jófogásos vadászat eredménye, nagyjából 15 000 ft körül vettem. A rezonanciákat nem viseli jól és az alsó felénél tárolt Playstation 4 működése tompítás nélkül végigfut az egész állványon, amit még fentre elhelyezett lemezjátszó tányérjánál is érezni. A lényeg, hogy esetemben kötelező valamit kezdeni ezzel a helyzettel. Természetesen a PS4 és lemezjátszó nem szokott egy időben menni, szóval nem is ez a probléma, csak az állvány masszívságát szerettem volna demonstrálni.

VIABLUE UFO alátét

Az UFO tesztelésnél kizárólag szeizmográf app segítségével mértem, hogy miként változik a rezonancia adott pontokon. A Node 2i-t a szekrényre helyeztem először önmagában, majd 4 db VIABLUE UFO-t raktam alá. A mérhető minimális rezgések mennyisége alig változott, néhol jóformán egyáltalán nem. Tehát a hangfalakból eredő hullámok nem a szekrényen futottak végig, valószínűleg a membránokból származó hanghullám “lökdösi” a környező eszközöket. A streamer alá helyezett UFO csillapítóknak nem volt értelme így, viszont ha egy darab UFO XL-t raktam a Node tetejére, akkor gyakorlatilag eltűnt minden rezonancia. Gyakran látjuk felső kategóriás rendszereknél, hogy valamilyen súlyt helyeznek az eszközök tetejére, amely pontosan ugyanezt a célt szolgálja.

VIABLUE UFO alátét

Az első teszt konklúziója, hogy kisebb streamer jellegű eszközök esetében érdemes a termék tejére helyezni valamilyen nehezéket. Erre lehet egy UFO XL-t is használni, de mivel négyesével rendelhető és nem is kifejezetten olcsó, így talán a klasszikus fém ‘doorstop’ pár ezer forintért okosabb opció.

Dynaudio Evoke 20 hangfal Gedeon

A második teszt: hangfal

Az első tesztnél kicsit elszomorodtam, hogy ezek a szép kiegészítők mit sem érnek, de aztán jött a megdöbbenés, amikor olyan helyen használtam, ahova az való. A Dynaudio Stand 20 állvány felső tálcáján gyárilag négy darab gumipont található, amelyre helyezhető bármely hangfal. A tesztelésnél az ide illő Dynaudio Evoke 20 volt az alany. Az állvány teljesen fel van töltve kvarchomokkal, tehát a lehetőségeket maximalizáltam és nem feltételezném, hogy túl sok rezonancia fut végig az állvány masszív oszlop részénél. A szeizmográf mérést az állvány lábára helyezve mértem, ami a hangfaldobozból eredő rezgések lejutását mutatta meg.

VIABLUE UFO Gedeon

VIABLUE UFO alátét

Először az állvány tálcája és az Evoke 20 között a gyári gumik voltak, aztán beraktam közéjük a VIABLUE UFO alátéteket. A különbség olyan egyértelmű volt, hogy mérés nélkül is megmondtam volna a változást. Ezt demonstrálva alább látható a gyári és UFO alátétes rezgések mennyisége a szeizmográf szerint.

viabue gedeon

Hangminőségben egyértelmű változást történt a pontosság irányába. A mélyek gyorsabbak és definiáltabbak lettek, enyhe lecsengések bizonyos hangoknál eltűntek vagy rövidültek. A közepekre a rezonanciák csökkentése jól érzékelhetően kihat, amit tisztaságban lehet mérni. Nyilván nagyon erősen függ a hangfaltól, állványtól, hogy pontosan milyen jellegű differenciák jelennek meg.

VIABLUE UFO alátét

VIABLUE UFO rezgéscsillapító teszt konklúzió

Az UFO alátéteket hangfalak és könnyebb erősítők, nagyobb testű források alá érdemes rakni. Hangsugárzóknál hatékony elcsatolást nyújt, ami lereszeli a hangképből a felesleges alsó tartományokat. Nagyobb hangerő mellett sok sugárzónál megjelennek összefolyó hangok, ami a folytonos rezgések jelenlétéből eredhet, ezt viszont valamely módon le kell kontrollálni, ami stabilnak gondolt töltött állvány esetében sem volt tökéletes az UFO nélkül. Árazása nem olcsó, de gondolom a VIABLUE nem is teljesen belépő sugárzókhoz tervezte, annak ellenére, hogy minden hangfalnál ugyanezeket tapasztaltam, még a kisebbeknél is, mint a Kanto TUK. Nagyobb méretű komponensek alá az XL logikusabb döntés az átmérő és masszívsága miatt. Középső furatán keresztül rögzíthető csavar menetekbe is, ami további csökkenést jelent rezonanciák mennyiségében.

Olcsóbb alternatíva – VIABLUE Softpad alátét