Fyne Audio F701 hangfal teszt Gedeon Audio
június 30, 2021 By gedeon Off

Fyne Audio F701 hangfal teszt

A Fyne Audio az egyik legtöbbet szerepelt hangfalmárka a youtube csatorna életében. Még a megjelenéskor volt szerencsém az első Magyarországra érkezett fehér F500-ast megvenni, ami azóta is a tulajdonomban van, sőt ugyanazon példány tesztelhető a Studioban, mivel otthonra valami mással készülök. Időközben teszteltem már az új F501SP változatot is, ami az F700-as sorozatból átemelt komponenseket tartalmazza, szóval papíron nem kéne, hogy túl nagy változást tapasztaljak, viszont az 1 799 000 Ft,-os ár valami egészen mást sugall.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon

Fyne Audio F701 hangfal teszt Gedeon Audio

Az F700-as volt az első széria, ami a skóciai gyártósoron készült, ahogy a többi, e fölé pozicionált szériák is. A sorozat két állványos hangfalat kínál, aminek az F701-es változata a nagyobbik. Az ívelt oldal és felső lapok szerepe a szokásos belső, káros hullámok semlegesítése, azon túl, hogy az esztétikának se tesz rosszat. A ránézésre 1 hangszórós konstrukció az IsoFlare koncentrikus megoldás, ami egy 200 mm-es rost dúsított mély-közép hangszóróba ültetett 25mm-es magnézium dóm magasat tartalmaz, neodymium mágnessel. Ennek hatalmas előnye a szórási szög egységessége, tehát nem más pontból érkezik az adott frekvencia tartomány, mint sok, klasszikus doboznál. A peremezése változatlanul FyneFlute barázdázott, hogy minél gyorsabban és pontosabban mozogjon, minimális színezéssel vagy önálló hanggal.

Fyne Audio F701 hangfal teszt Gedeon Audio

Az alsó BassTrax Tractrix bass-reflexes kialakítás ugyancsak ismerős lehet a többi szériából. A doboz alul nyitott, ahol egy alumínium terelő kúpra érkezik a belső nyomásból keletkező levegő és hang, amit 360 fokban szétterítve, egységesen elvezet. Ezzel a trükkel extra erőt és alsó frekvenciás kiterjesztést lehet elérni, ezért is szól olyan meglepően nagyot a kis F500-as, pedig az nem egy kifejezetten nagy hangfal. Az F701-es kifejezetten nagy (471 x 278 x 390 mm) és arányaiban pontosan az történik, ami elvárható, hiszen egészen 35 Hz-ig megy (-6dB).

Fyne Audio F701 hangfal teszt Gedeon Audio

Az alumínium talpszerkezet elég masszívnak tűnik, határozottan igényesebb is, mint az F500-as széria MDF és műanyag kialakítása. Hátul duplán kábelezhető csatlakozó terminált kapunk, külön csomagolt jumper kábelekkel, tehát nem szúrják ki a szemünket a klasszikus rézlapokkal.

Fyne Audio F701 hangfal teszt Gedeon Audio

Fyne Audio F701 hangfal teszt Gedeon Audio

Ezt a Fyne F701 hangfalat még a Studio szoba nyitásakor kaptam kölcsön, mert rendeltem egy demó darabot a kisebbik F700-ból (az ‘csak’ 990 000 Ft,-), viszont míg az elkészül, addig ez nálam vendégeskedik. Azóta nyüstöltem sok erősítővel, főként a Hegel H190-nel, de az utóbbi 2 hétben a Norma Audio REVO IPA-140 futott mögötte és a végső bemutatót ez alapján is írom.

Teszteléshez használt eszközök:

Norma Audio Revo IPA 140 erősítő Gedeon Audio

Az első pár percben egyértelmű, hogy az alsó reflexes kialakítás és a 20 cm-es membrán milyen kiterjesztésű basszusokra képes. Mélyre megy, legalább olyan stabilan, mintha egy átlag méretű álló dobozt hallgatnánk, viszont a tartomány közép és felső részlege megfogottabban szól, mint amit az olcsóbbik szériáknál tapasztalni. A test mérete és ereje szignifikáns jelenlétet ad a zenékben, a diffúzor kúp okozta alsó tónusok pedig súrolják a sub tartomány somfordáló remegtetését. Részletek, textúra és formák megjelenítésében kifejezetten jó, szerintem sokkal jobb is, mint amit az F500-nál hallani, és az SP változat állóival is simán össze merném ereszteni egy versenyre. Nyilván a szobám mérete alapján jelenthetek ki bármit, de az F501SP sok tud lenni, ha mélyben gazdag zenéket adok neki. Kell neki a levegő és nagyobb tér, hogy kifussa magát, míg az F701 ugyanebben a szobában képes a nagyon halk, de öblös élményre, míg megtekert hangerő mellett is megtartja az összképet és egyensúlyt.

Fyne Audio F701 hangfal teszt Gedeon Audio

audiocentrum.hu kuponkód gedeon

A közepek tágas érzetet adnak a legtöbb zenén, tehát nem élénk, túl közvetlen vagy erőszakos. Az árnyékos és sötétből kilépő hangulat itt is adott, amit a magas frekvenciák sem tesznek világosabbá, de például az F501SP-hez képest mintha többet foglalkozna az apró részletekkel, nüansz információkkal, bár ez erősítőnként határozottan változik. A Lyngdorf TDAI-1120 meglepően jó volt vele, sőt, ezt így egyben nagy örömmel haza is vinném, pedig ránézésre nem raktam volna össze egymással a kettőt. Hegel H360 valahogy “kevés volt neki” magasban, talán túl egyenes a hangja, míg a H190 már jóval élvezetesebb volt számomra, mert megjött a hangszerek érdessége, ami bizony ott van a valóságban is. A Norma REVO IPA-140 drasztikusan emelt a felső részletek mennyiségén és gyorsaságán, szóval a Fyne F701-ben van bőven tartalék, ha részletezésről van szó. Ettől függetlenül nem nehezen hajtható, tehát egy igényes és megfelelő 1 000 000 Ft,- alatti integrálttal már komoly élmény lesz. Ja, tudom, ez így viccesen hangzott, de mivel felső kategóriáról beszélünk, így az hogy nem kötelező hozzá 2 000 000 Ft,-ért monoblokk, az egy pozitív infó.

Fyne Audio F701 hangfal teszt Gedeon Audio

Melody Gardot, Billie Eilish, Leonard Cohen, Agnes Obel hangja mind gyönyörű a Fyne Audion! Szépen megragadja a természetes tónusokat, a részletek arányát nem borítja fel és megmarad a naturális érzet mellett. Mivel az egész hangkép egészen kerek és telt, így a vokálok se vékonyan szólnak, inkább “nagynak” jellemezném végig az élményt.

Norma Audio REVO DS-1 DAC és CD lejátszó Gedeon Audio

Térbéli pozicionálásban lazább egy fokkal, nem helyez el minden egyes hangot olyan precízen, mint egy-két alternatíva, akár olcsóbban. Agnes Obel – The Curse száma az egyik olyan zene, amit elsők között hallgatok meg minden új terméknél. A hegedű és cselló hangja szög egyenesen középre helyezve szól, ami jó, és a köztük lévő teret is szépen ábrázolja, viszont amikor becsatlakozik Anges balra eltolt hangja, akkor a korábban, röviden tesztelt vintage Sonus Faber stílusa jutott eszembe. A vokál elég nagy és kerek rajzolattal jelent meg, nincs lereszelve apró pixelekre és maga a hang sziluettje relatív sokat elfoglal a térből. Ez csak azért érdekes, mert az analitikus és feszesebb hangú sugárzók ezt egészen másképpen szólaltatják meg, sokkal vékonyabban, szárazabban és a pozíció is nagyon egzakt.

Fyne Audio F701 hangfal teszt Gedeon Audio

Ez a Fyne F701 hallgatási élményében annyit jelent, hogy élettel teli, testes és életszerű. Nem egy vegytiszta hozzáállás, ahol azt is kimutatja, hogy mit evett aznap reggel a zenész, de pont ebben rejlik az erénye is, hiszen rengeteg felhasználó pont ezt keresi. Sokan mosolygunk a jelzőn, de erre mondják, hogy “zenei”, hiszen valóban azt prezentálja egészében, szaftos és érzelmes hangvétellel.

Fyne Audio F701 hangfal teszt Gedeon Audio

A Fyne Audio F701 hangfal egy különleges darab lett. Mérete, ára és teljes konstrukciója specifikus felhasználókat céloz, akik közepes szobába keresnek egy kompromisszumok nélküli állványos hangfalat. Hangminősége már a felsőbb kategória, de az említett melengető és otthonos karakterrel. Kialakítása és építési minősége gyönyörű, egy hozzá illő állvánnyal nekem szinte telitalálat a megjelenés. Árazása nem túl baráti, olcsónak nem nevezném, drágának talán egy kicsit, de ha ugyanezt a karaktert szeretnéd, akkor még mindig ott van a kisebbik F700, ami nagyjából 800 000 Ft,-tal olcsóbb és papírforma szerint csak a mélyek lesznek szerényebbek, de erről majd beszámolok, ha érkezik belőle.

A Fyne Audio F701 jelenleg meghallgatható a Gedeon Studio szobában!