VIABLUE Absorber softpad rezgéscsillapító alátét Gedeon
szeptember 18, 2020 By Gedeon Audio Off

A legolcsóbb hangfal tuning! – VIABLUE Absorber rezgéscsillapító alátét teszt

A VIABLUE UFO alátéteket már korábban teszteltem, ráadásul egy olyan felállásban, ami engem is meglepett. Ennek az UFO csillapítónak az alsó felében található polimer elemet külön is lehet venni, ráadásul szokatlanul alacsony áron, dedikáltan az olcsóbb rendszerekhez. Hogy ne bízzuk a véletlenre, leteszteltem átlagos összeállítás mellett egy Fyne Audio F500 hangfal alatt.

VIABLUE Absorber softpad rezgéscsillapító alátét Gedeon

A probléma, amit orvosolni akarnak az ehhez hasonló termékek, az a rezgéscsillapítás. A hangfal komódra, polcra, szekrényre helyezése hallhatóan ront a hangminőségen, főként mély és középtartományban. Legjobb megoldásnak az állványt tartják, de ha erre nincs mód, akkor jönnek képbe a VIABLUE jellegű rezgéscsillapító alátétek.

VIABLUE Absorber softpad rezgéscsillapító alátét Gedeon

Az UFO hatékonysága nem kérdés, de mi van ha az túl drága az adott hangfalhoz és egy büdzsé megoldás kéne, de hasonló hatékonysággal? Harmadoljuk el az említett alátétet és így megkapjuk a VIABLUE Absorber Softpad polimer csillapítót, ami az UFO alsó fele! A 8 db/8990 Ft,-os árát jelenleg csak a 3M háztartási gumitappancsok verik, ami nem ilyen célra van fejlesztve, ebből fakadóan nem is annyira hatékonyak. Az se rossz kezdésnek, de nem kell túl mélyen a zsebbe nyúlni, hogy űbereljük.

VIABLUE Absorber softpad rezgéscsillapító alátét Gedeon

A különböző elasztikus polimer keverék specifikusan rezgéscsillapításra lett gyártva, ráadásul 100 kg / 4db terhelést bírnak. Több méretben is létezik, ez az úgynevezett M méret, ami 30 x 7.4 mm-es és az egyik fele öntapadós. A tesztelésnél nem húztam le a fóliát róla és ragasztottam a hangfalhoz, csak alá helyeztem. Nem gondolnám, hogy a tapadás önmagában hatalmas extra eredményt hozna, szóval ez inkább csak egy extra lehetőség a felhasználóknak.

VIABLUE Absorber softpad rezgéscsillapító alátét Gedeon

A tesztelést szándékosan átlagos komódra helyezett hangfallal végeztem, ami a szokásos “hifi” szekrényt jelenti és egy Fyne Audio F500 hangfalat. A szeizmográf applikációval a hangfal mellett mértem, ugyanazon zenén, ugyanazon hangerőn.

VIABLUE absorber softpad alátét gedeon

A méréseken látható különbség nem gigantikus, de hallható változást hoz. Az F500 talán nem a legjobb teszt alany, mert az alsó MDF része kifejezetten vastag és nehéz a fölé elhelyezett terelő tölcsér kialakítása miatt. Más, “átlag” kialakítású hangfalaknál a különbség kontrasztosabb, főleg, ha az ipari standard MDF lapból készül a doboz alsó része is.

VIABLUE Absorber softpad rezgéscsillapító alátét Gedeon

Hangminőség szempontjából az alsó frekvenciák tisztulnak és rendeződnek, a figyelem a felsőbb tónusok felé irányul. Rosper jellegű zenéknél a pulzáló, monoton mély hangok fókuszáltabban középről sugároznak kifelé, feszesebb hullámok formájában. Kötöttebb és keményebb lesz az össz érzet. Bizonyos zenéken még a középtartományra is kihat enyhén, de nem drasztikusan. Pergődobok felsőbbik szegmense élénkebbnek tűnik, valószínűleg a mély-közép arányok miatt. Ezzel szemben a bútorral együtt rezgő hangfal ütőereje gyengébb, lábdobok teste enyhén tompul és a hirtelenül lecsapódó hangok svungja nem olyan határozott. Ugyanazon hullámzó mélyek középpontja egyértelműen elvész, vagy szétfolyik, de nem is várható más, hiszen a bútorral együtt rezeg a hangfal.

VIABLUE Absorber softpad rezgéscsillapító alátét Gedeon

Amit hallani, az vélhetően a hangfalak eredetileg tervezett hangjához közelebb álló állapot, amikor alátétet használunk. Amióta teszteket csinálok, azóta ismételgetem magam heti rendszerességgel, hogy ez mennyire fontos. Számtalan klassz szettet látok a fórumokon, csoportokban, de a TV két oldalára lepakolt csupasz aljú hangfalak nincsenek kihasználva, sőt…

Specifikációk:

  • Méret – 30 x 7.4 mm
  • 100 kg / 4 db terhelhetőség
  • Öntapadós felület az egyik oldalon
  • Az ár 8 db-ot tartalmaz