iBasso AM05 fülhallgató Gedeon
szeptember 19, 2020 By Gedeon Audio Off

iBasso AM05 fülhallgató teszt – hordozható high-end!

Már több hónapja kapom havi rotálásban a különböző fülhallgatókat a Muzix.hu-tól, és az eredeti koncepció az volt, hogy a belépőtől haladunk felfelé a tapasztalásban. Közben képbe került egy új IEM fülhallgató, amit muszáj volt előre venni! A frissen forgalomba került iBasso AM05 high-end fülese a mostani főszereplő, amit a legjobban egy Hegel + Revel berillium párosításhoz tudnék hasonlítani. Gondolom ennyivel nem úszom meg a tesztet, szóval merüljünk kicsit mélyebbre!

iBasso AM05 fülhallgató teszt Gedeon Muzix

Az iBasso AM05 egy 4 csatornás/utas kialakítás, ahol a mély, közép, magas és ultra-maga forrása szeparálva lett. A négy külön részlegre bontott frekvenciamenet külön csőben, kamrában érkezik a végső szűrő kamrába, amely tudtommal modifikálható utólag, ha erre igény van. A keresztváltó abszolút high-end szintű vékony film kondenzátorokat és alkatrészeket használ, hogy minél pontosabb kontrollálás alatt maradjon a jeltisztaság. Ez csökkenti a rezonanciákat, elektromos zavarokat és torzításokat, ami szignifikáns eredménnyel jár a végső hangkarakter és tisztaság szempontjából.

iBasso AM05 fülhallgató teszt Gedeon Muzix

Az árfekvés adottsága az MMCX modularitás, amely lecsatolható és cserélhető kábelezést jelent. Ha más és specifikus igényeink vannak, akkor a stabil csatlakozás fogad bármilyen piacon kapható konstrukciót. A gyári ezüstözött OFC szőtt kábel magától értetődő minőséget képvisel, amely az armatúra konstrukcióhoz méltó jelfolyamot ígér. Szerencsére a kezelhetősége és viselete hibátlan, mivel könnyű és hajlékony.

iBasso AM05 fülhallgató teszt Gedeon Muzix

A puha borítása kényelmes mindennapi használatot nyújtott nekem és még a fül köré akasztott része sem zavaró, legalábbis esetemben. Rengeteg hasonló IEM volt már nálam és nagy részüknél a kábel a dealbreaker, mert egyszerűen macera a használat és egy állandó küzdelem, mintha egy vas drótot próbálnék ruha alatt hordani egész nap. Itt ilyen miatt szerintem nem kell aggódni, de ha specifikus igényeid vannak, akkor legrosszabb esetben lecseréled egy másik MMCX kábelre.

iBasso AM05 fülhallgató teszt Gedeon Muzix

Az iBasso AM05 fülhallgató formája nem véletlenszerű, nagyjából 100 ember füléről vett minta alapján készült egy olyan univerzális forma, amely a lehető legkényelmesebb viseletet nyújtja. Természetesen Voldemort jellegű igényekre nem biztos, hogy jó, de a nagy átlagnak biztosan kényelmesebb, mint a fülhallgatók többsége. A műgyantából öntött végeredmény darabonként 6.6 grammot nyom. Az áttetsző design betekintést nyújt a teljes felépítésre, büszkén mutatva, hogy ez nem az az átlagos füles.

Az iBasso AM05 hangja egy iBasso DC01 társaságáan

Az irányzat egyértelműen a steril high-end világ, ahogy azt a bevezetőnél éreztettem a Hegel + Revel nevek belengetésével. Minden téren próbál egységes és neutrális maradni, aprólékos stílusban. A mélyek kemények, feszesek és gyors lecsengésűek, tehát ez már önmagában döntő lehet többek számára is a választásnál. A belépő füleseknél tapasztalt folyós, öblös és túlzó jelleg itt még csak nyomokban sincs jelen, de ezt a gyártói hozzáállást már 30-40 000 ft környékén nem szokták erőltetni, szóval ennél a 125 000 ft-os cédulánál sem.

iBasso AM05 fülhallgató teszt Gedeon Muzix

Artikuláltsága nagyon jól értelmezhető és pontos, érezni rajta a tudatos hangolást. A fülilleszték formája és anyaga kiemelkedően fontos, mert könnyen szöknek az alsó frekvenciák a fülünkből. Esetemben például a bal fülem biztosan más formájú belül, mert a Comply memóriahabos illesztékkel is játszadoznom kell picit, mire érzem, hogy a színpad beül középre és a sub frekvenciák megjönnek. Ha az illesztési pont megvan (ami ugye mindenkinél más lesz), akkor meglepően tágas és mély teret kapunk. Ez talán az egyik erőssége, amit nagyon sok örömet okozott számomra. Az enyhe nesz lecsengések és szintetikus reverb effektet a zenéknél hajszálpontos lekövetést kapnak az AM05 által, pedig a DC01 fejhallgató erősítő nem is a tökéletes társ. Ebből még többet is ki lehet hozni!

A közép és magas szekció légies, tágas és puritán marad minden stílusú zenénél. A világos prezentáció Fink – Trouble’s What You’re In live Tidal anyagánál olyan finomságokat és részletek hoz ki a gitárjátékból, amit sok millió hifi szetten sem hallani ki ennyire egyértelműen. Természetesen ott van, de figyelni és keresni kell. Itt már jelen van az a tipikus előny, amit egy komoly fül vagy fejhallgató ad a klasszikus hifi szettel szemben, de nyilván ennek az érmének is két oldala van. Az említett apró rezgések és enyhe érintések a húrokon mind figyelmet kapnak, ami egy abszolút high-end hallgatási élmény ismérve.

A magas szekciót inkább a selymesebb ribbon sugárzós, vagy berillium dómokra tudnám hasonlítani, mert meglepően részletgazdag, de a könnyen hallgatható adagolásban. A mikrofonok minősége, effektek hatása mind szeparáltan érzékelhető, de a legérdekesebb, hogy melegebb keverésű zenéknél szépen felveszi annak a stílusát és nem erőszakoskodik a saját stílusával, hagyja az anyagot érvényesülni.

iBasso AM05 fülhallgató teszt Gedeon Muzix

Ha egy feszes, tiszta és neutrális hangot keresel, akkor az iBasso AM05 fülhallgató egy kötelező darab tesztelésre. Ahogy minden más is, ez is ízlés kérdése, hogy ezt keresed-e hangkarakterben, vagy esetleg valami melegebbet és lágyabbat. A rendszeres nézők és olvasók biztos tudják már, hogy az én szívem ebbe az irányba húz már egy ideje, szóval abszolút illett a képbe.

iBasso AM05 fülhallgató teszt Gedeon Muzix

Az iBasso DC01 fejhallgató erősítő és DAC szerintem az árért cserébe zseni termék, többet nem nagyon várhat el az ember. Kihajt a fent leírtaknak megfelelően egy komolyabb IEM példányt is, szóval ha logikusabban párosítasz, akkor egy 20-30 000 ft-os füles mellé szerintem maga a gyönyör lesz, de persze ezt érdemes letesztelni előtte a Muzix-nál.

5% kuponkód a Muzix.hu-nál – GEDEON5

Bővebben a termékről – muzix.hu/iBassoAM05

Forgalmazó – Muzix