VIABLUE rezgéscsillapító alátét teszt Gedeon Audio
február 7, 2024 By Gedeon Audio Off

Top 5 rezgéscsillapító alátét – VIABLUE

Hifi és házimozi rendszer építésnél az egyik leggyakoribb baki az, ha nincsenek a gondosan kiválasztott hangsugárzók és komponensek elcsatolva az adott felülettől. Ez főként átlagos nappalis helyzetekben fordul elő, ha az állványos hangfalakat polcra vagy bútorra helyezzük dedikált rezgéscsillapító alátét nélkül.

VIABLUE rezgéscsillapító alátét teszt Gedeon Audio

Rengetegszer beszéltem erről, nem véletlenül, ugyanis drasztikus változást hozhat egyes helyzetekben a hangfalak hangja, ha a kellő alátétet használjuk. Ugyanennyire fontos a lemezjátszók, CD lejátszók és egyéb források elcsatolása, arról nem is beszélve, hogy minden egyes komponensnél tapasztalt rezgés hatványozottan növeli a káros hatást a szett végleges hangjában. Az elmúlt évek abszolút best-seller rezgéscsillapító alátéteit szedtem össze egy rövid TOP 5 listába, ami segít eligazodni, hogy melyiket érdemes választani és milyen alapvető különbségek vannak köztük.

1. VIABLUE Absorber M alátét

VIABLUE Absorber M rezgéscsillapító teszt Gedeon Audio

A verhetetlen és leghíresebb a VIABLUE Absorber M alátét. Ez a VIABLUE UFO alátét alsó felén található rezgéscsillapító membrán és gyárilag külön is megvásárolható. Egyik fele öntapadós, tehát ráragasztható hangfalak, lejátszók vagy erősítők aljára, de akár kávéfőzőre is. Ez utóbbi megdöbbentő eredményt hozott nálunk az irodában, de ezt hagyjuk egy másik alkalomra. Az aktuális ára 8 db-ra értendő és hatékonysága az UFO-val szemben meglepő, hiszen töredék áron a rezgések többségét el is intézi. Hangfalakhoz minden formában ajánlott, legyen szó bútoros, polcos vagy dedikált állványos elhelyezésről. Ennél jobbat olcsóbban nem tudok ajánlani ajánlani!

2. VIABLUE UFO alátét

VIABLUE UFO rezgéscsillapító teszt Gedeon Audio

A német gyártó rezgéscsillapító hírneve a díjnyertes VIABLUE UFO alátétektől ered. Tömör fém alap konstrukció, felül és alul eltérő anyagsűrűségű, vastagságú kompozit polimer membránokkal. Pontosabban az alsó felén található az Absorber M és a tetején az Absorber S, amik külön is kaphatóak. A három rétegű szendvics design az eltérő sűrűség és anyaghasználat miatt hatékonyabban csillapít, így kevésbé masszív bútoros vagy polcos hangfal elhelyezés esetén érdemes az UFO-t fontolóra venni. Lemezjátszók és CD lejátszók alá ugyancsak ezt érdemes választani a hatékonyság végett, főleg hogy csak 3-4 db elég belőle elektronikák esetén. Jóformán bármely csavarmenethez rögzíthetőek VIABLUE csavarokkal és NUT kiegészítővel.

3. VIABLUE UFO XL alátét

VIABLUE UFO XL rezgéscsillapító teszt Gedeon Audio

A legnagyobb, a legnehezebb, a legjobb! A VIABLUE UFO alapján készült az XL változat, jóval nagyobb méretben és súlyban. Hatékonyságban egyértelműen a legjobb és azt látjuk, hogy nem is csak hangfalakhoz, de lemezjátszókhoz és hifi komponensekhez is sokan ezt preferálják. Rögzíthetősége végett ezt is M6 vagy M8 aljzatokhoz csavarozhatjuk, így komolyabb rendszereknél ezért látni, hogy minden egyes hifi eszköz talpazata VIABLUE UFO XL vagy UFO.

4. VIABLUE Absorber XL alátét

VIABLUE Absorber L rezgéscsillapító teszt Gedeon Audio

Az Absorber M alátét mellett az Absorber XL mindig háttérbe szorult az ára miatt, viszont még mindig jóval olcsóbb az UFO-nál, ráadásul akkora a mérete, mint az UFO XL-nek. Az Absorber XL az UFO XL alsó, öntapadós kompozit polimer membránja. Hatékonyságban az Absorber M fölé helyezhető és mérete miatt stabilan használható 3 db is egy hangfal vagy komponens alá. Hatékonyabb csillapítás és elcsatolás, így egy állványos sugárzó bútorra téve pontosabban és feszesebben szól majd, hiszen nem rezeg az egész bútorral együtt. Alapelvben mindegyik alátét ezt a hatást kínálja, viszont ahogy hatékonyabbat használunk, úgy lépcsőzetesen érezni a változást is. Ha egy picivel többet áldoznál alátétre, mint az Absorber M, de az UFO túlzásnak tűnik, akkor érdemes az Absorber XL-et választani!

5. VIABLUE HS Spike hangfal tüske

VIABLUE HS Spike hangfal tüske teszt Gedeon Audio

Hangfal tüskét szinte kivétel nélkül álló hangfalakhoz szoktak használni. Hifi állványok polcain és ezoterikusabb elektronikáknál is látni ugyanezen tüskéket, de maradjunk az átlagosabb helyzeteknél. Álló hangfalaknál ipari standard, hogy csavarmenetet raknak a talpukra és sok esetben még tartozék tüskéket is kapunk az adott sugárzóhoz. Ennek célja, hogy a padlótól elcsatolva szóljanak a dobozok, így nem egy testként rezeg a hangfal a padlóval, ezzel pontosabb hangot kapva. Mivel a hangfalgyártók a tartozék tüskéket ritkán tervezik a dobozokhoz, így a legolcsóbb kis M6 vagy M8 menetes tüskét adják ingyen. Ha valaki ennél hatékonyabbat és masszívabbat szeretne, akkor jön képbe a VIABLUE HS Spike hangfal tüske, vagy a nagyobb QTC tüske. Három elemre bontható, állítható magasság, cserélhető tüskevég, teljes fém anyaghasználat és tartozék tüskealátét. Rögzíthető szinte bármely csavarmenethez, viszont ezen csavarokat külön kell beszerezni. A VIABLUE gyárt minden méretet és átalakítót hozzá, ugyanezeket lehet használni a fent említett UFO alátétekhez is. Hatásban az várható, ami a többi alátétnél is, hogy a basszusok kevésbé búgnak és folynak, ezzel pontosabb és artikuláltabb hangot kapva. A végeredmény erősen függ a padlótól (parketta, hidegburkolat, beton, szőnyeg), hiszen nem mindegy, hogy milyen hangfalat milyen felülettől csatolunk el.

VIABLUE HS Spike hangfal tüske teszt Gedeon Audio

Ár-érték arány szempontjából az Absorber M és XL egyértelműen a legjobb, hiszen az áruk 8 db-ra értendő és hatékonyságuk azonnal hallható. A legtöbb esetben bőven elég egy M, de az XL extra vastagsága jóval több rezonanciát semlegesít, ami már-már közelít a nagy UFO XL hatáshoz is. A legtöbb, ésszerű kereteken belüli hifi és házimozi rendszerhez ezen két Absorber-t tudom javasolni, míg maximalistáknak érdemes UFO és UFO XL-t fontolóra venni.

Az adott szetthez melyik alátétet érdemes választani? Kérj tanácsot emailben!

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon