Keresés
Dynaudio Emit 10 hangfal Gedeon Audio
február 9, 2024 By Gedeon Audio Off

Dynaudio Emit 10 hangfal vs Emit 20 teszt

Az új Dynaudio Emit hangfalcsalád nagyobbik állványos Emit 20-as példányának beszámolója után kötelező meghallgatni a kis Emit 10-eset is. Árban és méretben jóval barátibb, így jogos a kérdés, hogy mennyivel marad el a nagy testvérétől.

Dynaudio Emit 10 vs Emit 20 hangfal Gedeon Audio

Dynaudio Emit 10 hangfal 2-utas, hátsó reflexes, 28 mm-es Cerotar puha dóm magassal, rezonancia csökkentő Hexis belső dóm elemmel, amit a nagyobb Evoke szériától örökölt. 140 mm-es magnézium szilikát polimer mély-közép hangszóró dolgozik alatt, aminek az alapjai ugyancsak a nagyobb szériától erednek.

Dynaudio Emit 10 hangfal Gedeon Audio

A hátsó bass-reflex nyílás spirál textúrája segíti a levegő áramlását, illetve semlegesíti a jellegzetes csőhangot, turbulenciát.

Dynaudio Emit 20 hangfal teszt Gedeon Audio

A hangszórótakaró selyem már mágneses, így az Emit hangfalak eleje jóval letisztultabb szerencsére. Az előző generációnál rengeteg apró kis csavar és foglalat volt látható, ami kissé a pro-audio szériákra emlékeztetett. A front panel felső és alsó éle tört és ívelt, ezzel izgalmasabbá téve a megjelenést. Fekete, fehér és dió színben kapható, mindegyik esetben vinyl fóliás.

Dynaudio Emit 10 hangfal Gedeon Audio

A Dynaudio Emit 10 hangfal hallgatását ugyanazon erősítőkkel és kiegészítőkkel végeztem, hogy egyértelmű legyen az Emit 10 és Emit 20 közti különbség. Hegel H95 és Fezz Torus 5060 erősítő, VIABLUE SC4 hangfalkábel, NF-S1 RCA összekötő és X60 tápkábel. VIABLUE Absorber M alátét a hangfalak alatt.

Fezz Torus 5060 erősítő Gedeon Audio

Fezz Torus párossal kezdtem és az első számnál jött is a megdöbbenés! Sebastien Casanova – Cloudy Others száma ment és borzasztóan jól állt az Emit 10-esnek a hangzás. A basszusok ereje, teste és remegtetése a zenén keresztül példaértékű, ahhoz képest hogy mekkora dobozról van szó. Nem megy olyan mélyre, mint az Emit 20, tehát nem várható akkora öblösség, nem lesz annyira természetes a mennyiség és artikuláció aránya. Ennek ellenére az Emit 10 méretéhez képest meglepőbb még mindig. Dús, lágy és finom a basszusok karaktere. Nem tolakodó, nem telepszik rá a hangkép felső tartományára. Többségében nagyon jól kezeli a változatos zenéket és csak 1-2 extrémebb, 50 Hz alatti basszusokkal játszadozó elektronikus zenéknél jött elő a „hiány” és a dobozméretből fakadó hatás. Árához és kompaktságához mérten viszont jóformán beleköthetetlen a mélyek minősége.

Dynaudio Emit 10 hangfal Gedeon Audio

Közép és felső tartományban majdnem ugyanazt érzem, mint a Dynaudio Emit 20 hangfalnál. Selymes, könnyed és kedves stílus jellemzi a hangvételt. Térábrázolás teres és tágas, nagyon szereti mind távolságban és szélességben is megmutatni a hangok pozícióját. Az énekhangoknál viszont mintha élesebb és kihegyezettebb lenne az Emit 10. Vélhetően a basszusok kevesebb mennyisége miatt nem is dolgozik ugyanazon mély tartományon, mint a nagyobb, illetve nem is kell olyan hosszú utat megtennie emiatt a mély-közép hangszórónak, tehát gyorsabb a közép tartomány adagolása. Mintha egy lámpányival több fény világítaná a színpad középpontját és ez kifejezetten jól áll neki. Élesebb és pontosabb hatást ad ez a különbség, ugyanazon Fezz Torus erősítővel hallgatva, míg a nagyobb testvér egy csipetnyivel melegebb marad.

Dynaudio Emit 10 hangfal Gedeon Audio

Magas frekvenciákat már-már összekeverném a közép tartomány tisztaságával, de szerintem nagyon hasonló ez is, mint az Emit 20-nál. Lágy, nyugodt és csendesen részletező, de mintha itt is fényesebb lenne a hangkép, amivel az aprólékosság mértéke erősebb. Nem harsány, nem túlfényezett vagy karistolós, szóval ahogy a Dynaudio-ra jellemző, úgy itt is hosszan hallgatható karaktert kapunk. Gustavo Santaolalla és Mac Quayle – Last of Us zenéit hallgatva gyönyörű mikro részletezést tapasztalni. Elrejtett, bal és jobb csatornára kitolt apró gitárhangok díszítik a zenék egy részét, ami túlzások nélkül, természetes mértékben helyet kap a hangképben. Alig hallani, de ha figyelünk, ott lapulnak és az Emit 10 ezt egyértelműen meg is mutatta.

Dynaudio Emit 10 hangfal Gedeon Audio

Párosítás szempontjából a kisebb méret és kevesebb basszus miatt a Hegel-t kevésbé merném javasolni nagyobb térbe, ha szempont hogy több teste legyen a hangzásnak. A Fezz Torus erősebb és kerekebb hatást ad az Emit hangfalaknak, plusz a fényesebb karakter növeli a presence élményt is. Míg az Emit 20-hoz simán rakható Hegel H95, úgy az Emit 10-hez kevésbé lesz vehemens a végeredmény. Arcam Radia A5 az Emit 20-hoz hasonló hatást hozott. Vastag, izmos mélyek, de sötétebb, melegebb közép tartomány.

Dynaudio Emit 10 hangfal Gedeon Audio

Összességében a Dynaudio Emit 10 hangfal egy izgalmas lehetőség! Meglepően erőteljes, tiszta és lepucolt, de nyugodt karakterű közép-felső tartomány és árához képest erős presence élmény jellemzi. Az biztos, hogy az Emit 10 kisebb szobába való, 20-25 m2-ig simán merem javasolni, mert tényleg meglepő ereje és hangja van. Egyes esetekben azt is el tudom képzelni, hogy nagyobb térben szóljon, ha az adott hallgató nem keresi a nagyobb mélymennyiséget. Erre az esetre érdemes az Emit 20-at választani. Az Emit 10 kompakt, pontos, izmos és nyugodt hangvételű doboz és a jelenlegi ára kivételes versenyzővé teszi a piacon. Meghallgatása erősen ajánlott a kategóriában!

Mindegyik Emit hangfal meghallgatható jelenleg a bemutató szobában előre egyeztetett időpontban.

Gedeon Studio Shop Kuponkód MONO5 Titan Audio Fyne Audio Hegel kupon