Revel F328Be hangfal Gedeon Házimozistudio
szeptember 17, 2020 By Gedeon Audio Off

A 6 mélysugárzós Revel Performa F328Be élmény! +REL S812 mélysugárzók

A korábbi Lyngdorf videóban említettem, hogy hamarosan visszatérek a HáziMozi Stúdióhoz tesztelni az új Revel berillium sorozat legnagyobb álló és centersugárzóját a hozzá illesztett 6 darab mélysugárzóval. A rendszer természetesen egy új kalibrálást kapott a híres Skandináv szobában, ami minden szempontból egy precízebb élményhez vezetett.

revel 328be hangfal gedeon

Ebben a szobában volt korábban a JBL Synthesis front és ugyancsak REL mélysugárzó kombó, viszont a Revel legújabb sorozata megérkezett, szóval váltotta a terepet egy teljesen új szett. Vagyis majdnem teljesen új, hiszen a háttér és atmos sugárzók maradt, de vegyük sorra, hogy mit is hallhatunk és láthatunk ebben a szobában jelenleg:

  • Revel F328Be álló hangfalak
  • Revel C426Be centersugárzó (közel 1 méter széles!)
  • REL S812 mélysugárzók (6 db, 4 elől, 2 hátul)
  • JBL Synthesis S4AI háttérsugárzók
  • Revel C763L atmos hangfalak (4 db)
  • Lyngdorf MP50 processzor
  • JBL Synthesis végfok
  • Sim2 Crystal 4 UDH vetítő
  • Stewart Firehawk vászon

Revel F328Be hangfal Gedeon Házimozistudio

Ez a lista már önmagában egy komoly szintet képvisel, viszont érteni kell, hogy ez kiemelkedően precízen és finom van kalibrálva, hogy a lehető legpontosabb élményt nyújtsák mind zenén, mind filmen. Először a Roon felületén keresztül streameltünk referencia zenéket, tehát a saját demó listámat is hallgattuk, hogy pontos élményt kapjak arról, hogy mit is tud a szett. Ezt követően pár filmet is bevetettünk, többet között Warcraft, Az, Alita, majd jöttek a koncert felvételek Hans Zimmer és Sting formájában. Nagyjából minden HáziMozi Stúdió látogatásom során ezeket hallgatom és nézem, szóval elég jól tudom lokalizálni a különböző differenciákat és erényeket.

Revel F328Be hangfal Gedeon Házimozistudio

Egy fontos infót még az analizálás előtt érdemes tudni, hogy ez a szett nem volt kapcsolgatva és állítva hangzásmód szempontjából, tehát pontosan ugyanazon az előre kalibrált hangkép dolgozik a zenéken és filmeken is. Ilyet azért nem gyakran látni, legalábbis nem ilyen színvonalon.

Lyngdorf MP-50

Kezdésképpen pár ottani anyag szólalt meg, majd áttértünk a saját tesztzenéimre, hogy lényegre törő legyen a hallgatás. Első versenyző a Dominique Fils-Aimé – Birds volt, ami már kapásból megdöbbentő eredményt hozott. A szám szép mennyiségű részletet és finomságot rejt, amiket otthon (ezek szerint) nem hallottam még ennyire jól, vagy egyáltalán nem. Több hang is nagyon finom visszhanggal csapódik le, amiknek egy vékony réteg csengése van a térben, egészen hosszú ideig. Az ilyen nesz dolgokat még egy rendszeren sem hallottam ki ennél a zenénél. Több sok tízmilliós összeállításokban is volt szerencsém tesztelni ezt és ez alapján a feltáró képessége kiemelkedőnek mondható a Revel F328Be hangfalnak.

Revel F328Be hangfal Gedeon Házimozistudio

A berillium anyagnak a használata aprólékos és megdöbbentően gazdag élményt ad, de nem túl fényes előadásmódban, mint például néhány Focal hangfalnál. Ez pedig dealbreaker fontosságú, hiszen az anyag képessége nem kérdés, hogy jó, de a gyártók más és más módon használják a hangképbe integrálásnál. A Revel egyensúlya nagyon barátságos, de igényes prezentációt ad. Mindenképpen világos és jól látható minden a térben, de nem fényezi túl a közép és magas szekció sem a stílust. Talán ez nevezhető enyhén fényesnek, de nem szeretném, hogy valaki azt gondolja, hogy ez egy csilingelő hang, mert nem. Szép mélységet mutat meg a felvételekből, ami a tipikus újrafedezés élményét jelenti azoknál a zenéknél, amikben van kellő tartalék.

Revel F328Be hangfal Gedeon Házimozistudio

A teljes hangkép tonalitása főként a neutralitást képviseli, de nem az angolos gyertyafényes módon, hanem profin kialakított jazz klub stílusban. A hangszerek rezonanciája mélyen textúrált, jóformán érezni a mikrofon és hang forrása közti távolságot és teret. Anne Müller – Solo? Repeat! című száma egy egyszerű koncepció, de rengeteg apró finomságot tartogat, ami egy nagy felbontású hangfalnál hideg rázós élményt nyújt. A Revel, mint hangfal teljesen eltűnt és csak a hangszert hallottam szállni előttem a térben. Egy jó terméknek tudnia kell eltűnni, nem elég ha jól szól részletek szempontjából, az is fontos, hogy ne halljam, hogy tőlük ered az élmény.

A mélyekről nehezebb beszélni a Revel szempontjából, mivel a REL mélysugárzók elég sokat tettek az ügy érdekében, viszont a korábban megszokott finom módon. Az integrálás és szinergia szépen lett kalibrálva, tehát gyors és minimális lecsengésű basszusok dolgoznak a filmeken és zenéken. A váltási frekvencia pontját természetesen nem hallani, még a mély erős zenéknél sem. Az érdekesség, hogy techno anyagoknál is szolid, stabil és kontrollált az érzet, soha nem túlzó, nem akar disco hangulatot teremteni. Mélyebb orgánummal rendelkező hangszerek egy természetesebb testet kapnak, szigorúan megtartva a természetesség érzetét.

Revel F328Be hangfal Gedeon Házimozistudio

Az Alita harcjelenetnél szépen előjöttek a Revel finomságai és az új mélysugárzók feszes, de brutális képességei. A kardokkal falat karcoló effektek elég élesek és harsányak tudnak lenni, ami erősen a magas sugárzó habitusán múlik. A korábbi JBL Synthesis kürt koncepciója erősebb és izgatottabb volt, most pedig finomabb és lágyabb prezentációt hallottam, ami az én ízlésemnek jobban megfelel. A verekedésekből eredő mély hangok már majdnem a legnagyobb szobában tapasztalt tarkón taslizós érzést nyújtották, a fejtámasz rendesen remegett a fejem alatt. Az ‘Az’ horror film induló jeleneténél a két gyártó precizitása a gyorsaság és sterilitás terén folytatódott, minden apró nesz és nyikorgás specifikus elhelyezést kapott, hogy a tér túlmutasson az adott szoba falain. A fő gonosz monológja kötetlen pontból eredt, a Revel C426Be centersugárzó szórása zseniális, ami nem is meglepő a waveguide íve és a 3-utas konstrukció láttán.

Revel F328Be hangfal Gedeon Házimozistudio

Az atmos élményem most jóval határozottabb volt, rá is kérdeztem utólag, hogy cserélték-e a felső hangfalakat, de csak egy újrakalibrálást kapott a szoba az új termékek miatt. Az eredmény nekem személy szerint jobban tetszik így, rendkívül nehéz belekötni. A HáziMozi Stúdió nem bízza a véletlenre, csak akkor hívnak tesztelni, ha garantálni tudják a rendhagyó élményt. A videóból kiderül, hogy ezt követően egy Revel F228Be hangfal lesz a jövőbeni referenciám, ami meg is érkezett és kapott a csapat által egy beüzemelést is. Pici tologatás, fordítgatás, dupla rezgéscsillapító alátétek és már szól is az eddig leírt élmény itthon. Pár hét múlva beiktatok erről is egy velős tesztet, hiszen ezzel fogok együtt élni, hogy minél jobban megismerhessem ezt a berillium-kerámia hitvallást.

Az élményért felelős – HáziMozi Stúdió

Bővebben a videóban: