Flow by Allegro Audio Gedeon
október 4, 2020 By gedeon Off

Flow Three by Allegro Audio erősítő teszt – magyar high-end

Az Allegro Audio által forgalmazott márkákkal már foglalkoztam párszor, főként Rega, de Chario teszt formájában is. Most ismét róluk lesz szó, viszont a saját Flow by Allegro Audio integrált sztereó erősítő széria kisebbik modellének egyik első példányát kaptam meg tesztelésre, ami egészen maradandó élmény lett.

Flow by Allegro Audio erősítő

Az Flow Three egy A/B osztályos dual mono integrált sztereó erősítő, mono kristályos belső kábelezéssel. A készülékház masszív merevített konstrukció, ami már üresen is 10 kg, szerelve pedig 19 kg a végeredmény. Az formatervezett előlap 12 mm-es tömör diófából van, ami alapból lakkozott, de matt verzióban is kérhető igény esetén. A három lábas alátámasztás ugyancsak dióból esztergált megoldás, ami nem csak szép, de túlmutat a gyártók többségénél használt olcsó műanyag elemeken.

Flow by Allegro Audio erősítő

A kijelző bal oldalt lett elhelyezve és a távvezérlővel irányítható pár alapvető funkció. Hangerőszabályzás, standby üzemmód és a kijelző elsötétítése. Potméter szándékosan nincs magán az erősítőn, mert az drasztikusan ront a hangminőségen, plusz nem is életre szóló mechanikailag, így az Allegro Audio inkább a hosszútávú, megbízható megoldás mellett döntött. A távvezérlő dióból maratott tokot kapott, ami minden alkalommal megmosolyogtatott, amikor érte nyúltam. Kis apróságok, de ezek nagyon sokat számítanak!

Flow by Allegro Audio erősítő

A tesztelés az első napokban egy Quadral Aurum Galan 9 társaságában történt, ami nem az eredeti tervem volt, mert vártam a Revel Performa F228Be szállítását hozzám. Viszont a ribbonok olyan szintű térnövekedést mutattak a Flow Three mellett, hogy nem bírtam abbahagyni a zenehallgatást órákon keresztül. Ez pedig még abban a fázisban volt, amikor járatnom kellett volna 20 órát, még mielőtt végleges közelinek mondható az erősítő hangja. A tapasztalataimat az említett két hangfal társaságában éltem meg, de utolsó napon teszteltem a Fyne Audio F500-zal is, csak hogy minden árfekvést lefedjek.

GedeonAudio Revel 228be hangfal

A legfeltűnőbb két tulajdonsága a tér ábrázolása és a közép-magas szekcióban tanúsított elképesztően levegős szeparáció. A tér mélysége és a közeli, távoli pontok közötti űr olyan atmoszférát teremt, ami mindennemű túlzás nélkül árhazudtoló, de nem kicsit. A forrásokban lévő tartalék ilyen Flow jellegű termékeknél jön elő és döbben rá az ember, hogy eddig mit is hallgatott mind ez idáig. A már jól “ismert” zenék kinyílnak és már egy egyszerű Fink akusztikus gitárjáték minden egyes húr pendülése, rezgése és zaja szélesebb térbéli prezentációt kap. Míg más erősítő ugyanezt egy gombócból, vastagabban szólaltat meg, a Flow Three könnyedebben és finomabban. Az egy pontból, hangszerből eredő különálló hangok közti tér az, amitől ilyen erős a térérzet és annak szélessége, mélysége.

Flow by Allegro Audio erősítő

A felső szekció aprólékossága nem harsány, élénk és fényes stílusban jelenik meg, inkább selymesnek, de intimnek mondanám. Ez utóbbi abban nyilvánul meg, hogy a hangszer textúráját egészen közelről halljuk, mintha egy órás nagyító szemüveggel néznénk bele a jelbe, de semmiképpen sem technikai, nyers hozzáállással. A vonós hangszerek húzásának a levegőben megjelenő rezonanciája szinte tapintható, ami folyamatos hidegrázást okozott nálam, és itt tudtam, hogy ez az erősítő talán örökre elrontotta számomra az árfekvést, hiszen hogyan is tudok objektíven tesztelni ezután? De nyilván ez az egyik nehézsége ennek a szakmának.

Flow by Allegro Audio Gedeon

A presence élmény a fent említett tulajdonságokból fakadóan életszerű, de nem a sokkolóan túlzó módon, ahol az orrom hegye előtt áll az énekes. Csak természetesen, a hangfalak között történik az élet. Nem tagadom, az Allegro Audio kínálatát és zenei ízlését ismerve arra számítottam, hogy a Flow biztosan finomkodni fog a mélyeknél, de kicsit sem. Szerintem Béla nem is tudja, hogy mire képes a Three erősítő analóg elektronikus zenéken, mert határozott irányítás és kontroll veszi körbe a kifejezetten dús, gigantikus erőt.

Flow by Allegro Audio erősítő

Az álló Revel F228Be (4 000 000 ft) gyárilag komolyabb elektronikákat kér magának, valahol a Mark Levinson 3 000 000 Ft-os szegmense az, ahol indul az állítólagos ideális párosítás. Én pedig itt lökdösöm a kerámia membránokat egy bevezető 850 000 Ft-os Flow Three integráltal, nulla hiányérzettel. A kettő együtt a “megérkeztem” momentum lenne rengeteg hifi rajongónak, ami egy nyugodt, zenét előnyben részesítő és finom élmény, de szép adag tartalékkal, ha esetleg néha Depeche Mode-hoz is megjön az ember kedve.

Flow by Allegro Audio Gedeon

Taglalhatnám még az élményt, de mivel magyar termékről van szó és a budapesti Allegro Audio bemutatóteremben meg is hallgatható, így szerintem menj el és tapasztald meg személyesen!

Gyártó weboldala – http://flowbyallegro.hu

Bemutatóterem – https://www.allegroaudio.hu/