Keresés
Norma Audio Revo IPA 140 erősítő Gedeon Audio
június 16, 2021 By Gedeon Audio Off

Kézzel készült olasz high-end – A Norma Audio Magyarországon!

A Norma Audio neve ismerős lehet a high-end világban jártas hobbistáknak, hiszen a Cremonában épített termékek minősége az olasz zenei imádat és formatervezés megtestesült fúziója. Enrico Rossi a fejlesztő mérnök és tulajdonos, aki egyébként személyesen válaszolt minden levelemre, egészen 1991 óta dolgozik a Norma név mögött. Alapból pár évvel ezelőtt, még 1987-ben indult ez a név útjára, amikor piacra került az első NORMA NS123 erősítő.

Norma NS123 erősítő Gedeon

Ennek sikerén felbuzdulva Enrico cégébe integrálták a Norma nevet 1991-ben, majd 7 év fejlesztés és kutatás eredményeképpen megalkottak egy teljesen új széria elektronikát. A márka érdekessége, hogy a mai napig ott helyben, Cremonában működik a cég, ide értve a fejlesztést és kézzel építést. Ahogy azt szeretik is hangoztatni, Cremona városa kiemelkedően erős a zenei világ szempontjából, olyan nevek miatt is, mint Claudio Monteverdi, Amilcare Ponchielli és Antonio Stradivari, a legendás hegedűkészítő, aki itt született és alkotott.

Norma Audio Revo IPA 140 erősítő Gedeon Audio

A Norma kínálata lényegre törő, nem is dobnak piacra évente új termékeket, mert abban hisznek, hogy egy ilyen mértékű befektetés ebbe a hobbiba a legtöbb zenehallgató számára egy végjáték és „megérkezés”. Integrált erősítőkből például két (három) példány van, mindkettő díjnyertes, az IPA-70B és IPA-140, amik mellé társult nem rég egy kompakt alternatíva, a HS széria.

Norma Audio Revo IPA 70B erősítő Gedeon Audio

Norma Audio Revo IPA 140 erősítő Gedeon Audio

A konstrukciókban számtalan érdekesség rejtőzik, mint például a rövid jelút, tehát kinyitva egy mm kábel sem látható, kivétel persze a toroidnál található rövid darabot. Ezen túl MOS-FET, dupla toroid trafó, modularitás és kiemelkedő szűrés dolgozik az első blikkre is meglepően csendes és aprólékos hangzásért. Hamarosan mindegyikről érkezik egy teszt, de már megtalálható több modell is a Studio szobában, ha valaki nagyon kíváncsi volna egy valódi kézműves, olasz hangra. A nyáron pedig nyílt napok keretein belül meghallgathatóak lesznek többek között a Norma elektronikák és források is, de erről bővebben egy kicsit később! 🙂

Norma Audio erősítő, DAC és CD lejátszó – GedeonAudio/Norma

Pár helyen még található olcsóbban 1-1 példány, amik több éves bontott darabok, vagy régi, kifutott változatok. Ezek nem összekeverendőek a jelenleg kapható és gyártó által meghatározott nemzetközi listaárakkal, modellekkel.