Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu
október 29, 2020 By Gedeon Audio Off

Mark Levinson No. 5805 High-End erősítő és Mark Levinson 5101 SACD streamer teszt

A Mark Levinson neve az elektronika tervezésben és gyártásban az egyik sarkcsillagot jelenti, amit a legújabb No.5000 széria is az utolsó csavarig képvisel. A Mark Levinson 5805 erősítő és Mark Levinson 5101 SACD lejátszós streamer a valódi kompromisszum mentes high-end élményt kínálja, figyelembe véve a modern kor igényeit, mindamellett hogy megtartja a klasszikus Mark Levinson értékeket is, amiért olyan sokan rajonganak az elmúlt 40-50 évben.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

Az 1970-es és 80-as években az ipari standard előerősítő és végfok téren a Mark Levinson volt, a kiemelkedő minőségével és ár/érték arányával a felső kategóriás szegmenst erősen kézben tartotta. A hitvallás már akkor is az volt, ami most, hogy egy életre szóló darabot tervezzenek, ami elkíséri a felhasználót élete végéig. Ez a mai világban a modern funkciók miatt kevésbé biztosítható, de vélhetően ezért is szeparálják el a hálózatos lehetőségeket az integrált erősítőtől. Egyes fórumokon sikerült visszakeresnem pár olyan esetet, ahol a mai napig működő Mark Levinson komponens a kifogástalan állapota végett jóformán többe kerül, mint eredetileg. Régi cikkeket olvasgatva könnyen kideríthető, hogy ez a gyártó az egyik legjobb erősítőket készítő cégként volt titulálva számtalanszor, amely 2020-as inkarnációja megfejeli a koncepciót kortárs anyagokkal, technológiákkal és funkciókkal.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

A Mark Levinson 5805 integrált erősítő a 3 000 000 Ft,-os árával magasra teszi a lécet, de nem is várhatunk mást a név körüli aurától. Az ehhez ideális forrás a Mark Levinson 5101 SACD streamer és DAC kombó (2 050 000 Ft,-), ami a tesztelések során végig együtt volt használva. Ez a két termék külön is, de együtt pláne olyan szolgáltatásokat, lehetőségeket kínál, amibe igen nehéz belekötni. Az meg csak hab a tortán, ha a cégcsoport Revel berillium sugárzóit hajtják.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

A Mark Levinson 5805 erősítő a modern világra fel lett készítve, ami Bluetooth aptX HD és 384 kHz/32 bit PCM/DSD 11.2 MHz kompatibilis DA konvertert is jelent. A digitális bemenetek optikai, koax és USB-B formájában jelennek meg, ezeken túl analóg RCA, XLR és MM/MC phono aljzatokon fogad különböző forrásokat. A hátoldalon látható ethernet aljzat IP vezérlésre és alap beállításokra hivatott, tehát streamer egység nincs benne, azt a No.5101-en keresztül érdemes megoldani. Ennek ellenére az 5805 teljes körűen dekódolja az MQA fileokat digitális bemeneteken keresztül. A Class A/B dual mono design egy túlméretezett (500+ VA) toroid trafótól kapja a támogatást a 2 x 125 Watt (8 ohm) kimenő teljesítményhez. A PurePath kialakítás ultra alacsony torzítást és negatív visszacsatolást eredményez, tiszta és teljesen zajmentes hangképpen. Az erősítő teljes súlya 28.1 kg.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

A masszív és gyökerekhez visszanyúló design adott, ami az utolsó gombig és távvezérlőig alumínium, ráadásul minden egyes példány Amerikában készül. A kijelző egy üveglap mögé került, ami egy eloxált alumínium keretet kapott a tömör fém előlap mellett. A bemenetválasztó és potméter gombbal megegyező anyagból készültek a lábak is, ami kocogtatásra beton keménységűnek érződik.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

A Mark Levinson 5101 lejátszó a streamer világ Bentley-je érzetet sugallja, ami nem csak CD, SACD, de Tidal, Qobuz és egyéb hálózatos lejátszást is biztosít számunkra. Nyilván integrálható számtalan más erősítő mellé is, de ha nulláról építkezel, akkor erősen ajánlatos a Mark Levinson 5000-es erősítővel a párosítás. Az 5101 a Mark Levinson PrecisionLink II DA konverziós fejlesztését kapta meg, ami a legújabb generációs ESS PRO Sabre 32-bit chip-et használja, teljes jitter mentesítéssel. A digitális bemeneteknél a szokásos koax, optikai és USB-A (24bit/192kHz) lehetőségek adottak, de a jelet digitálisan is kivihetjük, ha esetleg valamely másik Mark Levinson elektronika DAC részlegét szeretnénk használni. Az analóg RCA és XLR kimenetek mögött a saját fejlesztésű PurePath áramkör dolgozik a pontos reprodukción. A kettő közötti hangminőség különbség nagyon jól érezhető, így javaslom, hogy egy rendes XLR kábellel kösd össze, ha ilyened lesz egyszer. A lineáris tápellátás és a túlméretezett toroid transzformátor nem gyakran látott eleme a streamereknek, de itt ez is adott, hogy a lehető legszélesebb spektrumot és dinamika tartományt biztosítsa.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

A high-end SACD lejátszóknál probléma, hogy az egyedileg az eszközhöz gyártott mechanika elfárad, tönkremegy, ami pótolni vagy nem lehet, vagy horror összegekbe kerül, ami a termék árának nagy részét kiteszi. Ezt a problémát orvosolva a Mark Levinson 5101 SACD lejátszó egy felső kategóriás front töltős mechanikát kapott, amely 10-20 év távlatában sem okoz gondot cserélni. Ezzel a lehetőséggel örök darabnak is nevezhető.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

SACD, CD-A, CD-R és CD-RW-n túl Tidal, Qobuz, DLNA, Deezer, HIGHRESAUDIO, netrádió és podcast is használható bármely UPnP applikáción keresztül. Az ehhez dedikáltan ajánlott MusicLife app minden ilyen funkciók stabilan és jól átláthatóan kezel, de én főként a BubbleUPnP-t nyüstöltem vele, csak mert ahhoz szoktam hozzá. Ezeken kívül a Mark Levinson saját 5Kontrol applikációja alapvető távvezérlő szolgáltatásokat kínál, ha becsúszna a gyári remote a kanapé valamely résébe. Az 5101 streamert wifiről és ethernet aljzatról is táplálhatjuk, de általánosságban stabilabb, ha egy jó CAT6A hálózatit adunk neki. Tartozék fém távvezérlőt természetesen kapunk hozzá, mivel elég sok funkció és lehetőség van benne.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

Mindkét termék egészen mély menürendszerrel rendelkezik, ahol filtereken át az MM/MC-t kapcsolhatjuk, standby módozatokat választhatunk és finomhangolhatjuk az igényeink szerint. Az eszközöket teljesen kikapcsolni nem lehet, folyamatos készenléti állapotban várakoznak, hogy az üzemi hőmérséklet a legjobb hangminőséget garantálja már az első pillanattól fogva. Ennek viszont egy hátránya van, hogy ezen várakozási időszak alatt pár másodpercenként felvillan a bekapcsoló gombjuk. Az enyhe rendmániámat picit birizgálja ez, de nem találtam erre megoldást, hogy miként lehet elsötétíteni a standby fényt. Az mondjuk igaz, hogy aki egy ilyen terméket vesz, az nem az erősítő mellett alszik, tehát a valóságban ez nem kéne, hogy bárkit zavarjon.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

A Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó tesztelés

A tesztelés szokatlanul tartalmas volt és még kábelcserélgetés is történt többször, mert a Házimozi Stúdió csapata szerintem egészen más szint hozható ki a szettből a kellő komponensekkel. Az alábbi tételek mind részt vettek az elmúlt 1 hónap hallgatásaiban, tehát ha replikázni szeretnéd az eredményeket, akkor ezek közül érdemes szemezgetni majd:

  • Mark Levinson 5805 erősítő
  • Mark Levinson 5101 lejátszó
  • Revel Performa F228Be hangfal + FOQ alátétek + 35 kg gránitlap
  • Audioquest Niagara 3000 tápszűrő
  • VIABLUE SC-6 AIR, Nordost Heimdall 2, Nordost Frey 2 hangfalkábelek
  • VIABLUE X-60, Nordost Frey 2, LessLoss DFPC Signature tápkábelek
  • VIABLUE NF-S6 AIR, Audioquest Water, Nordost Frey 2 XLR és RCA összekötők
  • VIABLUE EP-7 ethernet és VIABLUE KR-2 USB-B kábel

A Revel hangfalakról már számtalanszor volt szó, de azt érdemes tudni, hogy a Harman Luxury Audio Group gyermekei lévén ezek egymáshoz, egymásnak lettek fejlesztve. A gyártói elképzelések ezen két termékcsalád párosítása esetén nagyon jól hallhatóak és ekkor kapjuk meg a legtisztábban a két világ tudását.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

Karakterre és stílusirányzat szempontjából a tonálisan egységes, selymes és kifinomult. A nyugodtság korom sötétségként jelenik meg, síri csendből lép ki minden hang, hangszer és énekes. Enyhe hangulatvilágítást kap a tér különböző pontja előttünk, ami magától értetődő hangzásvilágot jelent. Ez nem egy fényes, túlzó és harsány hang, nem emel ki semmit a hangképben. Lágysággal kezeli a zene finomságait, könnyen textúrált, de mélyreható betekintést ad a felvételekbe. A Revel berillium és kerámia-alumínium hangszórói pont ellenkezőleg viselkednek, mint amit feltételezne az, aki a csörömpölős tulajdonságait ismerte meg ezeknek más gyártóknál.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

A Mark Levinson szett a Revel társaságában erőteljes, de lágyan pulzáló mélyeket ad. Van egy olyan súlya egyes lábdoboknak vagy techno zenéknek, amik még abban a tartományban mozognak, amit a kanapé rezgésén érzünk, de még nem hallunk. Ezeknek a nehéz érzete keveredve a puha sziluettel jó használható széles körű zenei stílusoknál, tehát nem válogatós. Son Lux, Woodkid és Phil Collins dobjátékoknál a makro dinamika tartományoktól kezdve egy meglepő kontrasztot mutat. A csendes, néma pontokból szép lépcsőzetes emelkedőn viszi fel a zenéket a katarzis pontjáig, ami már egészen halk hangerő mellett is jól érezhető. Potméteren felfelé tekerve a mélyek pontossága nem vész el, de extra test és izom jelenik meg. A tonalitás a Revel kombinációval együtt vastag és maszkulin, jóval kevésbé nevezném levegősnek ezt a hangot, mint amit a kis Revel M126Be + Lyngdorf TDAI-3400-zal hallottam, beleértve a két REL mélysugárzós szettet is.

A közép és felső tartomány homogén, semleges stílusa hibátlanul egybesimul a mélyebb szekcióval. A Revel hangfalaknál már önmagukban mérve is (más erősítővel) érezhető egy kiemelkedő koherencia, amit felborítani egy erősítővel sem tudtam. A Mark Levinson ezen az érzésen csak finomít, de nem változtat. Az erősítő és forrás jelenléte a széles és finoman részletező képességével jelenik meg, ami más hangfalaknál extra erős hangminőség javulással mutatkozott, míg az adott sugárzó karakterét meghagyta. Az F228Be nem hozza a saját, jól látható színeit a hangképbe, így a Mark Levinson kombóval magától értetődő szinergia jön létre, aminek a fő célja a beleköthetetlen, nyugodt és természetes élmény.

Mark Levinson 5805 erősítő és Mark Levinson 5101 streamr

Cselló, gitár, pergődobok és énekhangok lágyan lépnek ki a csendből, selymes sziluettel, amit a magas szekció sem zavar meg a berillium sugárzóval. Figyelmes és professzionális módon simítja végig a színpad különböző pontjait minden részlet, de nem megy át az irreálisan analitikus oldalra, ahol a makro részletek akkora figyelmet kapnak, mint akár a központban lévő énekes. A balansz a finomságok és fő motívumok között a reális és valósághű, kellő mértéket tartva azon, hogy mire kell fókuszálnia a rendszernek. A Mark Levinson és Revel sem arról szól, hogy felhívja magára a figyelmet egy határozott színnel és érzéssel, ez annál bölcsebb, büszkébb és őszintébb a zenéhez. Szitokszó egyeseknél, de gondolom ezt lehet “zeneinek” hívni. Ez a zenéről szól, nem a hatásvadászatról és meggyőzésről.

Mark Levinson 5805 erősítő és 5101 lejátszó teszt GedeonAudio.hu

Bővebben az alábbi videóban tudhatsz meg többet a szettről és élményről, amit igénye setén a HáziMozi Stúdiónál meg is hallgathatsz!

Mark Levinson termékek – HaziMoziStudio.hu/MarkLevinson

Revel hangfalak – HaziMoziStudio.hu/Revel